Streiker for tariffavtale i Orona
Fanemarkering for streikende heismontører: «Dette er de tøffeste gutta jeg veit om»
HMF-leder Markus Hansen roser innsatsen til 17 heismontører som streiker for tariffavtale i Orona. Forbundsleder Jan Olav Andersen sier at etter ti dagers streik, er det på tide at Orona-ledelsen gir opp.
TAKKET FOR STØTTEN: Tillitsvalgt i Orona, Nicklas Engseth, snakket på vegne av de 17 heismontørene i Oreona som har streiket for tariffavtale siden 14. mai.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Rundt 200 tillitsvalgte og medlemmer i klubber, fagforeninger og forbund møtte opp med faner utenfor Orona Norways lokaler i Hamar fredag for å markere sin støtte til 17 streikende heismontører i Orona.
De kom med tog og buss og bil til en sommervarm mjøsby der folk nok var mer opptatt av godværet enn av streikende heismontører.
I det tradisjonsrike industriområdet i Storhamarveien, både syntes og hørtes fanemarkeringen likevel godt.
De tok kampen
27 faner var representert. Foruten Heismontørenes Fagforening (HMF), var det faner fra en rekke EL og IT-fagforeninger, klubber og distrikt, men også fagforeninger fra flere andre LO-forbund deltok.
• Støtteerklæringer strømmer inn til streikende heismontører.
Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT, Bjørn Fornes, introduserte dagens appellanter, leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, Roy Pedersen, LO-leder i Oslo og Markus Hansen, leder i HMF.
Men størst applaus fikk Nicklas Engseth, talsmann for gutta som har streika siden mandag 14. mai.
Han takket for støtten de har fått både fra fagforeninga til heismontørene, fra EL og IT Forbundet og fra den store LO-familien.
Grunnleggende krav
Forbundsleder Andersen pekte på at dette er en streik for det mest grunnleggende og rettmessige kravet som det kan streikes for i dette landet.
Retten til å få opprette tariffavtale, retten til å få sine lønns- og arbeidsvilkår regulert i en landsomfattende overenskomst og retten til medinnflytelse og forhandlinger i egen bedrift, er alle rettigheter som anses som grunnleggende menneskerettigheter fastslått både i den europeiske menneskerettighetserklæringen og i ILO-konvensjoner.
• – Heismontørene streiker til Orona-ledelsen skriver under på heisoverenskomsten.
– Det er ikke ofte vi er nødt til å streike for å få etablert tariffavtale. De fleste arbeidsgivere aksepterer at avtaler er en del av et velregulert og organisert arbeidsliv, men dessverre finnes det også arbeidsgivere med motsatt innstilling, sa Andersen og føyde til.
– Orona er en slik arbeidsgiver.
Tariffavtaler er bærebjelker
Andersen mener hovedbildet i norsk arbeidsliv er lavt konfliktnivå og forutsigbare rammebetingelser, noe som ikke har kommet av seg selv, men som er et resultat av det mange kaller den norske modellen.
– Landsomfattende, kollektive tariffavtaler er helt sentrale element i det norske arbeidlsivet og en av bærebjelkene i denne modellen og det er ikke mulig å fjerne bærebjelkene uten at byggverket raser sammen, sa Jan Olav Andersen.
– Orona ønsker å høste fordelene av denne modellen, uten å være med på forpliktelsene. det aksepterer vi ikke. Derfor er vi i streik, forklarte forbundslederen.
– Som en dinosaur
– Samarbeid og medinnflytelse er en sentral del av Hovedavtalen som følger med en tariffavtale, understreket Andersen, som mener moderne bedrifter har skjønt dette.
– Bedrifter som nekter de ansatte innflytelse, som ikke anerkjenner betydningen av de ansattes kompetanse i utviklingen av bedriften er håpløse gammeldagse og vil dukke under slik dinosaurene bukka under. Det valget Orona har gjort oi denne saken viser at de har valgt det gammeldagse i stedet for det moderne, sa Andersen.
– Gi opp motstanden
Andersen avsluttet sin appell med denne oppfordringen til Orona-ledelsen:
– Gi opp motstanden mot å følge normalen i norsk arbeidsliv.
– Gi opp motstanden mot tariffavtale og innrøm de ansatte den samme retten som de fleste arbeidstakerne i Norge allerede har.
– Skriv under tariffavtalen!
Hjalp spanske montører
Leder i Heismontørenes fagforening (HMF) sier engasjementet for de ansatte i Orona går mer enn ett år tilbake i tid. Og en dag i oktober i fjor banket to spanske montører på døra til HMF på Grønland i Oslo for å be om hjelp. De hadde fått en telefon fra Orona-ledelsen om at det ikke var noe jobb mer for dem i Norge, men at de skulle dra videre til Irland. De skulle få lønn, men bare halvparten av hva de var blitt lovet. Enden på visa ble at HMF hjalp dem slik at de fikk pengene de hadde krav på.
– Utrolig pinlig
Markus Hansen sier Orona bruker innleie eller underleverandører, det er ingen som ser helt ut til å vite forskjellen. Og at de fortsatt gjør det.
– Jeg synes det er utrolig pinlig av et av Europas største heisfirma at det i dag står folk utenfor døra deres og krever noe så grunnleggende som en tariffavtale, sier Markus Hansen.
– De skal ha en heisoverenskomst, ikke en husavtale, krever Hansen, som ikke tror markeringen på Hamar fredag var den siste.
– Jeg tror dessverre ikke det, vi må nok møte opp flere ganger - kanskje ikke på Hamar, men andre steder og i denne saken står vi samlet alle sammen, sier Markus Hansen.
Varslet politi?
En enslig politimann i unifrorm kom etter å ha fått varsel om "bråk", men da var fanemarkeringen forlengst over, fanene pakket ned og pølsefesten i gang på stranda noen hundre meter unna Oronas lokaler. Og han dro raskt igjen, etter å ha fått forsikringer, fra både lokale arrangører og forbundsleder om at alle tillatelser var innhentet på forhånd.
Men hvem ringte politiet?
HMF-leder Markus Hansen er godt fornøyd med oppmøtet og engasjementet både blant de streikende, medlemmene i fagforeninga og støttespillere rundt om i både eget og andre forbund.
Knut Viggen
HEISPOET: Poeten Ola Bog, kjent fra blant annet havnearbeiderkampen, sto for kunsterisk innslag under fanemarkeringa på Hamar.
Knut Viggen
POLITIET KOM: Er det her det er bråk, spurte en politimann som kom lenge etter at markeringen var over og var blitt til pølsefest på stranda. Han dra raskt igjen da det ble klart at alle tillatelser var hentet inn og alt ellers OK. Men hvem ringte politiet?
Knut Viggen
HILSER: Jan Olav Andersen hilser på alle de streikende heismontørene på Hamar fredag.
Knut Viggen
DINOSAUR: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener Orona har valgt det gammeldagse i stedet for det moderne og at den vil bukke under slik dinosaurene bukket under, hvis de ikke skjerper seg.
Knut Viggen
STREIKEKAMP: Forbundsleder Jan Olav Andersen og leder i Heismontørenes Forening (HMF), Markus Hansen, sammen med Nicklas og de andre streikende heismontørene i Orona.
Knut Viggen