JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikeretten:

LO mener domstolene bør avgjøre tvungen lønnsnemnd

I dag er det ingen mulighet for å anke regjeringas avgjørelse om tvungen lønnsnemnd. LO mener det blir feil at stortingsflertallet har det siste ordet i en lønnskonflikt.
LO-sekretær Trude Tinnlund (nærmest) mener regjeringa ikke har gjort noe for å følge opp ILOs kritikk mot Norge om overdreven bruk av tvungen lønnsnemnd.

LO-sekretær Trude Tinnlund (nærmest) mener regjeringa ikke har gjort noe for å følge opp ILOs kritikk mot Norge om overdreven bruk av tvungen lønnsnemnd.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

LO mener at grunnlaget for vedtak om tvungen lønnsnemnd bør kunne prøves for retten. I dag er det helt opp til regjeringa og stortingsflertallets skjønn å vurdere om liv og helse er i fare. Det er bare hvis dette er tilfellet, at en regjering kan beordre at en streik stoppes. Det er Stortinget som fatter det endelige vedtaket.

Aktuelt: Stortinget sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken

Tvungen lønnsnemnd i 2021

For eksempel ble Unio-streiken i kommunene, avbrutt etter at Fredrikstad brannvesen mente det var brannfare ved Frevars anlegg i Fredrikstad. Unio er svært uenig med regjeringas beslutning, men er maktesløse etter at regjeringa og Stortinget har vedtatt tvungen lønnsnemnd.

– Vi ønsker ikke politisering av lønnsoppgjørene, sier LO-sekretær Trude Tinnlund. Og mener at det er feil å gi siste ordet i en lønnskonflikt til Stortinget.

Moxnes: Mener Stortinget ble feilinformert av regjeringen om Unio-streiken

Menneskeretter

Arbeiderpartiet har fremmet et lovforslag om å ta inn ILOs kjernekonvensjoner inn i menneskerettsloven. I mars i år stemte stortingsflertallet ned forslaget. I forslaget heter det:

«Forslagsstillerne mener at en slik lovendring vil gi grunnleggende rammer for at alle som ønsker å etablere seg eller drive virksomhet i Norge, følger de minimumskrav som ILOs kjernekonvensjoner oppstiller. En lovendring som nevnt gir også et viktig signal om at Stortinget slutter opp om ILO-konvensjonene og anser disse som et virkemiddel for å sikre den norske arbeidslivsmodellen.»

Aktuelt: Regjeringen stoppet to streiker på kort tid: – Nå må vi passe på streikeretten, mener Fagforbundet

Foran norsk lov

Flertallet argumenterte med at ved å ta kjernekonvensjonene inn i loven ville konvensjonen få forrang foran norsk lovgivning. At det derfor bare er de «utpreget generelle konvensjonene» som bør tas inn i denne loven.

En av ILOs kjernekonvensjoner gjelder streikeretten. Hvis en part i en konflikt var uenig med regjeringa i om det var fare for liv og helse i en streik, kunne de bruke menneskerettsloven og ILOs kjernekonvensjoner, og reise sak mot Staten.

Trekke en plassoppsigelser

Norge har flere ganger blitt kritisert av ILO når det gjelder bruk av tvungen voldgift. Tinnlund mener at regjeringa ikke har gjort noe for å følge opp ILOs kritikk av den norske lovgivningen, som blir kritisert for å være for lite fleksibel.

Annonse
Annonse