BYGGBESØK: Streikende HMF-medlemmer og HMF-tillitsvalgte på vei til byggeplassen på Jessheim i morgentimene i dag.
Markus Hansen, HMF
Temperaturen stiger i heiskonflikten i Orona:
Heismontører og Orona i konfrontasjon på byggeplass. Mener selskapet driver streikebryteri
Orona sier HMF-tillitsvalgt fysisk hindret godkjent montør i å komme inn i arbeidsbrakka på byggeplassen. Heismontørene mener heisbedriften Orona driver med streikebryteri.
Knut.viggen@lomedia.no
Gradestokken slår nye rekorder og temperaturen i heiskonflikten er tilsvarende høy.
Streiken ved Orona Norway AS har vart i mer enn 14 dager og det er ingenting som tyder på at det er noen bevegelse mellom partene.
Nå strides de om det Heismontørenes Fagforening (HMF) kaller streikebryteri og det Orona-talsmann Erik Kristiansen mener er å hindre lovlig arbeid i å bli utført.
Etter at 17 heismontører i Orona gikk ut i streik mandag 14. mai, et antall som senere er utvidet til 19, er det særlig byggeplasser i Oslo og Akershus, Vestfold og Østfold som er rammet.
• Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale
• – Streiker til Orona-ledelsen skriver under på heisoverenskomsten
– Følger med på Orona
I morges stilte Heismontørenes Fagforening (HMF) på en byggeplass på Jessheim der det tidligere er funnet at det bygges heiser av folk uten DSB-godkjenning. Det er snakk om arbeidere fra Spania og fra Polen.
HMF mener det dreier seg om underleverandører eller innleie. Orona Norway AS har tidligere uttalt at de hverken benytter innleie eller underentreprenører.
Før streiken jobbet det også norske Orona-ansatte på denne byggeplassen.
– De første vi så var et spansk arbeidslag som kjørte forbi da de så oss, først én gang og så en gang til før de dro igjen, forteller Markus Hansen.
– Et kvarter senere kommer det en arbeidsformann fra Orona som til vanlig jobber på kontor. Vi spurte ham om han visste at det han nå drev med var streikebryteri. Det bekreftet han, men han hadde fått beskjed av sine sjefer om å stille. Han mente at det var hjemmel for det og at det derfor kun var snakk om moralsk streikebryteri, sier Hansen.
Arbeidsformannen valgte imidlertid å reise igjen etter å hatt en ny samtale med sjefene.
– Dette er streikebryteri, sier Markus Hansen og legger til at foreninga vil følge med på alle forsøk på å utføre arbeid som er rammet av streiken.
– Orona forsøker å holde driften i gang, men vi følger med på dem, sier Hansen.
• Fanemarkering for streikende heismontører: «Dette er de tøffeste gutta jeg veit om»
Avviser streikebryteri
Versjonen til Orona Norway AS og deres talsperson, Erik Kristiansen, er imidlertid en helt annen. Kristiansen avviser heismontørenes påstand om streikebryteri og sier at det her er snakk om en heis der arbeidet ikke er lagt ned, ikke påbegynt og heller ikke tildelt noen av de streikende. Han sier denne saken er tatt opp med EL og IT Forbundet, men at Orona ikke har fått svar ennå.
Kristiansen skriver i en epost at det møtte opp rundt 20 heisfolk fra foreninga og at Oronas mann – som ifølge Kristiansen er sertifisert montør og bare skulle overvåke arbeidet som skulle gjøres av ikke-DSB-godkjente montører – ble fysisk forhindret av NN (navn utelatt red.anm.) i å komme inn i brakkeriggen.
Han reagerer også på at HMF bruker uttrykket «moralsk streikebryteri».
– Jeg har bedt EL og IT Forbundet gi sitt syn på hvordan vi håndterer alle påstander om streikebryteri som ramler inn, opplyser Kristiansen.
• Støtteerklæringer strømmer inn fra hele verden til streikende heismontører i Orona Norway AS
Han mener HMF opererer med et eget hjemmesnekret regelverk.
– På vårt hovedkontor her på Hamar er ingen organisert, og følgelig kan ingen av disse bedrive streikebryteri. Alle ansatte her har plikt og rett til å utføre arbeid i henhold til arbeidsavtalen, skriver Kristiansen.
– Ellers er det slik at det meste som sies fra HMF om selskapet vårt i disse tider, må tas med flere klyper salt. Det første som dør i en streikesituasjon, er sannheten, skriver Kristiansen i et leserbrev i Hamar Dagblad denne uken.
Han sier også at Orona følger norske regler når det gjelder opplæring av lærlinger og hjelpearbeidere, bruk av underleverandører, og at selskapet ikke har truet noen med verken lønnsnedslag eller kutt i tjenestepensjon.
– Det eneste vi har fastslått overfor klubb og forening, er at lønnsnivået i vår egen avtale ligger 27 kroner høyere enn i Heismontørenes overenskomst, skriver Kristiansen.
Kan streike lenge
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, bekrefter at kampviljen blant heismontørene er stor, men at det etter fanemarkeringen på Hamar sist fredag ikke har skjedd noen særlig utvikling med tanke på å få til en mulig løsning. Forbundet følger arbeidet i streikekomiteen og bekrefter at heismontørene nå er opptatt av å skaffe seg oversikt over blant annet tilfeller av streikebryteri.
Andersen sier forbundet er forberedt på at streiken kan bli langvarig.
– 14 dager er ikke veldig lang tid, sier Andersen og viser til at heismontørene for noen år siden var ute i en seks måneder lang streik. Forbundet har også erfaring med langvarige streiker innen energi, men også elektro, som har omfattet langt flere medlemmer enn det som er tilfelle nå.
– Vi har 200 millioner kroner på kampfond og tilgang på mer penger om det skulle være nødvendig, så økonomisk er vi i stand til å holde ut lenge, sier han.
– Erik Kristiansen mener tariffavtalen de allerede har, fullt ut dekker de ansattes behov og at de derfor ikke trenger noen heisoverenskomst?
– Det må han gjerne mene. Vi tar ikke stilling til om en husavtale er god eller ikke. Når folk organiserer seg er det fordi de ønsker kollektive landsomfattende tariffavtaler. Det er dette som har vært og fortsatt er det normale i norsk arbeidsliv og det vet Erik Kristiansen veldig godt, sier Jan Olav Andersen.
Støtteerklæringer
Imens fortsetter støtteerklæringene å strømme inn til Heismontørenes Fagforening og EL og IT Forbundet. I går kom det inn støttemeldinger fra Handel og Kontor Norge, Fagforbundet Teknisk Fagforening Trondheim, finsk industri, Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Tjenestemannslag (NTL), Fellesforbundet, avdeling Gjøvik og omegn, Relacom-klubben og UNIA (Sveits).
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin