UTEN JOBB I FENGSEL: Guri Nygård (f.v.), Kristine Jordet, Tina Kvam, Bjørn Marius Kiran, Tommy Strøm og Jan Erik Halvorsen satte stor pris på jobben i Trondheim fengsel og vil aller helst jobbe der. Tiana (f.v.) og Theo er barna til Tina Kvam.
Katharina Dale Håkonsen
Nyutdannede fengselsbetjenter står uten jobb etter pliktåret: – Trondheim fengsel ønsker å beholde oss, men enheten har ikke budsjetter
I ett år har tolv pliktårsbetjenter jobbet i Trondheim fengsel. Åtte av dem står uten jobb i kriminalomsorgen etter pliktåret.
katharina@lomedia.no
I slutten av november var 167 personer ferdig utdannet fengselsbetjenter. De aller fleste håpet de kunne gå rett fra pliktåret til fast stilling i kriminalomsorgen. Men hele 31 personer står uten jobbtilbud i fengsel, ifølge tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
Trønderen Tina Kvam (26) er en av dem.
– Veldig kjedelig at jeg ikke får noe igjen for innsatsen. Det var krevende å være så mye borte fra barna og utdanne meg til fengselsbetjent, sier Kvam.
Hun løfter opp sønnen Theo (3) mens datteren Tiana (5) leker rundt beina hennes. Begge barna er kledd i gule vinterjakker.
Det siste året har Kvam og elleve andre pliktårsbetjenter jobbet i Trondheim fengsel. Fire stykker har begynt i vikariat i andre fengsel, mens åtte ferske fengselsbetjenter står uten jobb i kriminalomsorgen.
• May Torunn passer de sykeste fangene på Bredtveit: – De skulle aldri vært her
Vil endre treårsregelen
– Jeg har snakket med mange på kullet mitt, og jeg tror antall arbeidsledige vil øke på nyåret. Mange har startet i tidsbegrensede vikariat, og noen vikariat slutter allerede 1. januar, sier Bjørn Marius Kiran (37), tillitsvalgt for aspirantkullet 2016/2017.
Han er i samme båt som Tina Kvam. Kiran får heller ikke fortsette i fengselsjobben.
– Det er viktig å få fram at Trondheim fengsel ønsker å beholde oss og har uttrykt at de har behov for oss, men enheten har ikke budsjetter, sier han.
Han kaster inn en brannfakkel i debatten. Kiran mener at treårsregelen dytter pliktårsbetjentene ut av kriminalomsorgen. Det er en regel som gir arbeidstagere, som har vært midlertidig ansatt i mer enn tre år, krav på fast jobb.
– Det er kanskje å banne i kjerka i et LO-blad, men jeg skulle ønske at utdannelsen vår bare telte ett år og ikke to, som den gjør. Da hadde vi hatt anledning til å være tilkallingsvikarer, og vi hadde hatt en fot innafor Trondheim fengsel, sier Kiran.
Fengselsbetjenter under utdanningen ses på som midlertidig ansatt i kriminalomsorgen.
Får jobb i en psykiatrisk institusjon
Kiran og Kvam har startet å jobbe ved Østmarka psykiatriske sykehus. Kiran er glad for at han ikke er arbeidsledig, men han skulle gjerne jobbet i fengsel.
– Jeg er glad jeg fikk en relevant jobb, men jeg utdannet meg til å jobbe i kriminalomsorgen og ikke i barnevernet eller psykiatrien, sier Kiran
Nå er planen å jobbe på sykehus i et år. Om utsiktene ikke bedrer seg i Trondheim fengsel, er han villig til å flytte på seg. I 2020 åpner Agder fengsel, og da håper han at det lyses ut flere stillinger som fengselsbetjent. Nå er det svært få utlyste jobber.
– Jeg skal ha is i magen i et år. Men det er ikke noe gøy. Jeg kan bli litt rusten i faget i den perioden.
Kiran brenner for å jobbe med innsatte.
