Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.
Erlend Angelo (arkivfoto)
Skatt på tips, Fellesforbundet, NHO Reiseliv:
NHO vil stjele ansattes tipspenger, hevder Fellesforbundet
Vi tjener ikke et øre, sier NHO om måten de vil gjennomføre de nye skattereglene på fra nyttår.
helge@lomedia.no
– NHO og NHO Reiseliv fremstiller det som at vi har akseptert at de kan stjele arbeidstakernes tips. Forutsetningen vår har hele tiden vært at dette skal være et gode for den ansatte, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.
Tips har alltid vært skattepliktig, men hittil har hver enkelt ansatt stått ansvarlig for å betale skatt for tips. Fra 1. januar blir det en endring på dette. Arbeidsgiver blir nå pålagt å foreta forskuddstrekk, betale arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon av tips.
Hvordan dette skal skje i praksis er imidlertid fortsatt i det blå. FriFagbevegelse har fått tilgang til et brev som medlemmer i ulike kjeder som er medlem av NHO Reiseliv, har mottatt fra sin arbeidsgiver. Avsender er NHO og NHO Reiseliv.
NHO og NHO Reiseliv har instruert sine medlemmer om å gjøre det på følgende måte:
Det som kommer inn i tips skal gå til arbeidsgiver, som trekker fra kostnader til arbeidsgiveravgift (14,1 prosent), feriepenger, pensjon, skattetrekk og administrasjon. Resten fordeles på månedslønnen til den enkelte.
Det betyr i praksis at over halvparten av det som kommer inn i tips forsvinner til staten eller arbeidsgiver og havner aldri på lønnsslippen.
Dette innebærer også at den ansatte selv må betale arbeidsgiveravgiften som tips-pengene utløser. Arbeidsgiveravgift er tillagt bedriftene å betale og går til å betale folketrygdens utgifter til pensjon, sykepenger, arbeidsledighetstrygd med mer.
Sjokkert
Fellesforbundets Clas Delp er sjokkert over brevets innhold og oppfatter det slik at NHO Reiseliv opptrer som at tips er en gave til bedriften og ikke til de ansatte.
– Tips er noe den ansatte skal få for god service. Det skal ikke gå til bedriften og administreres bort slik NHO Reiseliv signaliserer, legger han til.
– Hvor de har det fra at arbeidsgiver har en rettslig rett til å stjele de ansattes lønn vet jeg ikke. Vi kan ikke se at ordningen med tips har endret karakter selv om arbeidsgiver har fått nye plikter og instrukser om hvordan dette skal håndteres, mener Delp.
• Følg oss på Facebook
Ikke meningen
Både arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og finansminister Siv Jensen ble utfordret om dette av Dagbladet i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.
Anniken Hauglie påpekte at en skattlegging av tips vil gi bedre uttelling i forhold til pensjonsopptjening, økt grunnlag for sykepenger og mer feriepenger. Men poengterte at det aldri har vært meningen å ta tips-penger fra de ansatte.
– Regjeringen styrker arbeidstakernes rettigheter, sa Siv Jensen til Dagbladet.
Målet var å skape mer ordnede forhold for ansatte i utelivsbransjen.
Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) stilte et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) om dette.
Finansministeren slår fast at tips skal utløse feriepenger, opptjening av pensjon og sykepengegrunnlag.
Om styringsretten henviser hun til en høyesterrettsdom som sier at det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å gi pålegg om fordeling av tips mellom de ansatte. Men i hvilken grad en arbeidsgiver kan ha råderett over tips, kan være avgrenset av andre avtaler og må trolig avgjøres ut fra konkrete vurderinger av avtaler og praksis i den enkelte bedrift.
Det kan derfor ikke avgjøres generelt.
• Servitør Zsolt Kurta er glad for at sjefen må ta ansvar for tipsen. Men arbeidsgiverne fortviler
– Dette er spesielt
Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, vil nå stille et nytt skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen om denne saken.
– Det som foreslås her er veldig spesielt. Her sies det rett ut at tips skal dekke alle sosiale kostnader som arbeidsgiver har før det utbetales til den ansatte. Det blir et betydelig mindre beløp som kommer arbeidstaker til gode. Hvis det var meningen burde det vært synliggjort i den saken som Stortinget fikk til behandling om dette, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
– La oss si at en person får 100 kroner i tips, skal det betales 35 prosent skatt. Da sitter du igjen med 65 kroner. Dersom det først skal trekkes 14,1 prosent til arbeidsgiveravgift, så til feriepenger, pensjon og administrasjon, sitter du med langt mindre igjen når lønna skal utbetales, poengterer hun.
Det vedgår også NHO og NHO Reiseliv.
– Summen av tips som utbetales hver måned vil bli mindre enn før. Reglene for fordeling av tips blant de ansatte vil enten videreføres som før, eller vurderes på nytt i dialog med de ansatte, heter det i skrivet som er sendt arbeidsgiverne.
Mange bedrifter vil ventelig forenkle håndteringen av tips og velge å forby kontant tips i sin bedrift. Det finnes også en del bedrifter som på grunn av byråkratiet med de nye reglene, vil velge å forby all tips enten det er kontanter eller via kort.
Arbeidsgiver har, med grunnlag i styringsretten, anledning til å beslutte disse endringene. Reglene for hvordan bedriften velger å håndtere tips vil deretter legges inn i arbeidsinstruksen til den enkelte ansatte, heter det i instruksen fra NHO og NHO Reiseliv.
• Nye skatteregler på tips vil gi ansatte mer feriepenger og pensjon
– Tjener ingenting
– Våre bedrifter tjener ingenting på denne ordningen. I motsetning til Fellesforbundet, har vi heller ikke ønsket det nye forslaget velkommen, sier næringspolitisk fagsjef i NHO reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til FriFagbevegelse.
– Hadde vårt forslag blitt gjennomført hadde dette blitt annerledes. I stedet gikk regjeringen med støtte fra Fellesforbundet inn for en dramatisk omlegging av reglene, legger han til.
– Med så mye tips som gis elektronisk kunne det fint fortsatt vært arbeidstakers ansvar å betale skatt av tipspengene. Det har alltid vært opp til den ansatte å innrapportere skatt, og det er også nå lettere å spore på kortbetaling. Når regjeringen valgte å innføre en annen ordning ved å flytte ansvaret over på arbeidsgiver, kan ikke norsk reiselivsnæring akseptere at gaver som gjestene gir de ansatte skal påløpe en kostnad man ikke har kontroll over. Dette er heller ikke nye synspunkter fra oss, vi sa dette allerede under budsjetthøringen i høst, sier Bjørndal.
– Bedriftene vil ikke tjene noe på tips, men får bare utgifter og økte administrative oppgaver som myndighetene har pålagt oss. Vi har foreslått en kostnadsnøytral måte å behandle tips på. Bedriften tjener ikke noe på dette, poengterer han.
Han avviser samtidig at det er galt at de ansatte selv skal betale arbeidsgiveravgiften for tips.
– Det er ikke fra bedriften de får tips. Det er en gave fra gjesten. I tillegg har arbeidsgiver styringsrett over tips, og har dermed rett til å dekke de utgifter som medfølger med at man lar ansatte motta tips. For mange er alternativet til denne måten å gjøre det på å forby tips fullstendig, noe vi vet at flere bedrifter vurderer, avslutter han.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim