Byggenæringen er positiv til ny lov som skal gjøre innleie vanskeligere
Fra nyttår blir det vanskeligere å leie inn arbeidskraft. Byggebransjen tror at den ny loven vil gjøre bransjen mer bærekraftig.
Styreleder i BNL og direktør i Veidekke, Dag Andresen, til venstre. Her i debatt om arbeidsinnleie med Arlid Grande fra Arbeiderpartiet og Heidi Nordby Lunde fra Høyre.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
I vår vedtok Stortinget en ny lov som vil begrense muligheten for å leie inn arbeidskraft. Under en debatt arrangert av Veidekke sa styreleder i Byggenæringens landsforbund, Dag Andresen, at han var positiv til det nye forslaget.
Den nye loven inneholder blant annet bestemmelser om at bedriftene som leier inn må være omfattet av en landsomfattende tariffavtale.
• Her er endringene i arbeidsmiljøloven som skal gjøre innleie vanskeligere, punkt for punkt
Mister konkurransefordel
– Det finnes noen byggmestere som vil slite med organisasjonsgraden, men i sum er byggenæringen positiv til dette vedtaket, sier Andresen til FriFagbevegelse.no.
– Vi ser at bedrifter som har få eller ingen ansatte har en konkurransefordel, at det er en ulempe å ha fast ansatte – da går utviklingen i feil retning.
Et viktig poeng for Andresen er at de da er nødt til å betale folk for lønn mellom oppdrag.
Marginalt dyrere
– Det ble nevnt i debatten at nå kommer innleie til å bli dyrere. Kommer det til å gjøre noe for byggenæringen?
– Jeg tror det kommer til å bli ganske marginalt hva det kommer til å bety. I Norge i et langt perspektiv er det lurt at vi har fast ansatte som hovedregel og at de får en lønn som gjør at de har råd til å bo i landet.
– Det er det som er bærekraftig på lang sikt. Den nye loven innebærer at det vil være likt om man satser på innleie eller på fast ansatte. Da tror jeg det vil være lettere å bygge en bedriftskultur og satse på fast ansatte.
90 prosent innleie
I januar avslørte FriFagbevegelse.no at en elektroentreprenør på Veidekkes anlegg på Storo hadde 90 prosent innleie. Andresen var direktør i Veidekke Entreprenør fram til i sommer.
– Hva er din kommentar til det?
– Det er en meget spesiell sak. Det er første gang vi skal bygge et senter med 13 kinosaler, med enormt behov for elektrikere, blant annet. Det er ingen elektrofirmaer i Oslo som kan håndtere slike kontrakter uten en betraktelig andel innleie, sier Andresen.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Aker Brygge uten innleie
– Men på 80-tallet klarte de å bygge både Oslo City og Aker Brygge uten å bruke innleie?
– Ja, men da hadde de ikke 13 kinosaler.
På Aker Brygge var det bare fem kinosaler, men det var imidlertid et totalt sett et mye større prosjekt. Mens toppbemanningen for elektrofagfolk på Storo var 60 personer var det 210 elektrikere som jobbet på Aker Brygge på det meste, og ikke en eneste en var innleid.