JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkasten «Rørsla»:

Shaheer spiller biljard med menneskene PST frykter mest

PST mener løslatte IS-soldater er blant de største trusslene mot norsk sikkerhet. Shaheer er en av de som jobber for at fremmedkrigere skal kunne vende tilbake til samfunnet.
HJELPER JIHADISTER: – «Du er et menneske, og jeg skal se på deg som et menneske». Det er en tanke jeg synes det er fint å ta med seg inn i disse samtalene, sier mentor Shaheer Ghulam Nabi.

HJELPER JIHADISTER: – «Du er et menneske, og jeg skal se på deg som et menneske». Det er en tanke jeg synes det er fint å ta med seg inn i disse samtalene, sier mentor Shaheer Ghulam Nabi.

Ole Palmstrøm

ida.karine.gullvik@lomedia.no

Shaheer Ghulam Nabi tilbringer arbeidsdagene sine i fengsler og på treningssentre. Og på kino. Eller på fotballbanen.

Hver uke møter han tidligere fremmedkrigere, mennesker som har reist til Syria og Irak for å slåss for IS.

– Jeg har aldri tenkt at noen av dem er vanskelig å jobbe med, forteller han.

– Men du hører jo en god del ting... Og da tenker jeg at hvis jeg føler det sånn av å høre om disse tingene, hvordan må det ha vært for ham å oppleve det?

Få «Rørsla» rett til telefonen din!

Nabi er en mentor, eller en samtalepartner. Han er en del av et program som ble startet i 2016, og som har som mål å deradikalisere innsatte med ekstreme holdninger.

Shaheer skal blant annet utfordre ideene og forestillingene til de han snakker med.

Men kan man få tidligere jihadister til å forandre mening?

Hør Shaheers historie i ukas episode av «Rørsla»:

Lytt til Rørsla i:

Apple Podkaster

Google Podcasts

Spotify

• eller der du laster ned podkastene dine

... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!

Å reise ut som fremmedkriger ble kriminalisert i 2016, og flere har siden den gang blitt dømt for å ha reist til Syria for å delta i kampene der. PST-sjef Benedicte Bjørnland er nå bekymret for at flere av de som har vært dømt for tilknytning til jihadistgruppa IS, nå er i ferd med å slippe ut av fengsel, ifølge NTB.

– Vi håper at de har kommet på bedre tanker mens de har sittet og sonet fengselsstraffer, men vi har ikke noe garanti for det. Særlig de som har vært i Syria og Irak, som har vært fremmedkrigere og slåss for ISIL, kan utgjøre en fare hvis de har beholdt sitt ideologiske ståsted, sa hun.

Ifølge PSTs åpne trusselvurdering vil den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper.

Hør og les mer her:

Hva handler egentlig Aleris-saken om?

«Det har gjort meg godt å komme i fengsel»

Nye tall: Dette er snittlønna i over 300 yrker

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse