JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaza-aktivist Herman (28) tilbake i Norge: – Vi ble behandlet som illegale immigranter og kriminelle

Tre av de fem nordmennene fengslet i Israel er nå deportert og landet onsdag på norsk jord. De to andre norske aktivistene skal slippe ut torsdag.
Herman Reksten (t.h.) ble ønsket velkommen på Gardermoen natt til torsdag.

Herman Reksten (t.h.) ble ønsket velkommen på Gardermoen natt til torsdag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Herman Reksten (28) ble søndag arrestert i internasjonalt farvann av israelske soldater om bord på båten han var kaptein på. Onsdag ble han deportert av israelske myndigheter og landet klokka 23.35 på Oslo Lufthavn etter 16 timer reise.

– Jeg er ikke lettet før alle er hjemme. Aller helst skulle vi kommet fram og fått levert det nødvendige medisinske utstyret vi hadde med oss. Men selvfølgelig er jeg glad over å være hjemme igjen og treffe kjente, sier Herman Reksten til FriFagbevegelse.no.

Med palestinske flagg og plakater, hadde en rekke personer og pårørende møtt opp på Gardemoen for å ta imot de tre første norske medlemmene av Ship to Gaza.

Israelsk marine kapret norsk hjelpebåt på vei til Gaza

To nordmenn fortsatt fengslet

Herman Reksten var i relativt god form da han kom hjem, kun med en sliten Ikea-pose med andres eiendeler, til tross for at han skal ha blitt banket opp og sendt hjem uten noen av sine personlige eiendeler.

– Jeg er i brukbar form, men har fortsatt vondt i hodet etter behandlingen jeg har fått, sier han.

En drøy time etter at Reksten kom hjem, landet maskinist Arne Birger Heli og kokk Jørgen Pedersen på et annet fly, fra Frankfurt. Mens Mikkel Grüner, dansk statsborger bosatt i Bergen, ble deportert til København og ankommer Bergen torsdag.

Tilbake sitter Jan Petter Hammervold og Gerd von der Lippe i israelsk fengsel. De skal ha blitt lovet å slippe ut en gang i løpet av torsdagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik kom Herman Reksten til sine egne på Gardermoen, uten personlige eiendeler men en Ikea-pose over hodet.

Slik kom Herman Reksten til sine egne på Gardermoen, uten personlige eiendeler men en Ikea-pose over hodet.

Helge Rønning Birkelund

Savner norsk protest

Herman Reksten og Ship to Gaza Norway reagerer ikke bare kraftig på behandlingen de har fått av israelske myndigheter, men også hvordan den norske regjeringen har fulgt opp hendelsen hvor skipet med norsk flagg ble bordet og tatt i arrest i internasjonalt farvann sist søndag.

Organisasjonene krever en økonomisk erstatning og uforbeholden beklagelse fra Israel overfor ofrene.

– Vi var nærmere Egypt enn vi var både Israel og Palestina. Vi seilte med norsk flagg – jeg har den norske sjøfartsboka og det norske passet. Hva skal de gjøre med det? Det vil jeg gjerne ha svar på, sa Herman Reksten i ankomsthallen på Gardermoen.

– Hvordan kan vi samarbeide med en stat som tar norsk eiendom ute i internasjonalt farvann og bryter humanitære rettigheter og internasjonal lov, fulgte han engasjert opp.

Ship to Gaza: Israelske soldater slo og brukte elektrosjokk på aktivister

– Tok skipet med vold

– De tok skipet med vold. De kom med maskerte soldater og krevde en rett de absolutt ikke har utenfor sine grenser. De tok over kommandoen av skipet, slepte oss fra internasjonalt farvann og inn i israelsk farvann, og behandlet oss som illegale immigranter. Vi ble behandlet som kriminelle, forteller kapteinen.

Det var 28-åringens tredje tur med Ship to Gaza. Hans første som kaptein. Mor Bente Christensen var glad for å få sønnen hjem. Hun har ikke vært nervøs, men innrømmer at han har vært bekymret etter at hun fikk nyheten om arrestasjonen.

– Jeg har vært med på dette før. Jeg har vært bekymret. Men ikke redd, sier moren.

Mor Bente Christensen syntes det var godt å få sønnen Herman Reksten hjem fra israelsk fengsel.

Mor Bente Christensen syntes det var godt å få sønnen Herman Reksten hjem fra israelsk fengsel.

Helge Rønning Birkelund

Flere ganger

Den norske båten Kårstein seilte under navnet «Al Awda» (arabisk for Tilbakekomsten) og ble altså søndag stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann, 53 nautiske mil fra Gazastripen.

Båten hadde medisinsk utstyr og 22 aktivister fra 16 nasjoner om bord. Toktet til Kårstein føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

Den israelske ambassaden i Norge har omtalt båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon». Det norske Utenriksdepartementet (UD) har på sin side bedt Israel om en forklaring i saken.

– Flere vitner

Den israelske ambassaden i sier soldatene brukte «minimal, men nødvendig makt» mot aktivistene, men vil ikke avkrefte eller bekrefte at soldatene har slått og brukt elektrosjokk mot aktivistene, slik Ship to Gaza Norway hevder.

– Det er flere vitner som sier det samme og bekrefter det. Høyst sannsynlig har det vært utøvd mer vold nå enn både i 2012 og 2015, sier leder Torstein Dahle i Ship to Gaza.

Dahle reagerer på at de norske myndighetene vil høre på forklaringer fra Israel i stedet for å høre hva de som har vært utsatt for volden har å si.

Israel vil ikke beklage at de brukte vold mot aktivister under bording av norsk hjelpebåt

Båt og utstyr tapt

Båten og utstyret er etter alt å dømme tapt. En israelsk domstol har tidligere bestemt at båten skal selges, men det er usikkert om dommen kommer til å bli stående.

– Skipet i 2012 fikk et rettslig etterspill. Høyesterett i Israel tilkjente svenske Ship to Gaza 1,2 millioner kroner. Vi er forberedt på, selv om det er helt ulovlig, at vi blir fratatt båten og det medisinske utstyret. Vi vil nok kjempe mer for det medisinske utstyret enn for båten, skal jeg være helt ærlig, sier Dahle.

Israelsk domstol vil selge båten og gi overskuddet til israelske terrorofre

– Men ellers er det veldig viktig å peke på at det er ikke dette dramaet nå som er det viktigste temaet. Dette gjøres for å for å sette søkelyset på forholdene i Gaza og befolkningen som er glemt, og fiskerne som er utsatt for daglig terror, poengterer Dahle.

En engasjert Herman Reksten (t.v.) nettopp ankommet Gardermoen fra israelsk fengsel. I midten Lasse Asthøy,  som var med på turen tidligere i sommer, og til høyre leder for Ship to Gaza, Torstein Dahle.

En engasjert Herman Reksten (t.v.) nettopp ankommet Gardermoen fra israelsk fengsel. I midten Lasse Asthøy, som var med på turen tidligere i sommer, og til høyre leder for Ship to Gaza, Torstein Dahle.

Helge Rønning Birkelund

Annonse
Annonse