JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.

Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp.

Erlend Angelo (arkivfoto)

Skatt på tips, Fellesforbundet, NHO Reiseliv:

NHO vil stjele ansattes tipspenger, hevder Fellesforbundet

Vi tjener ikke et øre, sier NHO om måten de vil gjennomføre de nye skattereglene på fra nyttår.18.12.2018
16:32
18.12.2018 18:54

helge@lomedia.no

– NHO og NHO Reiseliv fremstiller det som at vi har akseptert at de kan stjele arbeidstakernes tips. Forutsetningen vår har hele tiden vært at dette skal være et gode for den ansatte, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.

Tips har alltid vært skattepliktig, men hittil har hver enkelt ansatt stått ansvarlig for å betale skatt for tips. Fra 1. januar blir det en endring på dette. Arbeidsgiver blir nå pålagt å foreta forskuddstrekk, betale arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon av tips.

Hvordan dette skal skje i praksis er imidlertid fortsatt i det blå. FriFagbevegelse har fått tilgang til et brev som medlemmer i ulike kjeder som er medlem av NHO Reiseliv, har mottatt fra sin arbeidsgiver. Avsender er NHO og NHO Reiseliv.

NHO og NHO Reiseliv har instruert sine medlemmer om å gjøre det på følgende måte:

Det som kommer inn i tips skal gå til arbeidsgiver, som trekker fra kostnader til arbeidsgiveravgift (14,1 prosent), feriepenger, pensjon, skattetrekk og administrasjon. Resten fordeles på månedslønnen til den enkelte.

Det betyr i praksis at over halvparten av det som kommer inn i tips forsvinner til staten eller arbeidsgiver og havner aldri på lønnsslippen.

Dette innebærer også at den ansatte selv må betale arbeidsgiveravgiften som tips-pengene utløser. Arbeidsgiveravgift er tillagt bedriftene å betale og går til å betale folketrygdens utgifter til pensjon, sykepenger, arbeidsledighetstrygd med mer.

Etter nyttår kan halvparten av tipspengene til bartender Micke (48) gå til staten: – Vi kan ikke godta dette

Sjokkert

Fellesforbundets Clas Delp er sjokkert over brevets innhold og oppfatter det slik at NHO Reiseliv opptrer som at tips er en gave til bedriften og ikke til de ansatte.

– Tips er noe den ansatte skal få for god service. Det skal ikke gå til bedriften og administreres bort slik NHO Reiseliv signaliserer, legger han til.

– Hvor de har det fra at arbeidsgiver har en rettslig rett til å stjele de ansattes lønn vet jeg ikke. Vi kan ikke se at ordningen med tips har endret karakter selv om arbeidsgiver har fått nye plikter og instrukser om hvordan dette skal håndteres, mener Delp.

• Følg oss på Facebook

Ikke meningen

Både arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og finansminister Siv Jensen ble utfordret om dette av Dagbladet i forbindelse med statsbudsjettet for neste år.

Anniken Hauglie påpekte at en skattlegging av tips vil gi bedre uttelling i forhold til pensjonsopptjening, økt grunnlag for sykepenger og mer feriepenger. Men poengterte at det aldri har vært meningen å ta tips-penger fra de ansatte.

– Regjeringen styrker arbeidstakernes rettigheter, sa Siv Jensen til Dagbladet.

Målet var å skape mer ordnede forhold for ansatte i utelivsbransjen.

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) stilte et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp) om dette.

Finansministeren slår fast at tips skal utløse feriepenger, opptjening av pensjon og sykepengegrunnlag.

Om styringsretten henviser hun til en høyesterrettsdom som sier at det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å gi pålegg om fordeling av tips mellom de ansatte. Men i hvilken grad en arbeidsgiver kan ha råderett over tips, kan være avgrenset av andre avtaler og må trolig avgjøres ut fra konkrete vurderinger av avtaler og praksis i den enkelte bedrift.

Det kan derfor ikke avgjøres generelt.

Servitør Zsolt Kurta er glad for at sjefen må ta ansvar for tipsen. Men arbeidsgiverne fortviler

– Dette er spesielt

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, vil nå stille et nytt skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen om denne saken.

– Det som foreslås her er veldig spesielt. Her sies det rett ut at tips skal dekke alle sosiale kostnader som arbeidsgiver har før det utbetales til den ansatte. Det blir et betydelig mindre beløp som kommer arbeidstaker til gode. Hvis det var meningen burde det vært synliggjort i den saken som Stortinget fikk til behandling om dette, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– La oss si at en person får 100 kroner i tips, skal det betales 35 prosent skatt. Da sitter du igjen med 65 kroner. Dersom det først skal trekkes 14,1 prosent til arbeidsgiveravgift, så til feriepenger, pensjon og administrasjon, sitter du med langt mindre igjen når lønna skal utbetales, poengterer hun.

Det vedgår også NHO og NHO Reiseliv.

– Summen av tips som utbetales hver måned vil bli mindre enn før. Reglene for fordeling av tips blant de ansatte vil enten videreføres som før, eller vurderes på nytt i dialog med de ansatte, heter det i skrivet som er sendt arbeidsgiverne.

Mange bedrifter vil ventelig forenkle håndteringen av tips og velge å forby kontant tips i sin bedrift. Det finnes også en del bedrifter som på grunn av byråkratiet med de nye reglene, vil velge å forby all tips enten det er kontanter eller via kort.

Arbeidsgiver har, med grunnlag i styringsretten, anledning til å beslutte disse endringene. Reglene for hvordan bedriften velger å håndtere tips vil deretter legges inn i arbeidsinstruksen til den enkelte ansatte, heter det i instruksen fra NHO og NHO Reiseliv.

Nye skatteregler på tips vil gi ansatte mer feriepenger og pensjon

– Tjener ingenting

– Våre bedrifter tjener ingenting på denne ordningen. I motsetning til Fellesforbundet, har vi heller ikke ønsket det nye forslaget velkommen, sier næringspolitisk fagsjef i NHO reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til FriFagbevegelse.

– Hadde vårt forslag blitt gjennomført hadde dette blitt annerledes. I stedet gikk regjeringen med støtte fra Fellesforbundet inn for en dramatisk omlegging av reglene, legger han til.

– Med så mye tips som gis elektronisk kunne det fint fortsatt vært arbeidstakers ansvar å betale skatt av tipspengene. Det har alltid vært opp til den ansatte å innrapportere skatt, og det er også nå lettere å spore på kortbetaling. Når regjeringen valgte å innføre en annen ordning ved å flytte ansvaret over på arbeidsgiver, kan ikke norsk reiselivsnæring akseptere at gaver som gjestene gir de ansatte skal påløpe en kostnad man ikke har kontroll over. Dette er heller ikke nye synspunkter fra oss, vi sa dette allerede under budsjetthøringen i høst, sier Bjørndal.

– Bedriftene vil ikke tjene noe på tips, men får bare utgifter og økte administrative oppgaver som myndighetene har pålagt oss. Vi har foreslått en kostnadsnøytral måte å behandle tips på. Bedriften tjener ikke noe på dette, poengterer han.

Han avviser samtidig at det er galt at de ansatte selv skal betale arbeidsgiveravgiften for tips.

– Det er ikke fra bedriften de får tips. Det er en gave fra gjesten. I tillegg har arbeidsgiver styringsrett over tips, og har dermed rett til å dekke de utgifter som medfølger med at man lar ansatte motta tips. For mange er alternativet til denne måten å gjøre det på å forby tips fullstendig, noe vi vet at flere bedrifter vurderer, avslutter han.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

18.12.2018
16:32
18.12.2018 18:54Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – I verste fall går det utover julegåver til barnebarna

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Torgny Hasås

Lærerne tapte trolig 10.000 på streiken

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum

Debatt

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

Jan-Erik Østlie/Stian Lysberg Solum-NTB

«Når det gjelder noe så viktig som økonomien til folk, skal vi politikere ikke gi feil informasjon»


Flere saker