JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse tre tiltakene vil gi økonomisk trygghet til frilanserne, mener Tankesmien Agenda

Mange frilansere trenger hjelp til å ta seg betalt det arbeidet faktisk koster, mener Agenda-leder Kaia Storvik.
FORSLAG: Torsdag går startskuddet for «LO Selvstendig» hvor LO vil lansere sitt nye tilbud til selvstendig næringsdrivende. Agenda-leder Kaia Storvik mener det trengs politiske reformer.

FORSLAG: Torsdag går startskuddet for «LO Selvstendig» hvor LO vil lansere sitt nye tilbud til selvstendig næringsdrivende. Agenda-leder Kaia Storvik mener det trengs politiske reformer.

Agenda

ragnhild@lomedia.no

• Innfør en oppdragsgiveravgift.

• Hev grensene for hva næringsdrivende kan spare i pensjon.

• Gi midlertidige og oppdragstakere rett til tjenestepensjon.

Dette er Tankesmien Agendas forslag for å styrke frilansernes posisjon i arbeidslivet.

– Det er store forskjeller mellom selvstendig næringsdrivende, men det å jobbe for seg selv innebærer i snitt en svakere posisjon på arbeidsmarkedet enn det å være ansatt, sier Kaia Storvik.

Derfor er det behov for reformer som i større grad gir de næringsdrivende en sikrere økonomisk framtid, mener Agenda.

LO frir til selvstendig næringsdrivende

Må sørge for seg selv

Selvstendig næringsdrivende i Norge har ikke de samme rettigheter som vanlige lønnsmottakere verken til tjenestepensjon eller dersom de blir syke, utsettes for yrkesskade eller opplever at oppdragene tørker inn. Mens en arbeidstaker som blir syk, får lønn fra første sykedag, må selvstendig næringsdrivende vente 16 dager før de kan få sykepenger fra Nav. De har heller ikke rett på yrkesskadetrygd eller dagpenger ved arbeidsledighet.

Dette er det meningen at den næringsdrivende skal dekke selv. Med andre ord er det nødvendig å legge til side litt av inntekten til forsikringer og sparing med tanke på sykdom og pensjonisttilværelsen. Problemet er bare at det er det få næringsdrivende som gjør.

– Det er kjempedårlig. Både Agendas egen frilansundersøkelse og andre undersøkelser viser at veldig mange frilansere ikke sparer til egen pensjon.

Kan ikke leve av Folketrygden

«Fortregning» var ordet Agenda brukte om frilansernes forhold til pensjon etter å ha dybdeintervjuet 28 frilansere og selvstendig næringsdrivende våren 2016. Den mer omfattende rapporten «Selvstendig næringsdrivende i Norge», utarbeidet av forskere ved NHH, Menon og Universitetet i Bergen samme år, fant at bare 12 prosent sparte i en pensjonsordning for selvstendig næringsdrivende, og at drøyt halvparten oppga at de sparte «på egen hånd». Én av to mente at de som næringsdrivende ville komme dårlig ut økonomisk som pensjonister.

Dette er alvorlig, mener Kaia Storvik, fordi det etter pensjonsreformen ikke vil være mulig å leve av Folketrygden alene. Det er helt nødvendig å ha en tilleggspensjon for å sikre en anstendig pensjon.

– Endringene i pensjonsreformen gjør det veldig tydelig at mange frilansere kommer til å ende opp som pensjonister med svært dårlig råd dersom de ikke er i stand til å ta ansvar for egen sparing.

Tar ikke betalt for sosiale kostnader

En av grunnene til at det er så få frilansere som sparer til «regnværsdager», er rett og slett at mange ikke tjener nok til å kunne legge av midler, hevder Agenda-lederen. I mange bransjer er det et sterkt press på honorarer og satser. Fordi frilanserne forhandler én og én kan det være vanskelig å stille krav når det kommer til pris, påpeker Storvik.

– Vi ser at veldig mange frilansere ikke klarer å ta seg nok betalt, sier hun.

– Når en arbeidsgiver skal ansette en person, må en regne med at kostnadene knyttet til den personen er lønna ganger 1,3. Dette er kostnader til arbeidsgiveravgift, sykefravær, pensjon, opplæring, forsikringer, lokaler og så videre.

De sosiale kostnadene er det imidlertid mange næringsdrivende som «glemmer» å inkludere når de avtaler pris, viser Agendas egen undersøkelse.

Slik kan du vite om du skal være næringsdrivende eller ansatt

Oppdragsgiveravgift kan sikre frilansernes trygghet

Dette kan en oppdragsgiveravgift bøte på, mener tankesmien. På samme måte som arbeidsgivere må betale en arbeidsgiveravgift, kan myndighetene pålegge oppdragsgivere å betale en avgift som kan brukes til å sikre frilanserne bedre sosiale rettigheter. Hensikten er ikke å bremse arbeidsgivernes iver etter å bruke oppdragstakere, sier Storvik, men å gjøre arbeidsgiverne bevisst på hva det faktisk koster å drive egen næring.

Pensjon fra første krone

Et annet tiltak for å sikre frilanserne bedre kan være å gi oppdragstakere rett til tjenestepensjon. «Pensjon fra første krone» er allerede en viktig kampsak for LO. Et krav som, dersom det får gjennomslag, vil sikre en bedre pensjon til lavtlønte, de med små stillingsbrøker og midlertidig ansatte. Her må det være mulig å finne løsninger også for oppdragstakerne, mener Storvik.

Dessuten bør det bli mulig for selvstendig næringsdrivende å spare mer i pensjon uten å bli straffet for det skattemessig, påpeker Agenda. Vanlige ansatte kan spare inntil sju prosent av lønna mellom 0 og 12 G, og i tillegg hele 18,1 prosent av lønna mellom 7,1 og 12 G. For næringsdrivende er det lovbestemt at de ikke kan spare mer enn fire prosent av lønna skattefritt.

– Frilanserne har kommet for å bli. De delene av denne gruppa som står svakest, har ganske urimelige arbeidsvilkår, og er uten redskaper til å løse det.

Her må både fagbevegelsen og politikerne på banen, mener Storvik.

Pølsemaker Bjørn (59) får ikke tjenestepensjon på store deler av lønna: – Det er rett og slett forkastelig

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse