HELSEFAG: Isabella Strande, Marthe Venås og Anne Kormeset Brattshaug tar helse- og oppvekstfag, selv om det ikke er lett å få fulltidsjobb etterpå.
Bjørn A. Grimstad
Forsker på yrkesfag: – Det er blitt vanskeligere å få en jobb å leve av hvis du blir helsefagarbeider
Det blir stadig mer populært å søke seg til helse- og oppvekstfag på videregående skole. Men selv om det er blitt flere søkere, er det ikke flere jobber. Elevene på Måndalen skule lar seg ikke skremme. Her ønsker fire av elleve elever å gå på helsefag til høsten.
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Om velferdsstaten skal klare oppgavene sine i framtida, trengs tusentalls nye og friske hender i helsefagene, skal vi tro prognosemakerne. Men om det er kvalifiserte folk nok når den tid kommer, er foreløpig uvisst. Å få nok søkere til utdanningene er første utfordring. Ser vi på årets søkertall til videregående opplæring, kan det nå være grunn til optimisme: Drøyt 600 flere søkte seg til helse- og omsorgsfag i år enn i fjor.
Silje vil være en rågod helsefagarbeider – lei av alt maset om videreutdanning
Yrkesfagene står sterkt
På Måndalen skule møter vi Isabella Strande, Marthe Venås og Anne Kormeset Brattshaug som alle har satt opp helse- og oppvekstfag som førsteønske når de til høsten skal begynne på videregående.
I jentenes 10.klasse står yrkesfagene atskillig sterkere enn om vi ser på landsgjennomsnittet. Sju av elleve elever har valgt yrkesfag, fire av dem helse- og oppvekst.
Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier
Familien påvirker
Det i stor grad familie, slekt og bekjente som har påvirket valgene for jentene i Måndalen.
– Jeg kjenner noen jenter som har begynt på helse- og oppvekstlinja. De sier det er en bra linje å gå på. Og så har jeg lyst til å jobbe med eldre mennesker, sier Isabella Strande.
Hun forteller at moren, som også jobber i helse- og sosialsektoren, har støttet henne i valget.
– Jeg har vært med henne mange ganger på jobb og føler meg trygg på det hun gjør, sier hun.
Også for Anne Kormeset Brattshaug var råd og anbefalinger fra familien viktig.
– Jeg har en tante som er sykepleier. Hun sa at det er en del arbeid, men at det er bra å få jobbe med mennesker. Og moren min sier det er et godt valg, for man får garantert jobb, sier hun.
– Deltidsproblemet er ute av kontroll
Vanskelig valg
Den siste av jentene, Marthe Venås, var mer i tvil om hvilken retning hun skulle søke seg til og innrømmer at hun fortsatt er usikker på om det virkelig blir helse og oppvekstfag fra høsten. Drømmene trekker nemlig i en helt annen retning:
– Egentlig vil jeg bare kjøre lastebil, slik som faren min og de to brødrene mine. Men moren min støtter valget om å gå helse- og oppvekstlinjen. Hun blir redd om vi alle skal kjøre på veien om vintrene, sier Marthe.
Mors frykt for at hele familien skal ut på glatte vinterveier er ikke vanskelig å forstå. Dette er nemlig også hjemkommunen til den berømmelige Mannen som stadig truer, og sperrer for folk og ferdsel. For i det hele tatt å komme til og fra Måndalen må du kjøre smale og svingete veier langs Romsdalsfjorden.
Flere søkere, men ikke flere jobber
– På helse- og oppvekstfag er det flere søkere og flere læreplasser, men ikke flere jobber. For de som utdanner seg på dette feltet er det blitt vanskeligere å få en stilling å leve av, sier Håkon Høst, forsker ved NIFU, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. Han har fulgt yrkesfagene tett gjennom mange år og mener at økt søkning til yrkesfag ikke nødvendigvis er en fordel.
– På den ene siden hører vi mantraet om et nærmest uendelig behov for arbeidskraft. På den andre siden ser vi hvor vanskelig det er å få jobb for de som har tatt en fagutdanning. De som går på skole i dag utdanner seg ikke til eldrebølgen som kommer i 2035. De skal ha noe å leve av nå.
Vil nye helgetillegg gi mindre deltid?
Stor avstand
Forskeren mener at generelle kampanjer for å få flere søkere til yrkesfag er feil spor:
– De ulike studieprogrammene er svært ulike, og spesielt på helse og oppvekstfag er det stor avstand mellom rekruttering og muligheter.
Håkon Høst framholder at de unge som søker seg til disse fagområdene bør være informert om at valget deres ikke er uproblematisk.
– Mitt inntrykk etter å ha intervjuet elever i mange runder er at de er godt orientert om hva som venter dem: At de enten må ta sikte på å utdanne seg videre eller slåss for å få nok vakter til å leve av.
Kommunene kan omprioritere
Mye av ansvaret for å endre på dette ligger hos kommunene, sier Høst:
– Vår evaluering av Kompetanseløftet i 2015 dokumenterer at kommunene prioriterer å gi sykepleiere og vernepleiere større stillingsbrøker. De som er på fagarbeidernivå, får det som er igjen. En typisk start for en nyutdannet helsefagarbeider er 20 prosent helgestilling.
Helsefagarbeider Tine (27) i full gang med høgskolestudiene i sykepleie
– Kommunene prioriterer å gi sykepleiere og vernepleiere større stillingsbrøker. De som er på fagarbeidernivå, får det som er igjen.
Håkon Høst, forsker, NIFU
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Benjamin A. Ward