– Jeg synes det er spennende å arbeide med folk som er i en utfordrende periode av livet sitt. De gangene jeg klarer å hjelpe innsatte, er det givende.
Pendlet i to år
Tina Kvam, Tommy Strøm (27) og Jan Erik Halvorsen (40) har ikke samme mulighet til å flytte på seg.
– Da vi startet på studiet, fikk vi høre at vi var sikret jobb, sier Strøm.
Det er også årsaken til at Halvorsen pendlet fra familien i Trondheim til Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS i Lillestrøm hver uke i to år. Tina Kvam valgte å flytte hele familien til Østlandet for fem år siden. Hun jobbet i Halden fengsel og utdannet seg ved KRUS. Da hun fikk anledning til å være pliktårsbetjent i Trondheim fengsel, pakket hun og familien livet ned i pappesker og dro tilbake til trønderhovedstaden. Det angrer hun på nå.
– Hadde jeg visst at det var så vanskelig å få fast stilling i Trondheim fengsel, hadde jeg blitt værende på Østlandet hvor det er noe enklere å få jobb, sier Kvam.
• Pliktårsbetjent Johnny Hansen hadde ingen jobb å gå til i 2017
KRUS: Bra at betjentene er populære
Dekan Kjersti Hove ved KRUS har forståelse for at det er krevende å ikke bli tilbudt jobb i kriminalomsorgen.
– I den omstillingsperioden som vi er inne i nå, må nyutdannede betjenter vente lenger på fast tilsetting enn før, sier Hove.
Hun forventer at betjentene får jobb i kriminalomsorgen etter hvert, men synes også det er positivt at KRUS-utdannede personer er attraktive arbeidstagere. Studentene får lønn under studiet, og den to-årige utdannelsen koster 1,1 millioner kroner, ifølge KRUS.
– Det er bra at fengselsbetjenter er populære på jobbmarkedet også utenfor vår egen etat. Det kan være flott med arbeidserfaring fra andre etater og organisasjoner. Samfunnsmandatet til KRUS er uansett å rekruttere og utdanne fengselsbetjenter til arbeid og faste stillinger i kriminalomsorgen, sier hun.
Fungerende direktør Heidi Bottolfs i KDI er enig.
– Målet er at alle fengselsbetjenter har etatsutdanning og at nyutdannede fengselsbetjenter skal tilbys jobb i etaten. Det tar erfaringsmessig noe tid før alle får jobb, sier Bottolfs.
Fikk jobb til slutt
Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener økte budsjetter er en løsning.
– Konsekvensen av dårligere budsjetter på enhetene er kreative løsninger som i all hovedsak svekker de ansattes rettsstilling. Vi må stå på at hovedregelen skal være faste ansettelser og stillingsprosent 100, sier Aase.
For et år siden skrev NFF-magasinet om nyutdannede Johnny Hansen (40) som ikke fikk fortsette etter pliktåret i Kristiansand fengsel. Men i mars i år fikk han fast stilling i samme fengsel. Når Agder fengsel åpner, begynner Hansen å jobbe ved avdelingen i Mandal.
– Jeg kom også inn på det nyopprettede bachelorstudiet i straffegjennomføring som begynner i januar. Det ordnet seg til slutt, sier Hansen.
Les også:
• I Trondheim fengsel kan de ansatte få vasket bilene sine til innbruddspriser
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• Kriminalomsorgsdirektoratet forbereder seg på mulige oppsigelser i fengsel
• I Trondheim fengsel soner det mange seksualforbrytere. Bak murene lærer de å snakke om overgrepene
Ikke i jobb
31 av 167 fengselsbetjenter ferdigutdannet november 2018 har ikke jobb i kriminalomsorgen.
I fjor var over 30 av 158 ferske fengselsbetjenter uten jobb i etaten.
Av 2015-kullet var 76 prosent i faste stillinger, 12 prosent i midlertidige stillinger og 12 prosent hadde sluttet i etaten ett år senere.
Kilde: KDI
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus