Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Ungplan & BOI.
Tri Nguyen Dinh (arkivfoto)
Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt
Aleris-sjefen vil ikke si hva omsorgsgiganten måtte betale for.
yngvil@lomedia.no
Skatteetaten har gransket skatten til flere omsorgsarbeidere som jobbet i omsorgsboliger drevet av Aleris, Norges største kommersielle omsorgsselskap. Det framkommer i årsregnskapet til et av selskapene i Aleris-konsernet for 2017.
Skatt Øst ville finne ut om omsorgsarbeiderne hadde betalt riktig skatt.
De hadde oppgitt i sine selvangivelser at de drev egne firmaer som hadde kontrakt med Aleris.
Kontrollen skatteetaten gjorde var helt tilbake i 2012, ifølge årsregnskapet til Sirela Sweden som eier de norske Aleris-selskapene. Så tok det fire år før Skatt Øst tok en avgjørelse i saken.
I slutten av 2016 bestemte skattemyndighetene at de såkalte konsulentene var å betrakte som helt vanlige ansatte som gjør den samme jobben som folk Aleris ellers ansetter. Det betyr at de også skattemessig skal behandles som ansatte.
• Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet
Aleris vil ikke gi ut detaljer om forliket
Noen måneder senere, i april 2017, inngikk Aleris Ungplan & BOI et forlik med Skatt Øst om dette, som kostet Aleris 17 millioner kroner. Pengene betalte Aleris til Skatt Øst, opplyser Aleris.
Aleris vil ikke si akkurat hva de betalte for. Trolig er det arbeidsgiveravgift, fordi skatteetaten altså konkluderte med at omsorgsarbeiderne var ansatt i Aleris.
Skatteetaten og Aleris har hatt en dialog om nettopp arbeidsgiveravgift, skrev næringslivsmagasinet Kapital i august i fjor.
Skatt Øst vil ikke gi FriFagbevegelse opplysninger om saken og viser til taushetsplikt.
– Vi kan ikke gå inn i detaljene i forliket, skriver toppsjef i Aleris Ungplan & BOI, Erik Sandøy, i et e-postsvar til FriFagbevegelse.
Han vil heller ikke svare på om de såkalte konsulentene ble fast ansatt i Aleris Ungplan & BOI etter at forliket ble inngått.
Positivt, mener Aleris-sjefen
Aleris-sjefen Erik Sandøy sier forliket er svært positivt for selskapet.
– Forliket innebærer at de skattemessige rammene rundt konsulentbruk innen psykisk omsorg er etablert, noe som for oss er svært positivt, skriver Sandøy.
Sandøy framholder at det ikke har vært klare retningslinjer for hvem de skal anse for selvstendig næringsdrivende og fast ansatt innen psykisk omsorg. Dette har Aleris og Skatt Øst hatt løpende dialog om, forteller Sandøy.
– Målet vårt i dialogen med Skatt Øst var derfor å gi en god forståelse av fagfeltet psykisk omsorg og hvorfor spesialisert kompetanse og en viss fleksibilitet må til for at vi skal klare å levere tjenestene kommunene krever, skriver Sandøy.
– Vi kom til enighet med Skatt Øst om disse spørsmålene i forliket, sier han.
• Aleris-sjefen fikk lønnshopp på 3 millioner kroner
Dette er saken
Slutten av 2016: Skatt Øst bestemte at flere selvstendig næringsdrivende konsulenter som jobbet for Aleris Ungplan & BOI skattemessig skal behandles som ansatte.
April 2017: Aleris Ungplan & BOI inngikk forlik med Skatt Øst om dette, som kostet Aleris 17 millioner kroner.
August 2018: Fagforbundet saksøkte Aleris Ungplan & BOI på vegne av 26 konsulenter som argumenterer med at de skulle vært ansatt i selskapet. Dette ville gitt dem rettigheter som overtid og pensjon, og Aleris hadde måttet betale arbeidsgiveravgift.
7. januar-slutten av mars 2019: Rettssaken 26 konsulenter vs. Aleris som Fagforbundet kjører skal gå i Oslo tingrett.
Kilder: Årsregnskapet til Sirela Sweden (2017), dom fra Oslo tingrett 22.12.17, Fagforbundet og Dagbladet.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro