- Det eneste positive med regjeringens forslag er at det kan skape oppmerksomhet om lønnsnivået i bransjen, sier bransjerådsleder for taxi, Roald Arentz i Transportarbeiderforbundet.
Roy Ervin Solstad
Transportarbeiderforbundet
Håper det er mulig å stoppe regjeringas planer for drosjenæringa
– De eneste som ikke er ivaretatt med dette forslaget er drosjesjåførene, sier bransjerådsleder for taxi i Transportarbeiderforbundet, Roald Arentz. Han håper det skal være mulig å få stoppet regjeringens planer.
res@lomedia.no
Mandag sendte Samferdselsdepartementet ut en pressemelding der de fortalte at de vil foreslå at det ikke lenger skal settes grenser for hvor mange som kan få løyve til å kjøre drosjer i Norge. Regjeringen vil heller ikke at det skal være noe krav at løyvehaverne skal være tilknyttet noen drosjesentral. Disse forslagene framkommer i et brev til ESA, EFTAs overvåkingsorgan. ESA har tidligere ment at reguleringen av det norske drosjemarkedet er i strid med EØS-avtalens punkt om fri konkurranse.
• Regjeringen varsler endringer i taxi-regler. Kan åpne for Uber
• EØS-avtalen lovfester høyre-politikk
– Bryr seg ikke om sjåførene
Roald Arentz, drosjesjåfør i Trondheim og leder for Transportarbeiderforbundets bransjeråd for taxi, er kritisk til begge punktene.
– Det verste er likevel at regjeringa vil fjerne den politiske muligheten til å regulere antall løyver. Det åpner for overkapasitet av drosjer, og siden vi har provisjonslønn vil det gå kraftig utover lønna vår. At ikke de lønnsmessige konsekvensene for sjåførene en gang er nevnt fra regjeringa, viser tydelig at regjeringa ikke bryr seg om sjåførene. De nevner både ny teknologi, tilgjengelighet og trygghet for passasjerene, mens de eneste som ikke blir ivaretatt i forslaget er de provisjonslønnede sjåførene, sier Arentz, som bare kommer på en positiv ting med forslaget.
– Det må jo være at vi får oppmerksomhet rundt lønnsnivået i bransjen, og at dette viser veldig tydelig at EØS-avtalen griper rett inn i norsk arbeidsliv. Det kan åpne for en videre debatt om EØS-avtalen i Norge. Det er bare så synd at det er drosjesjåførene som må betale prisen for det, påpeker han.
• Følg Transportarbeideren på Facebook
Skreddersydd for Uber
Arentz synes også det er trist at regjeringen har lagt seg flat for ESA sine synspunkter på norsk regulering av drosjenæringa.
– Det er ingen rettslig avgjørelse som sier at dagens yrkestransportlov er i strid med EØS-avtalen. Det blir kun påstått i et klagebrev til ESA, sier han.
Bransjerådslederen er overbevist om at forslagene fra regjeringen vil skape negative reaksjoner både fra arbeidsgiverne og arbeidstakerne i bransjen.
– Dette forslaget er skreddersydd for Uber og Haxi, spesielt med tanke på at man kan kjøre biler uten taksameter og heller bruke smarttelefon-teknologi. Dette vil høyst sannsynlig slå bunnen ut av næringa i de store byene, og vil gjøre lista lav for å tre inn i yrket. Vi risikerer å ende opp med en hel haug med sjåfører uten rettigheter til verken sykelønn eller pensjon, sier han.
• Få ukentlig nyhetsbrev fra Transportarbeideren
Må legge inn løyvekrav
Arentz tror likevel ikke at bransjen vil legge seg ned å dø uten kamp.
– Vi kan jo ikke være overrasket over at dette kommer når det er Fremskrittspartiet som sitter på toppen i departementet, men det virker på meg som presset fra ESA har fått regjeringen til å gå enda lenger enn de egentlig hadde ønsket selv. Uansett skal forslagene vedtas i Stortinget, så jeg håper vi har klart å påvirke så mye før den tid at vi får stoppa forslaget. Skulle det likevel gå slik regjeringen ønsker, må vi sørge for å få gjort noe med kriteriene for å få løyve. Det kan for eksempel være krav om pensjonsavtaler og lønns- og arbeidsvilkår. Det kan ikke være sånn at sjåførene bare skal leie ut sin egen arbeidskraft, men ikke ha noen sosiale rettigheter, understreker Roald Arentz, drosjesjåfør og bransjerådsleder i Transportarbeiderforbundet.
• Lastebilsjåfør Per Morten mistet førerkortet – nå får han erstatning
• Sjåførene slipper skatt på maten. Stortinget snur i siste liten
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh