JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DEBATT: Politisk debatt om arbeidslivskriminalitet på Lillehammer, fra venstre Morten Bakke (H), Boye Ullmann, Rørleggernes Fagforening og Hadia Tajik (Ap).

DEBATT: Politisk debatt om arbeidslivskriminalitet på Lillehammer, fra venstre Morten Bakke (H), Boye Ullmann, Rørleggernes Fagforening og Hadia Tajik (Ap).

Knut Viggen

Arbeidslivskriminalitet

Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?

Det er ingen risiko forbundet med å drive med sosial dumping i bemanningsbransjen, mener Boye Ullmann.05.02.2018
08:01
05.02.2018 12:48

helge@lomedia.no

Uttalelsen kom da Litteraturhuset og LO i Lillehammer arrangerte debattmøte om arbeidslivskriminalitet. Først i form av et bokbad med Einar Haakaas og Torgny Hasås, begge forfattere og journalister med ferske bøker på samvittigheten.

Haakaas er aktuell med boka «Svartmaling - Kriminelle bygger Norge», som avdekker hvordan albanske kriminelle nettverk har overtatt store deler av norsk malerbransje og hvordan kriminelle har tjent svarte penger på byggeprosjekter finansiert med norske skattepenger.

SVARTMALING: Einar Haakaas, forfatter av boken "Svartmaling - Kriminelle bygger Norge.

SVARTMALING: Einar Haakaas, forfatter av boken "Svartmaling - Kriminelle bygger Norge.

Knut Viggen

Hasås har gitt ut boka «Det mørke arbeidslivet - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet».

Begge to mener denne utviklingen har kommet så langt at Norge er blitt avhengig av den svarte økonomien for å få budsjettene til å gå opp.

Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp

Hardkokt kriminalitet

De to ga forsamlingen en sjokkartet historiefortelling om torpedovirksomhet, trusler, avhoppere som blir banket opp og må leve under falsk identitet, menneskehandel, slavelignende forhold og mafiavirksomhet. Og en byggebransje med stadig større useriøsitet.

Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann var tilbake på barndomstraktene og ga et raskt historisk bilde av utviklingen.

– På 80-tallet, selv under Willoch, var det et arbeidsmarkedsutvalg hvor arbeidsgiver hadde bevisbyrden i forhold til hvis det skulle leies inn arbeidskraft. De måtte bevise at de betalte skatt, moms og arbeidsgiveravgift. Det var nulltoleranse mot sosial dumping. I 2000 kom den største endringen, med frislipp i forbindelse med østutvidelsen i 2004. Dette er en ønsket politikk med en beinhard lønnskonkurranse hvor du skal ha et indre marked med enormt store forskjeller både i forhold til sysselsetting, lønn og levestandard. Da får du en dynamikk, sa Boye Ullmann under den etterfølgende paneldebatten på Litteraturhuset i Lillehammer.

– Problemet med innleie og bemanningsbyråer blir bare større og større, poengterer han.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

Nytt arbeidsliv

Det er gjort tre undersøkelser i Oslo i regi av Fellesforbundet og Elektromontørenes Forening de siste årene.

I 2011 var de seks største bemanningsbyråene større enn de seks største entreprenørene.

I 2015 var de seks største byråene seks ganger så store som de seks største entreprenørene.

På 59 byggeplasser var det 73 bemanningsbyråer.

– Dette bare øker, uke for uke. Bare popper fram. I Norge er løsarbeidersamfunnet organisert gjennom bemanningsbransjen. I Nederland, og ikke minst Danmark, er det enkeltmannsforetak og i Storbritannia falske enkeltmannsforetak. Selvstendige, men med sjefer over seg. Det blir organisert innenfor det indre markedet. 85 prosent av lovbruddene er ulovlig innleie. Det er 90 prosent sjanse for ikke å bli tatt, og da er det de grove kriminelle jeg snakker om. Det er ingen risiko å drive med sosial dumping. Det verste som kan skje er at du blir hengt ut i media, forklarte Ullmann.

ENGASJERT: Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann.

ENGASJERT: Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann.

Knut Viggen

Han deltok i et panel med statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Morten Bakke (H) og Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Hvis jeg skulle velge mellom de to her, som begge er for det indre marked, ville jeg valgt hun, sa Ullmann og pekte på Hadia Tajik.

– Hun har i det minste flere plasterlapper og vil stoppe blødningene. Hos den andre ved siden av er det full blødning. Det er virkelige sant, sa han, til applaus i salen.

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

Enkeltmannsforetak

Hadia Tajik tok fatt i problemene økningen av enkeltmannsforetak medfører.

