NFF-landsmøtet:
Farukh Qureshi kjemper fortsatt om ledervervet i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund
Farukh Qureshi, leder av Oslo Fengselfunksjonærers Forening, har ikke gitt opp håpet om å bli NFFs neste forbundsleder, selv om valgkomiteen vraket han og istedet anbefalte dagens nestleder Asle Aase.
UDEMOKRATISK: Farukh Qureshi mener medlemsdemokratiet tildels har vært fraværende i NFF.
Katharina Dale Håkonsen
katharina@lomedia.no
Qureshi var tidlig ute med å annonsere sitt kandidatur til ledervervet. Istedenfor å gi seg etter at en enstemmig valgkomite innstilte Aase, kjemper han fortsatt videre om ledervervet.
Han retter også sterk kritikk av ledelsen i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
– Jeg vet jeg har støtte når det gjelder mine beskrivelser av NFF sentralt, og hva jeg kan tilby som leder. Hadde jeg ikke hatt det, ville jeg kastet inn håndkleet, sier lederen av Oslo Fengselsfunksjonærers Forening.
Delegatene på NFFs landsmøte 19. til 21. juni velger forbundets neste leder.
• Asle Aase er innstilt som ny leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund
• Dette blir det debatt om på landsmøtet til NFF
Fravær av medlemsdemokrati
Qureshi etterlyser manglende strategier og åpne prinsipielle medlemsdebatter om viktige utviklingstrekk i kriminalomsorgen. Han mener NFF sentralt i større grad burde involvert medlemmene og lokale tillitsvalgte i avgjørende beslutninger.
– Medlemsdemokratiet har til dels vært fraværende. Hvilke arenaer har medlemmene hatt til å diskutere de store spørsmålene i kriminalomsorgen? spør han.
Qureshi tenker på prosessen rundt soning i Nederland, omorganiseringen og den forestående nedleggelsen av åpne soningsplasser.
– Hvorfor har NFF sentralt gått med på en dubleringsavtale uten en åpen diskusjon med medlemmene? spør han.
– Vi trenger mer takhøyde
Qureshi savner også en debatt om avviklingen av soningsplasser.
– Debatten om omorganiseringen og sammenslåtte enheter har i hvert fall ikke blitt tatt internt. Det er mange medlemmer som ikke engang vet hva vårt eget forbund ønsker. Vi trenger mer åpenhet og takhøyde.
Farukh mener at medlemmene burde diskutert nedleggelse av åpne soningsplasser for lenge siden. Det er flere år siden politikerne sa at de ønsket store, robuste enheter.
I revidert statsbudsjett i mai kom meldingen om at regjeringen vil legge ned 250 åpne plasser.
– Vi har hatt god tid til å ta debattene internt, men den muligheten har ikke medlemmene fått, sier han.
• Les mer om kandidatene til ledervervet i NFF
NFF sentralt avviser kritikken
Leder Rita Bråten i NFF er ikke enig i kritikken.
Hun forteller at saker som er ute til høring, alltid sendes til regiontillitsvalgte som får oppgaven med å videreformidle sakene til de lokale foreninger. Men få medlemmer gir tilbakemelding til NFF sentralt.
– To av sakene Farukh nevner, har vært sendt ut til organisatorisk behandling. Vi kan ikke se at Oslo Fengselfunksjonærers Forening (OFF) har svart på disse, sier Bråten.
Saker som allerede er forankret i handlingsprogrammet, sendes ikke ut til medlemmene. Et eksempel er nedleggelser av åpne soningsplasser.
– I handlingsprogrammet står det at vi ikke skal legge ned enheter uten at de erstattes av noe annet. Dette gir oss et klart mandat til å mene noe.
NFF-lederen opplever ofte korte høringsfrister, noe forbundet har tatt opp med departementet.
AVVISER KRITIKKEN: Rita Bråten forteller at NFF sender ut saker til medlemmene med ønske om tilbakemeldinger.
Ole Palmstrøm
– Har mandat til å mene
NFF har gått med på dublering (to innsatte på en celle), noe Qureshi er kritisk til. Bråten avviser kritikken:
– Sakene er behandlet og forankret i forbundsstyret og sentralstyret. NFF har en klar og prinsipiell holdning om at vi er imot dublering. Når vi likevel samtykket, var det fordi vi måtte gjøre det for å få regjeringen til å avvikle soningen i Nederland, sier hun.
For NFF er det en klar forutsetning for avtalen at dublering bare skal gjelde fram til Agder fengsel åpner i 2020, og at det skal følge med penger til nok ansatte.
– Vi satte også som premiss at det ikke skulle legges ned plasser i perioden. Dette premisset mener vi regjeringen har brutt.
Kjemper videre
Dersom Farukh Qureshi blir valgt som ny leder på landsmøtet, ønsker han å dra nytte av sin bakgrunn som politiker.
– Jeg vil prøve å ta medlemmene med i diskusjonene. Vår bevegelse er kjent for å tørre å ta de store debattene. Med meg som leder, vil jeg foreslå nødvendige endringer for at vi igjen kan være en viktig premissgiver for utviklingen i kriminalomsorgen.
OFF-lederen vet ikke hvor store sjanser han har til å bli valgt på landsmøtet. Han har ikke talt opp delegatene som støtter han.
– Jeg vet at jeg har støtte fra delegater i alle regionene. Kampen for nødvendig endring er ikke over før den over, sier Qureshi.
Les også:
• Statsoppgjøret: – En god avtale for ansatte i kriminalomsorgen
• Musikk kan endre livet for mange innsatte
NFF-landsmøtet:
Tid: 19.–21. juni 2018
Sted: Thon Hotel Arena, Lillestrøm
Flere saker
NFF-landsmøtet:
Tid: 19.–21. juni 2018
Sted: Thon Hotel Arena, Lillestrøm