JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nyutdannede fengselsbetjenter står uten jobb etter pliktåret: – Trondheim fengsel ønsker å beholde oss, men enheten har ikke budsjetter

I ett år har tolv pliktårsbetjenter jobbet i Trondheim fengsel. Åtte av dem står uten jobb i kriminal­omsorgen etter pliktåret.
UTEN JOBB I FENGSEL: Guri Nygård (f.v.), Kristine Jordet, Tina Kvam, Bjørn Marius Kiran, Tommy Strøm og Jan Erik Halvorsen satte stor pris på jobben i Trondheim fengsel og vil aller helst jobbe der. Tiana (f.v.) og Theo er barna til Tina Kvam.

UTEN JOBB I FENGSEL: Guri Nygård (f.v.), Kristine Jordet, Tina Kvam, Bjørn Marius Kiran, Tommy Strøm og Jan Erik Halvorsen satte stor pris på jobben i Trondheim fengsel og vil aller helst jobbe der. Tiana (f.v.) og Theo er barna til Tina Kvam.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

I slutten av november var 167 personer ferdig utdannet fengselsbetjenter. De aller fleste håpet de kunne gå rett fra pliktåret til fast stilling i kriminalomsorgen. Men hele 31 personer står uten jobbtilbud i fengsel, ifølge tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Trønderen Tina Kvam (26) er en av dem.

– Veldig kjedelig at jeg ikke får noe igjen for innsatsen. Det var krevende å være så mye borte fra barna og utdanne meg til fengselsbetjent, sier Kvam.

Hun løfter opp sønnen Theo (3) mens datteren Tiana (5) leker rundt beina hennes. Begge barna er kledd i gule vinterjakker.

Det siste året har Kvam og elleve andre pliktårsbetjenter jobbet i Trondheim fengsel. Fire stykker har begynt i vikariat i andre fengsel, mens åtte ferske fengselsbetjenter står uten jobb i kriminalomsorgen.

May Torunn passer de sykeste fangene på Bredtveit: – De skulle aldri vært her

Vil endre treårsregelen

– Jeg har snakket med mange på kullet mitt, og jeg tror antall arbeidsledige vil øke på nyåret. Mange har startet i tidsbegrensede vikariat, og noen vikariat slutter allerede 1. januar, sier Bjørn Marius Kiran (37), tillitsvalgt for aspirantkullet 2016/2017.

Han er i samme båt som Tina Kvam. Kiran får heller ikke fortsette i fengselsjobben.

– Det er viktig å få fram at Trondheim fengsel ønsker å beholde oss og har uttrykt at de har behov for oss, men enheten har ikke budsjetter, sier han.

Han kaster inn en brannfakkel i debatten. Kiran mener at treårsregelen dytter pliktårsbetjentene ut av kriminalomsorgen. Det er en regel som gir arbeidstagere, som har vært midlertidig ansatt i mer enn tre år, krav på fast jobb.

– Det er kanskje å banne i kjerka i et LO-blad, men jeg skulle ønske at utdannelsen vår bare telte ett år og ikke to, som den gjør. Da hadde vi hatt anledning til å være tilkallingsvikarer, og vi hadde hatt en fot innafor Trondheim fengsel, sier Kiran.

Fengselsbetjenter under utdanningen ses på som midlertidig ansatt i kriminalomsorgen.

DEBATT: «Det er et paradoks at Norge som uttalt foregangsland innen kriminalomsorg, sender nyutdannede betjenter ut i arbeidsledighet»

Får jobb i en psykiatrisk institusjon

Kiran og Kvam har startet å jobbe ved Østmarka psykiatriske sykehus. Kiran er glad for at han ikke er arbeidsledig, men han skulle gjerne jobbet i fengsel.

– Jeg er glad jeg fikk en relevant jobb, men jeg utdannet meg til å jobbe i kriminalomsorgen og ikke i barnevernet eller psykiatrien, sier Kiran

Nå er planen å jobbe på sykehus i et år. Om utsiktene ikke bedrer seg i Trondheim fengsel, er han villig til å flytte på seg. I 2020 åpner Agder fengsel, og da håper han at det lyses ut flere stillinger som fengselsbetjent. Nå er det svært få utlyste jobber.

– Jeg skal ha is i magen i et år. Men det er ikke noe gøy. Jeg kan bli litt rusten i faget i den perioden.

Kiran brenner for å jobbe med innsatte.