– Dette er en utvikling i Europa og innenfor enkelte bransjer i Norge. I Nederland ønsker politikerne flere gründere og gjorde det enkelt å opprette enkeltmannsforetak. Dermed skulle det bli mer verdiskapning, fordi det er bra for landet. I stedet var det folk som tidligere hadde faste ansettelser som ble bedt av sine arbeidsgivere om å opprette enkeltmannsforetak. Man endte opp med en rekke eksempler på falske enkeltmannsforetak. Det ser vi også i Norge. Det er en reell politisk utfordring som vi ønsker å rette mot den politiske ledelsen i regjeringen. Vi ønsker at definisjonen av arbeidstaker og arbeidsgiver skal bli tydeligere i arbeidsmiljøloven, sier Hadia Tajik.

Hun røpet også at hun er innstilt på å vurdere en revisjonsplikt for små aksjeselskap, hvis det kan gi resultater, som en direkte utfordring fra Torgny Hasås.

– Det er alt for lett å starte firmaer i Norge. Det må innføres revisjonsplikt for aksjeselskap. Dessuten bør det inføres et gebyr for å opprette enkeltpersonforetak. For eksempel vil 5000 kroner være en liten terskel og komme over, sier Hasås.

Arild Grande (Ap) mener det er hårreisende at Arbeidstilsynet ikke kan stoppe ulovlig innleie

"Lovlig" sosial dumping

Tajik peker også på mange former for «lovlig» sosial dumping.

– Som når du som innleid møter på et landsmøte i en fagforening og kommer tilbake og får beskjed om at du ikke er ønsket på arbeidsplassen lenger. Det er ikke ulovlig at noen ikke har bruk for en slom er innleid. Men det er noen sammenhenger her, noen mønstre. Det er det sosial dumping handler om, å utnytte folk, sa Tajik.

Hadia Tajik, nestleder i Ap.

Hadia Tajik, nestleder i Ap.

Knut Viggen

– Når det skjer store endringer i arbeidslivet må det forankres i partssamarbeidet, som bidrar til et organisert arbeidsliv. Det har skjedd store endringer mot arbeidstakernes ønske og mot ganske mange på arbeidsgiversiden også. Førstelinjeforsvaret må være å styrke det organiserte arbeidslivet og gjennom faste ansettelser, mener Ap-nestlederen.

Ap er også innstilt på å innføre et midlertidig forbud mot innleie innenfor de mest utsatte områdene.

Torgny Hasås mener det ligger mange gode forslag inne på Stortinget som kan snu trenden. I tillegg til revisjonsplikten mener han kollektiv søksmålsrett må innføres igjen.

– Også kan det ikke være slik at noen må gidde å gjøre noe for at saker skal kunne etterforskes av politiet, mente Hasås.

Torgny Hasås, forfatter av boka "Det mørke arbeidlsivet  - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet".

Torgny Hasås, forfatter av boka "Det mørke arbeidlsivet - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet".

Knut Viggen

Gjorde inntrykk

– Det er ingen tvil om at det finnes alvorlig kriminalitet der ute som vi må bruke alle midler på å bekjempe, sier statssekretær Morten Bakke til frifagbevegelse.no.

– At sårbare mennesker blir utnyttet på det groveste av kyniske bakmenn er totalt uakseptabelt. Derfor har vi forsterket innsatsen mot arbeidslivskriminalitet på en rekke områder, legger han til.

Forfatter og journalist, Erling Haakaas er skeptisk til Arbeidstilsynet og har til og med forslått hele tilsynet nedlagt, eller underlagt et eget tilsyn. A-krimsentrene fikk også gjennomgå på møtet. De «tar» ingen og kan ikke en gang kommunisere med hverandre.

– For å gi et lite bilde av situasjonen kan du tenke deg tre printere stå ved siden av hverandre som brukes av tre forskjellige instanser, sa Torgny Hasås.

Statssekretær Morten Bakke (H).

Statssekretær Morten Bakke (H).

Knut Viggen

Statssekretæren er av en annen oppfatning.

– Det er ikke den tilbakemeldingen som vi vi får. Det kan du lese gjennom årsrapporten fra i fjor, og det kommer en ny ganske snart. Det har vært en dobling av alle kontroller fra året før, og etatene i A-krimsentrene blir enda mer koordinerte og slagkraftige, svarer Bakke.

– Nå skal vi sørge for at A-krimsentrene får enda bedre verktøy. Det kommer snart nye løyver som gjør at de kan dele informasjon mellom seg. Det blir en revisjon av sanksjonsmulighetene. Målet er at de raskt skal kunne ta de useriøse aktørene, legger han til.

– Det har gått en tydelig melding fra statsministeren til alle politimesterne at arbeidskriminalitet skal prioriteres. Det skal bli fulgt opp.

Regjeringen har forslag ute på høring og skal se på muligheten til å begrense innleie. Forbud vil ikke være veien å gå, ifølge statssekretæren.

Dette er lønna i over 300 yrker

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.02.2018
08:01
05.02.2018 12:48Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Nytt om navn:

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

Bussjåfør Joakim Hagen (27) blir ny ungdomssekretær i Fellesforbundet


Flere saker