JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel vil ikke beklage at de brukte vold mot aktivister under bording av norsk hjelpebåt

– Absolutt ikke. Det er aktivistene som burde beklage for å ha handlet umoralsk og brutt loven, sier Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo.
Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Norge.

Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Norge.

Erlend Aas / NTB scanpix

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Aktivistene brukte ikke-voldelige motstand for å hindre marinen i å overta båten. Da måtte soldatene bruke minimal, men nødvendig makt mot aktivistene, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo til Fagbladet.

Israelsk marine har kapret norsk hjelpebåt på vei til Gaza

Ship to Gaza: Israelske soldater slo og brukte elektrosjokk på aktivister

Ambassaderåden kan hverken bekrefte eller avkrefte påstandene fra Ship to Gaza Norway om at soldatene slo og brukte elektrosjokk for å få aktivistene til å flytte seg.

– Jeg kan ikke gå i detalj om dette, sier han.

Ikke-voldelig motstand

Aktivistene skal blant annet ha stilt seg på en slik måte i styrhuset at de ikke lot de israelske soldatene komme til så de fikk startet opp og kjørt båten. Dermed har de gått fysisk til verks for å få viljen sin.

Poraz påpeker at selv om aktivistenes motstand var ikke-voldelig, så er det fortsatt lovstridig å motsette seg ordre og ikke å samarbeide med soldatene. Til grunn for dette legger han at blokaden ifølge Israel er lovlig i henhold til internasjonal lov og uttalelser fra FN.

Israelsk domstol vil selge norsk hjelpebåt

– Våpen-embargo

– Den israelske marinen har et mandat og et oppdrag i å beskytte sjøblokaden av Gaza. De kan dermed stanse ulovlige fartøy som prøver å bryte den. Gaza er kontrollert av terrorist-organisasjonen Hamas, som bruker fartøy til å smugle våpen. Når det daglig går 200 lastebiler gjennom kontrollpunktene på land, er sjøblokaden i praksis en våpen-embargo, sier Poraz til Fagbladet.

Vil levere medisinsk materiell

Han beskriver det medisinske materiellet som var på båten som en dråpe i havet, sammenlignet med det som fraktes gjennom den eneste åpne porten inn til Gaza, altså kontrollpunktet Kerem Shalom. Likevel skal israelske myndigheter sørge for at det kommer fram.

– Vi vil sørge for at det medisinske matriellet kommer fram til Gaza. Hva som skjer med båten, vet jeg ikke – det er et juridisk spørsmål, sier han.

Blir deportert

Poraz forteller at de fem norske statsborgerne som var om bord båten nå enten er på vei til Norge, eller kommer til å bli deportert i løpet av dagen. Deres saker vil dermed ikke få noen juridisk behandling i israelske rettssaler, slik aktivistene selv håpet på.

Norske Gaza-aktivister slippes fri i Israel

– Vil du beklage voldsutøvelsen mot aktivistene ovenfor dem og deres pårørende?

– Absolutt ikke. Det er aktivistene som burde beklage for å ha handlet umoralsk og brutt loven. De burde også beklage til israelske barn, hvis foreldre blir holdt fanget av Hamas, sier Poraz og viser til at Hamas holder to israelske soldater fanget, uten at Røde Kors eller andre får besøke dem eller oppnå noen annen form for kontakt.

– Jeg lurer på hvorfor disse såkalte fredsaktivistene ikke tenker på menneskerettighetene til disse to israelske statsborgerne. Så nei, jeg vil ikke beklage, sier han.

Utenriksdepartementet sier til Fagbladet at de venter på en forklaring fra Israel før de kommer med en uttalelse om saken.

Annonse
Annonse