JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opp mot fire nye kommune-milliarder fra Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre lekket fra Aps alternative budsjettforslag da han talte for landsstyret tirsdag.
 Arbeiderpartiet lover flere nye kommune-milliarder. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Arbeiderpartiet lover flere nye kommune-milliarder. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Vi har allerede bestemt oss for å prioritere velferd i vårt alternative statsbudsjett for neste år. Velferd i hverdagen og i kommunene. Trygghet for våre eldre som blir flere. Og kanskje aller viktigst, velferd som kan gi alle barn en god oppvekst, røpet Jonas Gahr Støre i sin tale til landsstyret i Arbeiderpartiet.

Når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett vil Arbeiderpartiet plusse på tre til fire milliarder i sitt alternative budsjett.

– Det er penger som i hovedsak kommunene må prioritere selv for å løse alle de oppgavene de har. Vi vet at kommunene får stadig nye oppgaver. Det er områder hvor Staten trekker seg tilbake hvor kommunene må overta. Det er store oppgaver på det sosiale området. Også har vi oppgaver med flere eldre og store oppgaver innenfor barn og oppvekst. Så dette er penger som kommunene må prioritere seg imellom. Vi vil peke i noen retninger, men dette er snakk om frie penger, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.no.

Privat velferd

Ap-lederen mener fellesskapet bør ta et større ansvar på flere velferdsområder.

– Bedre, universelle ordninger for familiene er en slik god investering. Det er en rettesnor på velferdsområde, la han til.

Han presiserte at velferdsstaten må være det offentliges hovedansvar.

– Det er fellesskapets ansvar – deg og meg sammen, presiserte han i talen sin.

Ap-lederen røpet at han er blitt mer og mer kritisk til kommersielle velferdsaktører.

– Vi vil ha en tydeligere, skarpere front mot å la kommersielle aktører uthule vår felles velferdsstat ved at penger fra skattebetalere og foreldre tas ut til store overskudd, sa han.

– Vi holder fast ved at Arbeiderpartiet er pragmatisk. Det er frivillige og ideelle organisasjoner som bidrar godt til det norske velferdssamfunnet. Men det vi har sett i Norge de siste årene er store kommersielle aktører, tunge utenlandske interesser, som henter ut hundrevis av millioner i overskudd av dette markedet. Det bør ringe noen varsellamper, sier Jonas Gahr Støre.

Han ba forsamlingen i landsstyre å se til Sverige.

– Der har privatiseringen av skolen ført til en skole med store forskjeller. Og i tillegg dårligere resultater. Noe av de samme skjer i helsesektoren i Norge. Høyres privatiseringsreform innenfor sykehusene fører til at fellesskapets sykehus tappes for penger, personell og kompetanse. Slik blir det når man ser på syke og pasienter som kunder. Kommersielle får et sugerør i statskassa, poengterte han.

De rikeste blir stadig rikere: – Vi må ikke se oss blinde på tall, sier Siv Jensen

Fjerde jernbanepakke

Jonas Gahr Støre benyttet talen til å si et klart nei til EUs fjerde jernbanepakke.

– Det er Høyre-politikk i EU-tapning. Da sier vi nei, poengterte han.

– Når det kommer regelverk fra EU som gjør arbeidsvilkår for norske arbeidsfolk dårligere, så skal vi være åpne for å si nei. Slik LO-kongressen krevde. EØS-avtalen tåler det. EU tåler det. Ja, det er vel egentlig bare Høyre som ikke tåler det, sa Støre da han åpnet partiets landsstyremøte tirsdag.

– Vår tro på sterke fellesskapsløsninger må bety et sterkt forsvar for EØS-avtalen, Nato-medlemskapet og FN-samarbeidet som er Norges tre viktigste livslinjer til resten av verden.

– EØS trenger sterkere forsvarere. Særlig når den kritiseres av Senterpartiet og SV. EØS-avtalen er bra for industrien som eksporterer, for studenter som reiser ut og for forskningen, politiet, klima og mye mer. Det vet vi, det skal vi si med selvtillit. Og så skal vi ta tak i det som fungerer, la han til.

– Vi er ikke enøyde i vårt syn på EØS som Rødt. Ikke så nesegruse for EU som Høyre og NHO. Vi er det partiet som virkelig tar ansvar for den viktigste internasjonale avtalen Norge har, mener Jonas Gahr Støre.

Regionreformen

Ap-lederen oppfordret kommunalminister Monica Mæland om å bruke tid på regionreformen.

– Ta tingene i riktig rekkefølge, Oppgaver først, så kartet. Og når saken kommer til Stortinget: Følg fjellvettregel 8: det er ingen skam å snu.

Han poengterte at reformer som dette må gjennomføres med dialog, med kompromiss, med involvering av de som blir berørt. Ikke på et bakrom på Stortinget der fire mennesker tegner et nytt Norgeskart, mener Jonas Gahr Støre.

Støre vil ha skolemat på dagsorden: – Det er fellesskapets ansvar å sikre mat til alle

Sosialdemokratene størst i Norden

De sosialdemokratiske partiene er største parti i fire av fem nordiske land.

På et gjennomsnitt av målingene er de sosialdemokratiske partiene i Sverige og Danmark langt større enn sine borgerlige motstandere. Også i Finland ligger nå sosialdemokratene først. I Norge er Arbeiderpartiet på vei opp igjen.

SAMAK - samarbeidskomiteen mellom fagbevegelsen og sosialdemokratene i Norden - har utarbeidet en oversikt over ståa for de nordiske landene.

– Særlig i Finland og Island har utviklingen det siste året vært positiv, mens Arbeiderpartiet i Norge har økt oppslutningen over sommeren etter en tung bølgedal. Det danske partiet har ligget ganske stabilt. Det svenske partiet har svingt mye siden valget i 2014, men falt på målingene før valget. Innspurten av valgkampen ga et løft, kommenterer generalsekretær i SAMAK, Jan-Erik Støstad, overfor FriFagbevegelse.no.

Slik er ståa i de nordiske landene:

SVERIGE: Valgresultatet ble 28,3, en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Moderaterna havnet på 19,4 - en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng fra forrige valg.

DANMARK: Styrkeforholdet er relativt likt i Danmark. Sosialdemokratene får 25,3 prosent - Venstre har 19 prosent på gjennomsnitt av de siste målingene.

NORGE: Opinions måling for ANB i september viste 27,7 prosent for Ap, 26,4 for Høyre..

FINLAND: Her er det jevnt. Sosialdemokratene ligger på 21, 5 prosent. De konservative har 20.

ISLAND: Her er Selvstendighetspartiet størst - med 22,7 prosent, mot 19,3 for Samlingspartiet, som er det sosialdemokratiske partiet.

Dagens nivåer betyr at sosialdemokratene er største parti i både Sverige, Danmark, Norge og Finland, mens Samfylkingen i Island ligger på en god andreplass.

Etter det svenske valget i høst blir det valg i Finland og Danmark senest i april/juni 2019.

Annonse

Flere saker

Annonse