JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overtid er mest utbredt blant elektrikere, viser nye SSB-tall

Men totalt sett går antall timer med overtidsarbeid ned.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

Leif.kirknes@lomedia.no

I 2018 jobbet 24 prosent av elektrikere og elektronikere overtid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå, basert på Arbeidskraftundersøkelsen. Det gjør elektrikerne til yrkesgruppen der overtid er mest utbredt. På 2. plass med 19 prosent kommer henholdsvis metall- og maskinarbeidere og transportarbeidere. Prosess- og maskinoperatører samt økonomi- og logistikkarbeidere deler tredjeplassen med 18 prosent.

ph

SSB gjør et poeng av at klassiske industriyrker som elektrikere, maskinarbeidere og maskinoperatører ligger høyt i overtidsbruk. Renholdere, lærere og omsorgsarbeidere er blant de som ligger nederst på lista, alle under 10 prosent.

Dårlig planlegging

Kai-Otto Helmersen, leder i Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus, har på generell basis følgende kommentar om overtid:

– Det er to ting som utløser overtid: lav bemanning og dårlig planlegging. Overtid er ikke noe bedriftene tjener på, så overtidsbruk er ris til egen bak. Og om det jobbes overtid på fastprisjobber, så er hele overtidstillegget ren minus.

Samtidig tenker han at det finnes arbeidere som selv ønsker å jobbe overtid, for å heve inntekten.

– Akkurat det synes jeg egentlig er en dårlig idé. Jeg mener vi skal leve av lønna vi får innenfor ordinær arbeidstid og at dette i så fall kan være et symptom på at den ordinære timefortjenesten er for lav, sier han.

Generelt dalende

Tallene fra SSB sier at bruken av overtid generelt har falt over de siste ti år. Færre jobber overtid, og blant dem som gjør det har timetallet gått ned, melder SSB. Overtid brukt til avspasering og overtid uten kompensasjon har ligget stabilt blant heltidsansatte, mens betalt overtid har hatt noe mer svingning.

Totalt 2,3 prosent av arbeidet som ble utført av heltidsansatte i 2018 var i form av overtidsjobbing. 10 prosent av heltidsansatte jobbet overtid i 2018 – ned fra 13,5 prosent i 2008. Menn har vært noe mer aktive på overtidsarbeid enn kvinner.

Det er også færre overtidstimer blant deltidsarbeidere, ifølge tallene. Fra seks timer overtid per uke i 2008 til fem timer i 2018.

ph

Også i lønnsstatistikk

Det med at overtid er mest utbredt blant elektrikere, betyr for ordens skyld at 24 prosent av elektrikere har jobbet overtid, ikke at elektrikerne står for 24 prosent av overtidsbruken i undersøkelsen, får Nettverk bekreftet fra SSB.

SSB samler også overtidstall i form av lønnsstatistikk, som går på antall kroner per person i stedet for antall timer per person. Hovedmønstret er det samme der, melder SSB. Bruken av overtid går tilsynelatende ned og de færreste jobber egentlig overtid.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse