JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Mange opplever seksuell trakassering på jobb. Slik bør du gå fram om noen går over streken.
Det er mange som opplever seksuell trakassering på jobben eller i sosiale arrangementer i jobbens regi.

Det er mange som opplever seksuell trakassering på jobben eller i sosiale arrangementer i jobbens regi.

Gorm Kallestad, NTB scanpix/ANB

– Den som opplever seg trakassert, skal melde fra til nærmeste leder. Dersom nærmeste leder oppleves som problemet, rettes varselet til nærmeste leders leder, sier fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) Claus Jervell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De siste ukene har #metoo-kampanjen spredd seg som en farsott på nettet. Gjennom kampanjen forteller folk sin historie om da de ble utsatt for seksuell trakassering eller overgrep. Både i Norge og i utlandet har det kommet fram en rekke rystende historier om alvorlige overgrep på arbeidsplassen.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Julebordsesongen

Dersom du av en eller annen grunn ikke kan melde fra til sjefen kan du i stedet varsle bedriftshelsetjenesten eller HR-avdelingen.

– Ansatte kan også gå gjennom verneombud eller tillitsvalgt som deretter tar saken videre opp med leder. Det er også mulig å kontakte Likestillings- og diskrimineringsombudet for veiledning dersom man er usikker på hva man skal gjøre, uttaler Jervell.

I en rapport fra forskningsstiftelsen FAFO fra i fjor kom det fram at 19 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen og i helse- og omsorgsyrker var blitt utsatt for seksuell trakassering det siste året.

FAFO melder om at seksuell trakassering ofte kan forekomme i forbindelse med jobbfest, lønningspils og julebord.

Navs beskjed til torturoffer: Du finnes ikke i systemet

Arbeidsgivers plikt

Om det har foregått trakassering på arbeidsplassen, har sjefen din plikt til å reagere. Ifølge LDO vil reaksjoner, avhengig av hendelsens alvorlighetsgrad, være advarsel, at man mister ansvar, omplassering eller i verste fall oppsigelse.

Hvis du ser at noen andre blir utsatt for uakseptabel oppførsel, bør du snakke med vedkommende om saken, og oppfordre til å si fra. Men i verste fall bør du gå videre med saken selv om offeret ikke ønsker det.

– Dersom det er snakk om en alvorlig hendelse, bør man vurdere å varsle ledelsen selv om den som er utsatt for det ikke ønsker det. Dersom en leder observerer atferd som framstår som trakasserende, skal det håndteres som om det foreligger et varsel fra en medarbeider, sier fagsjefen.

Utenfor arbeidstid

Selv om trakassering fra en sjef eller kollega skjer i privat regi, som på lønningspils eller et nachspiel, vil det likevel kunne påvirke arbeidsplassen.

– Selv om det er slik på mange arbeidsplasser at de ansatte selv tar initiativ til lønningspils, og sånn sett ikke er en aktivitet initiert av arbeidsgiver, vil en negativ hendelse som skjer på lønningspils eller nachspiel påvirke arbeidsmiljøet på jobben, naturlig nok, sier Claus Jervell og legger til:

– Kanskje jobber partene i samme avdeling, eller i samme prosjekt. Vi mener derfor at en arbeidsgiver som blir varslet om en slik hendelse, skal ta varselet på største alvor og iverksette en undersøkelse. Arbeidsgiver kan ikke unnskylde seg med at hendelsen skjedde på fritiden eller at det ikke var et arrangement i regi av jobben, framholder Jervell.

– Er hendelsen alvorlig nok, for eksempel seksuelt overgrep, bør arbeidsgiver oppfordre fornærmede om å anmelde forholdet til politiet, avslutter Claus Jervell. (ANB)

Gjør du dette på julebordet kan du miste jobben

Warning
Annonse
Annonse