Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.
Erlend Angelo (arkivfoto)
Skatt på tips, Fellesforbundet, NHO Reiseliv:
NHO vil stjele ansattes tipspenger, hevder Fellesforbundet
Vi tjener ikke et øre, sier NHO om måten de vil gjennomføre de nye skattereglene på fra nyttår.
helge@lomedia.no
– NHO og NHO Reiseliv fremstiller det som at vi har akseptert at de kan stjele arbeidstakernes tips. Forutsetningen vår har hele tiden vært at dette skal være et gode for den ansatte, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.
Tips har alltid vært skattepliktig, men hittil har hver enkelt ansatt stått ansvarlig for å betale skatt for tips. Fra 1. januar blir det en endring på dette. Arbeidsgiver blir nå pålagt å foreta forskuddstrekk, betale arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon av tips.
Hvordan dette skal skje i praksis er imidlertid fortsatt i det blå. FriFagbevegelse har fått tilgang til et brev som medlemmer i ulike kjeder som er medlem av NHO Reiseliv, har mottatt fra sin arbeidsgiver. Avsender er NHO og NHO Reiseliv.
NHO og NHO Reiseliv har instruert sine medlemmer om å gjøre det på følgende måte:
Det som kommer inn i tips skal gå til arbeidsgiver, som trekker fra kostnader til arbeidsgiveravgift (14,1 prosent), feriepenger, pensjon, skattetrekk og administrasjon. Resten fordeles på månedslønnen til den enkelte.
Det betyr i praksis at over halvparten av det som kommer inn i tips forsvinner til staten eller arbeidsgiver og havner aldri på lønnsslippen.
Dette innebærer også at den ansatte selv må betale arbeidsgiveravgiften som tips-pengene utløser. Arbeidsgiveravgift er tillagt bedriftene å betale og går til å betale folketrygdens utgifter til pensjon, sykepenger, arbeidsledighetstrygd med mer.
Sjokkert
Fellesforbundets Clas Delp er sjokkert over brevets innhold og oppfatter det slik at NHO Reiseliv opptrer som at tips er en gave til bedriften og ikke til de ansatte.
– Tips er noe den ansatte skal få for god service. Det skal ikke gå til bedriften og administreres bort slik NHO Reiseliv signaliserer, legger han til.
– Hvor de har det fra at arbeidsgiver har en rettslig rett til å stjele de ansattes lønn vet jeg ikke. Vi kan ikke se at ordningen med tips har endret karakter selv om arbeidsgiver har fått nye plikter og instrukser om hvordan dette skal håndteres, mener Delp.
• Følg oss på Facebook
Ikke meningen
Både arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og finansminister Siv Jensen ble utfordret om dette av Dagbladet i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.
Anniken Hauglie påpekte at en skattlegging av tips vil gi bedre uttelling i forhold til pensjonsopptjening, økt grunnlag for sykepenger og mer feriepenger. Men poengterte at det aldri har vært meningen å ta tips-penger fra de ansatte.
– Regjeringen styrker arbeidstakernes rettigheter, sa Siv Jensen til Dagbladet.
Målet var å skape mer ordnede forhold for ansatte i utelivsbransjen.
Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) stilte et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) om dette.
Finansministeren slår fast at tips skal utløse feriepenger, opptjening av pensjon og sykepengegrunnlag.
Om styringsretten henviser hun til en høyesterrettsdom som sier at det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å gi pålegg om fordeling av tips mellom de ansatte. Men i hvilken grad en arbeidsgiver kan ha råderett over tips, kan være avgrenset av andre avtaler og må trolig avgjøres ut fra konkrete vurderinger av avtaler og praksis i den enkelte bedrift.
Det kan derfor ikke avgjøres generelt.
• Servitør Zsolt Kurta er glad for at sjefen må ta ansvar for tipsen. Men arbeidsgiverne fortviler
– Dette er spesielt
Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, vil nå stille et nytt skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen om denne saken.
– Det som foreslås her er veldig spesielt. Her sies det rett ut at tips skal dekke alle sosiale kostnader som arbeidsgiver har før det utbetales til den ansatte. Det blir et betydelig mindre beløp som kommer arbeidstaker til gode. Hvis det var meningen burde det vært synliggjort i den saken som Stortinget fikk til behandling om dette, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
– La oss si at en person får 100 kroner i tips, skal det betales 35 prosent skatt. Da sitter du igjen med 65 kroner. Dersom det først skal trekkes 14,1 prosent til arbeidsgiveravgift, så til feriepenger, pensjon og administrasjon, sitter du med langt mindre igjen når lønna skal utbetales, poengterer hun.
Det vedgår også NHO og NHO Reiseliv.
– Summen av tips som utbetales hver måned vil bli mindre enn før. Reglene for fordeling av tips blant de ansatte vil enten videreføres som før, eller vurderes på nytt i dialog med de ansatte, heter det i skrivet som er sendt arbeidsgiverne.
Mange bedrifter vil ventelig forenkle håndteringen av tips og velge å forby kontant tips i sin bedrift. Det finnes også en del bedrifter som på grunn av byråkratiet med de nye reglene, vil velge å forby all tips enten det er kontanter eller via kort.
Arbeidsgiver har, med grunnlag i styringsretten, anledning til å beslutte disse endringene. Reglene for hvordan bedriften velger å håndtere tips vil deretter legges inn i arbeidsinstruksen til den enkelte ansatte, heter det i instruksen fra NHO og NHO Reiseliv.
• Nye skatteregler på tips vil gi ansatte mer feriepenger og pensjon
– Tjener ingenting
– Våre bedrifter tjener ingenting på denne ordningen. I motsetning til Fellesforbundet, har vi heller ikke ønsket det nye forslaget velkommen, sier næringspolitisk fagsjef i NHO reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til FriFagbevegelse.
– Hadde vårt forslag blitt gjennomført hadde dette blitt annerledes. I stedet gikk regjeringen med støtte fra Fellesforbundet inn for en dramatisk omlegging av reglene, legger han til.
– Med så mye tips som gis elektronisk kunne det fint fortsatt vært arbeidstakers ansvar å betale skatt av tipspengene. Det har alltid vært opp til den ansatte å innrapportere skatt, og det er også nå lettere å spore på kortbetaling. Når regjeringen valgte å innføre en annen ordning ved å flytte ansvaret over på arbeidsgiver, kan ikke norsk reiselivsnæring akseptere at gaver som gjestene gir de ansatte skal påløpe en kostnad man ikke har kontroll over. Dette er heller ikke nye synspunkter fra oss, vi sa dette allerede under budsjetthøringen i høst, sier Bjørndal.
– Bedriftene vil ikke tjene noe på tips, men får bare utgifter og økte administrative oppgaver som myndighetene har pålagt oss. Vi har foreslått en kostnadsnøytral måte å behandle tips på. Bedriften tjener ikke noe på dette, poengterer han.
Han avviser samtidig at det er galt at de ansatte selv skal betale arbeidsgiveravgiften for tips.
– Det er ikke fra bedriften de får tips. Det er en gave fra gjesten. I tillegg har arbeidsgiver styringsrett over tips, og har dermed rett til å dekke de utgifter som medfølger med at man lar ansatte motta tips. For mange er alternativet til denne måten å gjøre det på å forby tips fullstendig, noe vi vet at flere bedrifter vurderer, avslutter han.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm