JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reise, kost og losji:

Bemanningsansatte kan ikke nektes dekking av reise, kost og losji

En arbeider som velger å si ja til arbeidsoppdrag langt borte fra hjemmet har ikke krav på dekking av reise, kost og losji, mente arbeidsgiveren. Det er feil, sier Direktoratet for Arbeidstilsynet.
SKAL HA: Også ansatte i bemanningsbyrå skal ha dekket reise, kost og losji. Det slår Direktoratet for Arbeidstilsynet fast. Arbeiderne på bildet har ikke tilknytning til saken.

SKAL HA: Også ansatte i bemanningsbyrå skal ha dekket reise, kost og losji. Det slår Direktoratet for Arbeidstilsynet fast. Arbeiderne på bildet har ikke tilknytning til saken.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Ansatte i bemanningsbyrå som er ansatt «uten arbeidsplikt» har heller ikke rett til å få dekket utgiftene til reise, kost og losji når de velger å si ja til et arbeidsoppdrag.

Slik argumenterte arbeidsgiveren i en klagesak til Direktoratet for Arbeidstilsynet, etter at bedriften hadde fått pålegg om å betale utgiftsdekking til bygningsarbeidere på oppdrag. Bedriften var et bemanningsselskap, og mente det ikke kunne være deres plikt å dekke utgifter så lenge det var helt og holdent opp til arbeideren å si ja eller nei til arbeidsoppdraget.

– Arbeiderne jobber ett sted, reiser hjem til Polen i lengre perioder før de så tar et nytt oppdrag når det passer dem selv, skriver bedriften i sin klage.

Nå har imidlertid Direktoratet for Arbeidstilsynet konkludert med at dette ikke er lovlig praksis. Innenfor bygg er reise, kost og losji allmenngjort, det vil si at reglene gjelder for alle selv om de ikke har tariffavtale.

Arbeidstilsynet kontrollerte reise, kost og losji 1.000 ganger – ga hele 172 pålegg

Sendt ut av arbeidsgiver

– Det kan ikke legges til grunn at arbeidstakerne velger å ta seg arbeid langt unna hjemmet for alle steder de sendes til. Faktum i saken tilsier at det er arbeidsgiver som sender arbeidstaker på de ulike oppdragene, skriver Direktoratet.

Fellesforbundet synes det er bra at Direktoratet nå lukker enda en dør for arbeidsgivere som prøver å dytte utgiftene for reise i embeds medfør over på arbeidstakerne.

– Vi ser positivt på at de nå skar igjennom og sa nei til argumentet om at dette var «frivillige pendlere». Den muligheten enkelte har sett til å omgå regelverket ved å sende arbeidere ut på stadig nye oppdrag er nå lukket, sier nestleder i forbundet, Steinar Krogstad.

Fellesforbundet vil avskaffe «apartheid-lignende tendenser» i byggebransjen

Tettet enda et hull

Tidligere i høst avgjorde Direktoratet en liknende sak, for alminnelige byggefirmaer (ikke bemanningsbyråer). Der var saken at arbeidsgivere flyttet arbeiderne fra sted til sted, fra byggeplass til byggeplass – uten å dekke reisen, kost og losji, fordi de «ansatte» arbeiderne på det til enhver tid gjeldende arbeidsstedet.

Direktoratet konkluderte med at selv om arbeidere frivillig pendler til Norge, betyr ikke det at arbeidsgiveren fritt kan velte kostnadene for at arbeidsstedet stadig vekk skifter over på arbeiderne selv.

– Norske arbeidstakere aksepterer sjelden slike ordninger. Men arbeidsgiveren og arbeidstakeren kan ikke inngå avtaler som gir de utenlandske arbeidstakerne vesentlig dårligere vilkår enn det norske arbeidstakere får. Dette gjelder selv om arbeidstaker ønsker å inngå slike kontrakter, sa avdelingsdirektør i Direktoratet Gry Singsaas den gangen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse