Spørsmålet er hvor stor del av ungdommen i fagbevegelsen AUF vil ha med seg? skriver Ap-ordfører Stian Olafsen.
Jan-Erik Østlie
«AUFs troverdighet som et ungdomsparti for arbeidsfolk, synker drastisk», skriver ung Ap-ordfører
Det bør ringe en bjelle hos partiet for arbeidsfolk når ungdom med industribakgrunn velger å ta kampene for sine arbeidsplasser på helt andre arenaer enn hos AUF.
De siste ukene har debatten om redningspakken til olje- og leverandørindustrien rast, og det har bydd opp til en diskusjon mellom AUF som et ungdomsparti og yngre fagforeningskrefter i privat sektor. Der AUF mener skatteutsettelsene gjør oss mer oljeavhengig, mener industriungdommen og næringa at dette i stor grad bidrar til å skape nye arbeidsplasser og prosjekter som er en av de viktigste forutsetningene til det grønne skiftet.
Leser vi i Adresseavisa, kan de melde om aktivitet i verkstedet på Kværner Verdal under et døgn etter vedtaket i Stortinget. Uten vedtaket ville det betydd mangel på ordre om få måneder, kanskje til og med nedleggelse.
Verftet er nå også i gang med å spesialisere seg på havvind, havmerder og mindre stålunderstell – arbeidsplasser og prosjekter som vi omtaler som grønne.
Denne formen for aktiv industripolitikk, er den rette måten for å få realisert det grønne skiftet, nemlig å sikre trygge arbeidsplasser først, for deretter bruke tryggheten de ansatte har, til å tilegne seg ny kunnskap og nye arbeidsplasser.
Etter å ha studert og arbeidet i industrimiljøet på Raufoss, vet en at alt henger sammen. Ny teknologi skapes på skuldrene av det eksisterende, og det krever tid og tålmodighet. Å gå fra å være en ammunisjonsfabrikk til å også inkludere bildeler, ble ikke gjort over natta. Enda er en ikke utlært i støtfangerproduksjon og bruk av aluminium.
Når avtroppende AUF-leder Ina Libak sier til Frifagbevegelse at Arbeiderpartiet mister ungdommen hvis man ikke har en «grønn plan», er jeg helt enig. Men spørsmålet er hvor stor del av ungdommen i fagbevegelsen AUF vil ha med seg? Hvem mister de på veien for denne planen?
Les intervjuet med Ina Libak: – Ap kan ikke unnlate å være et alternativ for ungdom de neste ti årene. Det tåler ikke partiet
Det bør ringe en bjelle hos ungdomspartiet for arbeidsfolk når de ikke lenger tiltrekker seg ungdom med industribakgrunn, og at de heller velger å ta kampene for sine arbeidsplasser, sine kollegaer og sin kompetanse på helt andre arenaer enn hos AUF. Når ungdommen, på lik linje med andre velgere med bakgrunn fra industrien, ikke føler at partiet lytter til dem og at de mangler gjennomslag, da fanger andre partier dem opp. Da synker troverdigheten til AUF som et ungdomsparti for arbeidsfolk, drastisk.
Denne utviklingen ser vi i norsk politikk. Dyktige arbeidsfolk velger andre politiske ståsted i fortvilelse over døve politiske ører. AUF er ikke fredet fra denne flukten. Det er skremmende og vil aldri kunne bidra til felles løsninger. Alle vet at når vi skifter, vil vi gjerne ha på oss klær som passer oss. I denne sammenhengen skal vi skifte til noe mer grønt.
AUF kan velge å overse dette ved å fortsette sin skråsikre holdning ovenfor denne gruppen arbeidere. Eller de kan i mye større grad lytte parallelt til både forskere og erfaring, ikke bare til forskere.
Idet du distanserer deg fra de med verneskoa og de praktiske løsningene, bør alarmen ringe. Du skal ikke lete lenge blant industriungdom som arbeider ute i felten, for å bekrefte denne tekstens innhold. Men da nytter det ikke bare med hjelmer og gule vester med teksten «besøkende» på.
De må faktisk knytte til seg folk som aktivt kan bidra til å utvikle AUF sin grønne politikk med konkrete erfaringer om hvordan en slik overgang funker i praksis. Det vil ingen med andre type bakgrunner kunne klare å fullt ut sette seg inn i eller utføre. Sånn er det. Lik det eller ikke.
Les også: AUF varsler opprør mot Aps oljepolitikk
«Gi meg de kolde og kloke, Som kjenner min virkelighet. Bedre enn mange som sier de tror, Trenger jeg nogen som vet. Intet er mere som skrift i sand, Enn løfter om kjærlighet.», skrev Rudolf Nilsen.
Disse trenger AUF i sin søken etter større støtte for sin grønne politikk. Og de er det flust av!
Dette er grunnen til at alle skal med og at vi ønsker større bredde av politikere, i moderpartier og ungdomspartier.
Mest lest
OPPRØRT: – Jeg er lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted, sier Ellen Hoenvoll.
Brian Cliff Olguin
Ellen mistet jobben etter 23 år: – Lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Roy Ervin Solstad
Slakter nytt EU-forslag: Fire av fem kan slutte
Jo-Amund Granheim, tillitsvalgt på lakseslakteriet Salmosea utenfor Rørvik i Nærøysund kommune.
Erlend Angelo
112 ansatte mister jobben på slakteri: – Jeg fikk jo rett, dessverre
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Du risikerer gigantregning: – Kommunene trenger hjelp
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
Familiebedriften i Damaskus ble bombet sønder og sammen. Nå styrer Abdu Albizreh sjokolademaskinene på Nidar i Trondheim.
Martin Guttormsen Slørdal
Bomber ødela sjokoladefabrikken deres. Nå har familien store ambisjoner i Norge
Amin Shahbazi er bekymret for hva som skal skje med jobben hans framover. (Arkivbilde)
Ole Palmstrøm
Amin og kollegaene kan miste jobben på Nasjonalmuseet
Først går det ned - så går det opp igjen, om prognosene fra SSB slår til.
André Kjernsli
Slik blir økonomien din framover, i følge prognoser fra SSB
Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.
Erlend Angelo
Rødt vil ha hurtigutvalg som skal finne pensjonsløsning for «sliterne»
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.
Leif Martin Kirknes
Lærerne skal ha mer enn andre i årets lønnsoppgjør, krever Utdanningsforbundet
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Kokk og Fellesforbundet-medlem Joakim Østlyng på Michelin-restauranten Credo i Trondheim.
Tormod Ytrehus
Berre 1 av 14 norske Michelin-restaurantar har tariffavtale
Aksjonen mot vindturbiner på Fosen varte i over en uke.
Sissel M. Rasmussen