Repparfjorden:
Lysbakken tar kampen mot gruveplan i Finnmark til Stortinget
Gruvedriften i Kvalsund og planen om avfallsdeponering i Repparfjorden er et så viktig spørsmål at Stortinget må behandle saken, mener SV-leder Audun Lysbakken.
Partileder Audun Lysbakken i Sv.
Stortinget
– Vi fremmer forslag på tirsdag om å ta tillatelsen til Nussir opp til behandling i Stortinget, sier Lysbakken til NTB.
Han redegjorde for SVs planer i en tale til årsmøtet i Troms og Finnmark SV i Tromsø søndag.
– Vi fremmer samtidig tilsvarende forslag knyttet til Førdefjorden, som er den neste sjødeponisaken som regjeringen har på sitt bord, sier SV-lederen.
– Dette gjør vi fordi vi mener dette er den største miljøskandalen på lang tid. Det vil bli en ny Alta-sak. Regjeringen kommer til å få enormt med bråk. Det er en så stor sak at den ikke kan avgjøres av regjeringen alene, mener Lysbakken.
• Regjeringen sier ja til gruvedrift i Kvalsund – sterke samiske reaksjoner
– Ikke gjemme seg
Alta-konflikten var en politisk strid på 1970-og 1980-tallet om utbyggingen av et vannkraftverk i Altaelva i Finnmark.
Næringsdepartementet ga torsdag driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Med i planene er et omstridt deponi for gruveavfall på bunnen av den nasjonale laksefjorden Repparfjorden.
Lysbakken vil ta opp saken i Stortinget for å ansvarliggjøre hver enkelt representant og hvert parti.
– Det skal ikke være noe sted å gjemme seg. Alle må stå til ansvar for om de er for eller mot. Denne saken er ikke over, sier han.
Ikke godkjent av Stortinget
SV-lederen håper Venstre og KrF ikke har gitt opp kampen mot gruveplanen, som de imidlertid har godtatt som en del av regjeringssamarbeidet.
– Jeg håper at KrF og Venstre kan benytte en slik omkamp i Stortinget til å vise at de ikke vil gi seg, sier Lysbakken.
Venstre-leder Trine Skei Grande viste fredag til at «et massivt flertall i Stortinget» har presset gjennom gruveplanen.
SV fremholder imidlertid at Stortinget aldri har gitt noen utslippstillatelse til Nussir, men vedtatt at dette er en sak regjeringen skal behandle. Det betyr at regjeringen kan si nei til driftskonsesjon når klagene nå kommer på regjeringens bord.
• LO sier ja til gruvedrift og avfallsdeponi i Repparfjorden
«Hva skal vi leve av?»
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener gruvedriften er nødvendig for å skape lokale arbeidsplasser og for å utvinne kobber, som trengs for å lykkes med det grønne skiftet.
Han kom i helgen med et utfall på Facebook mot kritikken av alt fra gruvedrift til olje og gass og utbygging av vann- og vindkraft.
– Når jeg ser angrepene på næring etter næring, er det på tide å spørre: Hva skal vi faktisk leve av i dette landet? skriver Isaksen.
– Offentlig forbruk? Subsidier? Drømmer? Digitale landskap? Lobbyisme? Reality-tv? Noen må faktisk bygge dette landet!
– Fordummende
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
– Isaksen har helt rett i at jeg mener vi ikke skal leve av skitten og forurensende industri, og derfor er det viktig å satse på den grønne og fornybare industrien, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til DN.
Løsningen er å vri økonomien vekk fra grå til grønne næringer, ifølge MDGs talsperson Arild Hermstad.
– I stedet for å subsidiere oljeindustrien, vil vi gi én milliard til privatpersoner som vil redusere sitt eget klimaavtrykk, som å installere solceller, kjøpe elsykkel eller installere ladestasjoner i borettslaget.
Lysbakken mener Isaksens retorikk er fordummende.
– Det er vi som er opptatt av klimaomstilling, som oftest kommer med forslag til fornyelse av norsk næringspolitikk. Regjeringen sitter fast i det gamle og forsterker oljeavhengigheten, sier SV-lederen.
Tusenvis demonstrerte
Natur og ungdom holdt demonstrasjoner landet rundt mot gruvedumping i Repparfjord lørdag, blant annet utenfor Stortinget.
«Vi lover et helvete! Nei til gruvedumping i Repparfjorden» og «Erna: Husk fjellvettregel 8. Det er ingen skam å snu», sto det på bannerne.
Natur og Ungdom protesterte mot planen som er lagt for å bygge ut gruva i Kvalsund i Finnmark og deponere avfallet i Repparfjorden.
Lørdag ble det demonstrert i Oslo, Hamar, Bergen, Flekkefjord, Sunndal, Trondheim, Tromsø, og Alta, og til sammen var det, ifølge miljøvernorganisasjonen, over 2.000 som demonstrerte.
– I dag har flere tusen møtt opp over hele landet og sagt klart ifra til regjeringa at gruvedumping i Repparfjord på ingen måte er greit. Vi har møtt opp i dag for fisken, fjorden, og reinen. Og vi vil fortsette kampen helt til planene om miljø- og urfolksfiendtlig gruvedrift i Repparfjord er lagt døde, sier Jørgen Næss Karlsen, nestleder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.
Fredag demonstrerte miljøvernorganisasjonen foran Slottet i Oslo. Lørdag var demonstrasjonen flyttet til Stortinget.
Natur og Ungdom får støtte av Naturvernforbundet, Norske Samers Riksforbund, Rødt, SV, Grønn Ungdom, KrFU, AUF, og Unge Venstre.
Siden torsdag, da regjeringen ga Nussir ASAs søknad om driftskonsesjon til kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark, har protestene haglet.
Regjeringen viser til at gruvedriften vil skape etterlengtede arbeidsplasser i Finnmark og samtidig sørge for utvinning av viktige mineraler som er nødvendig for å få til det grønne skiftet.