– Jeg synes det er spennende å arbeide med folk som er i en utfordrende periode av livet sitt. De gangene jeg klarer å hjelpe innsatte, er det givende.

Pendlet i to år

Tina Kvam, Tommy Strøm (27) og Jan Erik Halvorsen (40) har ikke samme mulighet til å flytte på seg.

– Da vi startet på studiet, fikk vi høre at vi var sikret jobb, sier Strøm.

Det er også årsaken til at Halvorsen pendlet fra familien i Trondheim til Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS i Lillestrøm hver uke i to år. Tina Kvam valgte å flytte hele familien til Østlandet for fem år siden. Hun jobbet i Halden fengsel og utdannet seg ved KRUS. Da hun fikk anledning til å være pliktårsbetjent i Trondheim fengsel, pakket hun og familien livet ned i pappesker og dro tilbake til trønderhovedstaden. Det angrer hun på nå.

– Hadde jeg visst at det var så vanskelig å få fast stilling i Trondheim fengsel, hadde jeg blitt værende på Østlandet hvor det er noe enklere å få jobb, sier Kvam.

Pliktårsbetjent Johnny Hansen hadde ingen jobb å gå til i 2017

KRUS: Bra at betjentene er populære

Dekan Kjersti Hove ved KRUS har forståelse for at det er krevende å ikke bli tilbudt jobb i kriminalomsorgen.

– I den omstillingsperioden som vi er inne i nå, må nyutdannede betjenter vente lenger på fast tilsetting enn før, sier Hove.

Hun forventer at betjentene får jobb i kriminalomsorgen etter hvert, men synes også det er positivt at KRUS-utdannede personer er attraktive arbeidstagere. Studentene får lønn under studiet, og den to-årige utdannelsen koster 1,1 millioner kroner, ifølge KRUS.

– Det er bra at fengselsbetjenter er populære på jobbmarkedet også utenfor vår egen etat. Det kan være flott med arbeidserfaring fra andre etater og organisasjoner. Samfunnsmandatet til KRUS er uansett å rekruttere og utdanne fengselsbetjenter til arbeid og faste stillinger i kriminalomsorgen, sier hun.

Fungerende direktør Heidi Bottolfs i KDI er enig.

– Målet er at alle fengselsbetjenter har etatsutdanning og at nyutdannede fengselsbetjenter skal tilbys jobb i etaten. Det tar erfaringsmessig noe tid før alle får jobb, sier Bottolfs.

Fikk jobb til slutt

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener økte budsjetter er en løsning.

– Konsekvensen av dårligere budsjetter på enhetene er kreative løsninger som i all hovedsak svekker de ansattes rettsstilling. Vi må stå på at hovedregelen skal være faste ansettelser og stillingsprosent 100, sier Aase.

For et år siden skrev NFF-magasinet om nyutdannede Johnny Hansen (40) som ikke fikk fortsette etter pliktåret i Kristiansand fengsel. Men i mars i år fikk han fast stilling i samme fengsel. Når Agder fengsel åpner, begynner Hansen å jobbe ved avdelingen i Mandal.

– Jeg kom også inn på det nyopprettede bachelorstudiet i straffegjennomføring som begynner i januar. Det ordnet seg til slutt, sier Hansen.

Les også:

I Trondheim fengsel kan de ansatte få vasket bilene sine til innbruddspriser

– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, mener NFF

Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer

Kriminalomsorgsdirektoratet forbereder seg på mulige oppsigelser i fengsel

I Trondheim fengsel soner det mange seksualforbrytere. Bak murene lærer de å snakke om overgrepene

Dette er lønna i over 300 yrker

Ikke i jobb

31 av 167 fengselsbetjenter ferdigutdannet november 2018 har ikke jobb i ­kriminalomsorgen.

I fjor var over 30 av 158 ferske fengselsbetjenter uten jobb i etaten.

Av 2015-kullet var 76 prosent i faste stillinger, 12 prosent i midlertidige ­stillinger og 12 prosent hadde sluttet i etaten ett år senere.

Kilde: KDI

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Ikke i jobb

31 av 167 fengselsbetjenter ferdigutdannet november 2018 har ikke jobb i ­kriminalomsorgen.

I fjor var over 30 av 158 ferske fengselsbetjenter uten jobb i etaten.

Av 2015-kullet var 76 prosent i faste stillinger, 12 prosent i midlertidige ­stillinger og 12 prosent hadde sluttet i etaten ett år senere.

Kilde: KDI