JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PAPIR PÅ MALTA: De første årene var Orange Helses baltiske selskap der helsepersonell var ansatt, eid av et selskap her i Sliema på Malta.

PAPIR PÅ MALTA: De første årene var Orange Helses baltiske selskap der helsepersonell var ansatt, eid av et selskap her i Sliema på Malta.

Malta turistinformasjon

Slik havnet norske skattemillioner i denne badebyen på Malta

– Hvorfor ha eierselskap på Malta? spør lokalpolitiker i Moss, Remi Sølvberg. Kommunen hans har brukt over 23 millioner kroner på innkjøp av tjenester fra Orange Helse.04.12.2017
13:42
04.12.2017 14:48

ola.tommeras@fagbladet.no

Orange-gründer Nils Paulsen forlot oljebransjen og ble millionær på å selge hjemmetjenester med helsepersonell fra Litauen. Millioner gikk hit til Malta.

Den idylliske badebyen Sliema er vertskap for mange tusen papirselskap.

Ett av dem er Solutio Holding ltd, stiftet 28. april 2009, som Orange-grunnlegger Nils Kristian Paulsen stod bak. Selskapets virksomhet har vært å eie Orange Group Baltic i Litauen, et selskap som forsynte Orange Helse i Norge med helsepersonell fra Litauen og Slovakia.

Ap åpner for å forby innleie i helsesektoren.

Halv milliard til selskapet

Norske kommuner har brukt om lag en milliard kroner til sammen på å kjøpe hjemmetjenester fra Orange Helse siden 2009. 530 millioner kroner har gått til Orange Group Baltic, viser selskapenes regnskaper.

Penger har gått fra Litauen til Malta. Det er ett synlig utbytte på 4,5 millioner kroner fra Malta-selskapet, som ble regnskapsført i et av de nå avviklede selskapene i tidligere omstruktureringer. I tillegg omtaler Aftenposten pengestrømmer mellom Litauen og Malta gjennom lekkasjen som har fått navnet Paradise papers.

Malta-selskapet Solutio Holding er fortsatt aktivt per november 2017, og fortsatt står Nils Paulsen oppført i registeret som både direktør og juridisk ansvarlig. Paulsen opplyser imidlertid at han solgte Malta-selskapet i 2013. Han opplyser ikke til hvem eller for hvor mye.

Paulsen avviser at han har hatt skattemessige fordel av at Litauen-selskapet var eid på Malta. Se tilsvar lenger ned.

Badeby for skatteallergikere

Plaza Commercial Centre i Bisazza street i byen Sliema på Malta er mest kjent for sine butikker og shoppingmuligheter – angivelig de beste på Malta. Men her er også kontoradresser for firmaer som lever av å administrere papirselskap for utenlandske forretningsmenn – lovlig, trygt og med muligheter for å redusere eller å avverge skatt på fortjeneste.

I april 2009 er det bergenseren Nils Kristian Paulsen sin tur til å opprette papirselskap i Plaza Commercial Centre, nemlig Solutio Holding. Det får adresse suite 7, fjerde etasje.

Samtidig, på nettsiden til Orange Group, fortelles nyheten om et nytt undervisningstilbud for helsepersonell i Litauen. Fortsatt er det tjenester innen offshore som dominerer nettsidene, men selskapet er på full fart inn i helse og omsorg.

Privatiseringsbølgen i eldreomsorg og fritt brukervalg i Norge, kombinert med lave lønninger og anstrengt økonomi i Litauen, har åpnet et nytt marked.

Skaper gjeldsslaver

Helsepersonellet rekrutteres gjennom det nye selskapet Orange Group Baltic, som åpner underselskaper med undervisningstjenester i Litauen og Slovakia. De tilbyr norskkurs, der sykepleiere blir belastet med en kursavgift som nesten tilsvarer prisen på et medisinstudium, en avgift de skal nedbetale gjennom lønnstrekk i Norge. De som av forskjellige grunner ikke klarer å fullføre årene med arbeidsplikt, risikere rå bli gjeldsslaver.

76 prosent av aksjene i Orange Baltic er nå eid av Blue Holding AS, som Paulsen kontrollerer gjennom sitt selskap Orange Desmet ltd i England.

Ble sittende igjen med gjeld etter å ha jobbet for Orange

Holder full kontroll

Blue Holdings eierskap til Orange Group Baltic i Litauen blir kortvarig. Like etter oppstarten selges alle aksjene til Malta-selskapet Solutio Holding, som har samme eier. Blue Holding blir senere fusjonert med et annet selskap og avviklet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vegard Velle

I 2010 regnskapsfører Blue Holding 4,9 millioner kroner i finansinntekter. 4,5 millioner kroner er utbytte fra Solutio Holding på Malta, hvis eneste aktivitet er å eie rekrutteringsselskapet i Litauen.

Deretter blir det stille om det maltesiske Solutio Holding, fram til neste omstrukturering i Orange-gruppen i 2011. Dette året legger Paulsen ned sitt engelske Desmet Invest ltd og etablerer Desmet Invest AS i Norge. I mai 2011 overføres aksjene i Malta-selskapet til norske Desmet Invest. Orange Group Baltic er nå heleid av Nils Paulsen selv, gjennom Desmet Invest i Norge og Solutio Holding på Malta.

Litauen-politikere kaller inn Orange til høring i parlamentet.

Hvorfor eierskap på Malta?

– Omsorgstjenestene finansieres av skattepenger. Da er det ikke greit om overskudd av virksomheten går til Malta for å avverge skatt, sier Remi Sølvberg (Rødt) i Moss kommune, som har kjøpt hjemmetjenester av Orange Helse siden 2014.

Som folkevalgt, og dermed en oppdragsgiver for Orange Helse, stilte han spørsmål til Orange-eier Nils Paulsen om Malta-selskapet allerede før de første nyhetene kom ut i Aftenposten. Hans kommune har fortsatt fritt brukervalg med Orange Helse som tilbyder, men kommer ikke til å videreføre kontrakten. De tre åra kontrakten har pågått har Moss brukt til sammen 23 millioner kroner på Orange.

– Som politiker og oppdragsgiver ville jeg vite hvor pengene går, og hvorfor han i hvert fall har hatt, eierskap på Malta, men jeg vet ikke så mye mer om hvorfor, sier Sølvberg.

Paulsen sier at selskapet ble solgt i 2013, og at det derfor ikke er relevant for engasjementet i Moss.

Ansatte dømmes til erstatninger

Åtte år senere, høsten 2017, gjennomgår Orange-konsernet omfattende omstruktureringer på nytt. Helsemarkedet skrumper inn etter nye politiske flertall i Bergen og Oslo, som vedtar ikke å videreføre kontraktene. Ifølge årsrapporten for 2016 har Orange Helse mistet mer enn 40 prosent av omsetningen.

Selskapet i Litauen avvikles, Orange helse blir til Sydvest Prosjekt, mens et nytt Orange Helse hjemmetjenester ser dagens lys.

Virksomhetsområder selges fra Sydvest Prosjekt til Orange Group, mens Sydvest Prosjekt skal ha trygghetsalarmer som hovedområde. Det starter opp med en Telenorkontrakt i mars måned i år, som buklandet med oppsigelse i november – dette etter forsøk på å reforhandle kontrakten, som omtales i årsrapporten som en tapskontrakt.

Samtidig er litauiske politikere svært skeptiske til Orange. Selskapet er kalt inn på teppet til parlamentet i Litauen sammen med den norske ambassaden. Sykepleiere står fram og forteller om kontrakter der de blir bundet av høy gjeld, om frykt og trusler. Ansatte som ikke har oppfylt arbeidsplikten, forelegges erstatningskrav. Kontraktene er kompliserte, men vanntette. Tidligere ansatte dømmes i retten til å betale.

Kan ikke akseptere at innleide ansatte blir skadelidende.

På vei ut av kommunen

Orange Helse er på vei ut av Moss kommune etter at flertallet har gått inn for å avvkile kontrakter med private leverandører, men Remi Søvberg understreker at kommunen ikke avslutter fritt brukervalg.

– Vi vil absolutt ikke fjerne fritt brukervalg, men vi forlanger at et seriøst arbeidsliv legges til grunn i selskapene som tilbyr tjenestene. Da er det ikke lenger plass til spekulantene. Det er på tide at de privatiseringsivrige merker seg at de små idealistiske selskapene knapt lenger finnes. Det er oppkjøpsfond og spekulanter som dominerer markedet i dag, sier han.

– Ingen skattemessig fordel

Ifølge Nils Kristian Paulsen solgte han Solutio Holding i 2013. Han opplyser ikke kjøpesummen, men det året hadde hans eierselskap Desmet Invest AS tre millioner kroner i inntekt fra salg av aksjer.

– At firmaregisteret på Malta fortsatt viser meg som eier, må skyldes en inkurie, forklarer Paulsen til Fagbladet.

Han opplyser at Orange Group Baltic kun var eid av Malta-selskapet i ca 11 måneder, fra opprettelsen i 2009 til 2010.

– Hvorfor ha eierselskap på Malta?

– Vi hadde en plan om videre ekspansjon og satsning på andre markeder i Europa som ikke ble som tenkt, forteller han.

Ifølge Paulsen har det ikke vært noen skattemessige fordeler med eierselskap på Malta.

– Nei. Et konsern, om det er en selskapsgruppe med bare norske selskaper, eller med forgreninger i andre land, må følge de samme regnskapsprinsippene og metodene. Det samme gjelder for skatt. I en konsernstruktur med morselskap i Norge, som vår, vil eventuelle konsernbidrag og utbytter fra datterselskap ende opp i Norge og beskattes her. Motsetningen finner vi i et norsk AS med et utenlandsk morselskap, der det skjer utbetaling til utlandet og eventuelle utbytter forblir i utlandet og skattes der.

12 kommuner i Sogn og Fjordane inngår ny kontrakt med Orange

Dette brukte norske kommuner på innleie fra fra Orange i fjor

Bergen 92 182 150

Bærum 19 569 587

Ørsta 9 377 290

Moss 8 954 942

Nore og Uvdal 6 194 970

Rælingen 4 551 445

Stavanger 3 456 575

Rakkestad 3 127 447

Nittedal 2 916 232

Eidsberg 2 613 230

Fjell 1 843 206

Gol 1 442 128

Vik 1 337 503

Tranøy 1 244 347

Meland 1 229 371

Vinje 1 187 632

Halden 1 105 202

Ål 1 082 898

Gausdal 967 509

Tysvær 915 423

Vestre Slidre 655 203

Horten 646 085

Askim 633 597

Strand 628 698

Haram 531 713

Kvinnherad 509 069

Skedsmo 454 663

Lindås 412 324

Oslo kommune 341 504

Lardal 332 294

Bokn 331 095

Trondheim 327 029

Gratangen 316 614

Drammen 302 004

Aurskog-Høland 294 701

Leikanger 270 377

Gjesdal 265 060

Øygarden 263 346

Sandøy 238 504

Eidskog 235 451

Vaksdal 172 154

Ski 93 184

Harstad 47 482

Haugesund 39 422

Totalt 173 640 659

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.12.2017
13:42
04.12.2017 14:48Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn


Flere saker