Servitører opplever at den seksuelle trakasseringen øker kraftig i julebordsesongen
Hotell- og restaurantbransjen er fra før preget av seksuell trakkassering. Når julebordene kommer blir det enda verre.
Hege Espe (til høyre) i Fellesforbundet. Bildet er ikke tatt i sammenheng med denne saken.
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
– Det er en periode hvor det er større fare enn vanlig for at slike saker dukker opp. Menn som kommer i flokk har lettere for å bli ubehagelige for de ansatte når det gjelder seksuell trakassering, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Hege Espe til LO-Aktuelt.
Fellesforbundet og NHO Reiseliv lanserer i disse dager en kampanje som heter #notonthemenu, som viser til at serveringspersonalet ikke er en del av menyen.
En del av arbeidet til forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen er også å gjøre arbeidsgivere bevisste på sitt ansvar for de ansatte i en utsatt hverdag, hvor alkoholen ofte kan ta overhånd.
– Det er et arbeidsgiveransvar å sørge for at de som er på jobb har trygge omgivelser. Lederne må ta dette på alvor når seksuell trakassering blir rapportert. Hvis ansatte blir utsatt for seksuell trakassering, skal de vite hvordan de kan ta det opp og det må responderes på lik linje med andre problemer med arbeidsmiljøet, sier Espe.
• Servitører tar oppgjør med sex-trakassering på julebordene
Fafo-rapport: Én av fem har opplevd trakassering
Fafo-forsker Mona Bråten og hennes kollega, Beate Sletvold Øistad, ga ut en rapport om seksuell trakassering i arbeidslivet under et seminar på kvinnedagen 8. mars. Rapporten bygget på en spørreundersøkelse blant Fellesforbundets medlemmer i hotell og restaurant og Fagforbundets medlemmer i helse og omsorg.
Rapporten viser at i restaurantene er det klåfingrede og ufine gjester, ofte påvirket av alkohol, som er det mest typiske problemet. Mannlige gjester som presser servitøren til å gi klemmer, spesielt i beruset tilstand, og som «tilfeldigvis» kommer borti rumpe eller pupper når de går forbi, er andre typiske eksempler.
En av fem medlemmer innenfor disse to bransjene svarte at de har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med jobben i løpet av de siste tre årene. Både fysisk, verbal og ikke-verbal trakassering er vanlig.
Store problemer
Variasjonen av hvem som står bak er stor. Det er kunder, pasienter, brukere, sjefer og kolleger, skriver Arbeidsliv.no, en nettbasert kunnskapsportal om arbeid, lønn og tariff, velferd og internasjonale spørsmål som drives av forskningsstiftelsen Fafo.
– Jeg ser på hotell og restaurant som en svært seksualisert bransje, hvor det er normalt å bli behandlet slik, sier Mona Bråten ifølge portalen.
– Blant arbeidstakerne i denne bransjen var det dessuten en del som ikke turte å si fra om seksuell trakassering i frykt for å miste jobben, legger hun til.
– Ansatte i helse og omsorg la derimot vekt på at når de ble utsatt for seksuell trakassering fra pasienter og brukere, så var dette ofte tett knyttet til diagnose og en del av sykdomsbildet.
Fellesforbundet jobber spesielt med å sette sine medlemmer i stand til å forstå at de faktisk blir seksuelt trakassert, og at det finnes et verktøy for å håndtere det.
– Det er faktisk en utfordring å få alle til å skjønne at det finnes en klar grense for hva som kan godtas, mener hun.
• Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb
En dobling
Tall fra Levekårsundersøkelsene til Statistisk Sentralbyrå tegner også et nedslående bilde: I 2003 var andelen som rapporterte om seksuell trakassering på jobben 2,4 prosent av alle yrkesaktive. Ti år senere – i 2013 – var andelen økt til 4,7 prosent, forteller Fafo-forsker Mona Bråten til Arbeidsliv.no.
Med andre ord har det vært en dobling av andelen som sier de har opplevd seksuell trakassering på jobben i det siste tiåret. Yngre kvinner er særlig utsatt, påpeker hun.
Fafo-forskerne mistenker store mørketall på dette området, og at de rapporterte tilfellene bares viser toppen av isfjellet, fordi mange ikke tør si fra om trakasseringen.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.