Obligatorisk graviditetstest på jobben er diskriminering av kvinner, slår ILO fast
FNs vaktbikkje i arbeidslivet setter foten ned for graviditetstester på jobben.
VIL BRUKE: NSFs Lena Dyring sier ILOs uttalelse kan brukes i forhandlinger og internt i ITF-systemet til å motarbeide kjønnsdiskriminering.
Tri Nguyen Dinh
Saken oppsummert
tri@lomedia.no
I en uttalelse fra ILOs juridiske slås det nå fast at graviditetstesting anses som en diskriminerende praksis.
Det har ikke vært uvanlig at kvinnelige sjøfolk har måttet gjennomføre graviditetstest før de går om bord på jobb. For eksempel har dette vært vanlig i Filippinene. Nå vil ILO stanse denne praksisen.
– Dette er viktig for likestillingen til sjøfolk. NSF har i lang tid ment at dette er kjønnsdiskriminerende, så det er utrolig viktig for oss at ILO nå støtter vårt synspunkt, sier Lena Dyring.
p
Hun er «Områdeansvarlig Cruise» i Norsk Sjømannsforbund (NSF) og kvinnerepresentant i seksjon for sjøfolk i Den internasjonal transportføderasjonen (ITF).
Selv om det ikke er lov med graviditetstest i Norge er dette vanlig i mange land. Derfor er det et gjennombrudd for NSF og Dyring å få denne støtten fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). De jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over og representerer 186 av de 193 FN-medlemmene i verden.
– Vi er stolte av at vårt forbund har vært med og bidratt til denne uttalelsen og vi vil bruke den for alt den er verdt i vårt arbeid for likestilling og rettigheter for internasjonale sjøfolk, sier Dyring.

Dette er en sak fra
Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Nå: 0 stillingsannonser