Kjell har Høyre-ordføreren og nærmiljøet med seg i kampen for å bevare Hassel fengsel
Tillitsvalgte Kjell Grøtting kjemper for å bevare Hassel fengsel i Øvre Eiker kommune. I ryggen har han en stadig voksende underskriftskampanje, lokalbefolkningen og en Høyre-ordfører.
KAMPKLARE: – Vi gir oss ikke før Hassel er sikret, sier Ann Fjerdingstad. Kjell Grøtting er glad for støtten fra ordføreren i Øvre Eiker. I desember vedtar Stortinget fengselets framtid.
Ole Palmstrøm
katharina@lomedia.no
– Innsatte er mennesker, og de trenger å være et sted som Hassel før de skal ut i verden, sier Ann Fjerdingstad.
Høyre-ordføreren i Øvre Eiker kommune kommer rett fra et møte med statssekretæren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Sammen med tillitsvalgte Kjell Grøtting og Kåre Molia overrakte hun politikeren 1650 underskrifter for å bevare det åpne soningstilbudet.
• Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser
Ordfører Ann Fjerdingstad mener fengselet er en integrert del av nærmiljøet i Skotselv og ramser opp alle fordelene.
– Innbyggerne rusler innom, kjøper blomster og grønnsaker på gartneriet og tar seg en kaffe. På lørdagene handler innsatte lørdagsgodteriet på nærbutikken. Før jul inviteres de eldre i bygda på juletrefest i fengselet. Sånn er det ikke andre steder, sier hun.
Anstalten er et lavsikkerhetsfengsel med 26 plasser for menn. Det er ingen gjerder rundt fengselet som aller mest ligner på en bondegård.
• Hassel fengsel: 26 fanger soner på denne gården
Tillitsvalgt: – Støtten er drivstoff på tanken
Lokaltillitsvalgt Kjell Grøtting er utrolig glad for støtten han får fra lokalbefolkningen. Han viser fram et brev som rektoren ved Skotselv skole har skrevet. Skolen med 229 elever er fengselets nærmeste nabo. Elevene sykler gjennom fengselseiendommen, på vei til første time og bruker klatreveggen i fengselet.
Flere stortingspolitikere er negative til nedleggelsen, blant annet Masud Gharahkhani (Ap) som er oppvokst i Skotselv.
– All støtten er drivstoff på tanken til å fortsette den tunge kampen opp mot politikere, sier Grøtting.
I begynnelsen av desember vedtar Stortinget statsbudsjettet og avgjør om det er liv laga for sju nedleggingstruede fengsler.
Grøtting jobber aktivt for å få fram det han mener er faktafeil i forslaget til statsbudsjett. Det står blant annet i forslaget at fengselet har et vedlikeholdsetterslep på 67 til 122 millioner kroner. Lokaltillitsvalgt er uenig i kalkylen til Statsbygg.
– De tar utgangspunkt i 2018-standarder. Brannvesenet og Mattilsynet har undersøkt fengselet. De hadde ingen anmerkninger. Vi kan fint drifte fengselet med lettere vedlikehold.
• Ap ville gitt over 60 millioner mer enn regjeringen til kriminalomsorgen
Peker på feil i statsbudsjettet
I forslaget kan en også lese at kommunene som eier fengselseiendommen, ønsker å selge, noe ordføreren i Øvre Eiker avviser.
– Vi vil selge til Statsbygg for å sikre en forsvarlig drift. Men i statsbudsjettet står det at vi ikke vil eie eiendommen. Det er feil, slår Fjerdingstad fast.
En av årsakene til at Hassel fengsel er foreslått nedlagt, er at fengselet er kostbart å drifte. Ordføreren tilbakeviser påstanden. Hun er opptatt av å se nasjonalbudsjettet under ett.
– Det er alltid 100 prosent belegg i Hassel fengsel. Det er dyrt å drive med 60 prosent belegg, men ikke med fulle hus, sier Høyre-politikeren.
– Hassel fengsel er god kriminalomsorg og bidrar til å tilbakeføre innsatte til samfunnet. Dét er et viktig element i det store samfunnsøkonomiske bildet. Ser du statsbudsjettet under ett, er ikke Hassel dyrt, sier hun.
Sp: – Det er fundamentalt feil å legge ned Hassel fengsel
Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen (Sp) har også kastet seg inn i kampen. Han mener det er helt feil å legge ned fengselet. Og Lundteigen kjenner enheten bedre enn de fleste folkevalgte på tinget. Bonden fra Buskerud har nemlig jobbet side om side med straffedømte fra fengselet.
– I et par sommere hadde jeg ansvar for to-tre innsatte som jobbet med melkekuene mine på setra, sier han.
Han forteller at det er det mest meningsfulle han har gjort.
– De gutta der trenger arbeidstrening. Det er fundamentalt feil å legge ned Hassel fengsel. Innsatte er mennesker med en tøff livshistorie. Hadde vi andre hatt det like tøft, kunne vi også endt i fengsel.
Les også
• NFF: – Nedleggelsene av fengsler framstår som rene sparetiltak
• Dette fengselet kan bli lagt ned. Mandag 22. oktober gikk de ansatte ut i streik
Disse fengslene kan bli borte:
• Søndre Vestfold fengsel, Sandefjord avdeling (13 plasser)
• Hassel fengsel (26 plasser)
• Hedmark fengsel, Bruvoll avdeling (70 plasser)
• Nordre Vestfold fengsel, Hof avdeling (109 plasser)
• Bergen fengsel, Osterøy avdeling (31 plasser)
• Arendal fengsel, Kleivgrend avdeling (28 plasser)
• Arendal fengsel, Håvet avdeling (13 plasser)
Dette tilsvarer 290 plasser. Nedleggelsen er foreslått i statsbudsjettet for neste år. I begynnelsen av desember vedtar Stortinget budsjettet.
Flere saker
Disse fengslene kan bli borte:
• Søndre Vestfold fengsel, Sandefjord avdeling (13 plasser)
• Hassel fengsel (26 plasser)
• Hedmark fengsel, Bruvoll avdeling (70 plasser)
• Nordre Vestfold fengsel, Hof avdeling (109 plasser)
• Bergen fengsel, Osterøy avdeling (31 plasser)
• Arendal fengsel, Kleivgrend avdeling (28 plasser)
• Arendal fengsel, Håvet avdeling (13 plasser)
Dette tilsvarer 290 plasser. Nedleggelsen er foreslått i statsbudsjettet for neste år. I begynnelsen av desember vedtar Stortinget budsjettet.