Særalder og tidligpensjon:
Snart kan røykdykkere jobbe til de er 70, etter at krav om tidligpensjon fjernes
Arbeids- og sosialministeren vil fjerne særaldersgrensene for å gi arbeidstakere mer frihet. – Jeg har aldri møtt en røykdykker som vil fortsette i operativ virksomhet etter dagens pensjonsalder, sier underbrannmester.
PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.
Fagforbundet
ola.tommeras@fagbladet.no
Mens ansatte fra utsatte yrker, brann og redning, ambulanse, helsefagarbeidere, sykepleiere, politi, Forsvaret og fengselsvesen, demonstrerte på utsiden av Stortinget, gikk arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på talerstolen og framstilte dagens regelendring som en gavepakke til nettopp de ansatte.
– Vi gjør dette for at de som ønsker det ikke må avslutte arbeidsforholdet sitt mot sin vilje, sa Torbjørn Røe Isaksen.
THIS IS FINE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ser ingen problemer med å avvikle ordningen med at arbeidstakere med særlig fysisk krevende yrker går av med pensjon før andre arbeidstakere.
Håvard Sæbø
Kan bli reversert etter valget
I dag har nær 250.000 arbeidstakere særaldersgrense. Den er på enten 60, 62 eller 65 år, og er etablert både for å ivareta samfunnssikkerhet og ansatte.
I yrker som krever god helse, er de ansatte pliktige til å gå av når de når særaldersgrensen.
Bakgrunn: Mange særaldersgrenser kan fjernes, mener høyresiden og arbeidsgiverne
Det ville regjeringen endre, og med støttepartiene fikk de flertall for å gjøre det i dag. Opposisjonen lover at endringen vil reverseres med et valgresultat som gir landet ny regjering.
– Dette er en sak som til de grader viser hvor fjernt fra arbeidslivet høyresiden står, sier Arbeiderpartiets Arild Grande.
Han er blant flertallet i Stortingets arbeids- og sosialkomité, som avviser regjeringens forslag. I selve Stortinget er flertallet derimot et annet.
IKKE EN GAVE: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik fra Bergen brannvesen var blant brann- og redningsarbeidere som demonstrerte mot forslaget utenfor Stortinget. – Du vil ikke ønske at røykdykkeren som skal redde deg ut av et brennende hus, er 69 år gammel, sier de.
Fagforbundet
– Har aldri møtt en røykdykker som vil fortsette
– Flere av oss har møtt arbeidstakere som sier de egentlig kunne jobbet lenger, men måtte gå av. Denne plikten til å sparke en arbeidstaker som ønsker å stå i jobb, er hva vi vil fjerne, sa Røe Isaksen.
Slike arbeidstakere har ikke Glenn Lauvik og Jørn Davidsen i Bergen brannkorpsforening møtt. Mandag hadde de reist til Oslo for sammen med andre arbeidstakere, å vise sin misnøye med regjeringens forslag.
– Jeg har aldri møtt en røykdykker i brann- og redningsvesenet som vil fortsette i operativ virksomhet etter dagens pensjonsalder, sier Glenn Lauvik.
Aktuelt: LO-leder:– Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken
Få alternative jobber
Lauvik og Davidsen er begge rundt 50 år, og har gått inn i lederstillinger. Lauvik som underbrannmester og Davidsen som brannmester og innsatsleder ved hovedstasjonen i Bergen.
– Vi er heldige. Vi har jobber som gjør at vi for vår egen del, kan vi stå lenger enn særaldersgrensa, men det kommer ansatte etter oss. Står vi lenger, så må de som er i operativ virksomhet stå tilsvarende lenger som røykdykkere. Det er ikke mange alternative jobber, påpeker de to.
{s1}
De deler ikke politikernes overbevisning om at brann- og redningspersonell skal kunne være sertifisert i høyere alder. Kravene til røykdykkersertifisering har nylig blitt skjerpet av Arbeidstilsynet, som mener det må til for ansattes sikkerhet.
ET SVIK: Fagforbundet mener dagens endring av reglene for særaldersgrenser er et svik mot ansatte i risikofylte og krevende yrker.
Fagforbundet
Handler om sikkerhet
Det er ikke bare et spørsmål om de ansattes sikkerhet, mener brannfolkene fra Bergen.
– De som egentlig burde stått her i dag og protestert, er fem millioner nordmenn, sier Jørn Davidsen.
– For dette dreier seg ikke bare om vår pensjon, men om sikkerheten til innbyggerne. Det er fysisk krevende å være operativ brannkonstabel. Du vil ikke ønske at røykdykkeren som skal redde deg ut av et brennende hus, er 69 år gammel.
De to mener pensjonen til de som står til de fyller 70, vil bli den normale fulle pensjonen, mens de som ikke har helse til det og ikke får alternative jobber, vil tape.
– Finland har gjort dette. Nå er det vanlig å gå av som ufør istedenfor som pensjonist, forteller Lauvik.
Fjernt fra arbeidslivet
Mens flertallet i Stortingets arbeids- og sosialkomité gikk mot forslaget, var det altså flertall i Stortinget i plenum. Ap-politiker Arild Grande, som var mot forslaget, beskriver regjeringens framstilling av endringen som et spørsmål om valgfrihet på denne måten:
– Det er en gavepakke til arbeidstakerne, akkurat som et datavirus presenteres som en gavepakke på PC-en din. Tar ansatte imot gaven så vil den endre arbeidslivet slik som viruset du fikk i gave, endrer programmene på PC-en.
Les også: Brannmann Jan frykter for sikkerheten hvis tidligpensjon forsvinner
Høyres Margret Hagerup mener tiden er overmoden for å fjerne plikten til å gå av i yrker med særaldersgrense.
– Folk tvinges ut i pensjon. Mange av disse har et sterkt ønske om å jobbe lenger. Vi er friskere og lever lenger. Det er bakvendt å tvinge folk som kan jobbe ut av arbeidslivet, sa hun.
Vil ha folk i full jobb til fylte 75
Fremskrittspartiet vil gå enda lenger, og foreslår å heve pensjonsalderen til 75 år – samtidig som særaldersgrensene fjernes.
– Vi støtter forslaget og gir en klar føring på at vi ønsker 75 år. Det gir flere godt kvalifiserte arbeidstakere med lang fartstid og god kunnskap, og det gir muligheten til å faktisk gjennomføre arbeidslivet og ende det på den måten arbeidstaker selv ønsker. Jeg er glad det er flertall for at arbeidstaker selv kan bestemme hvor mange år de ønsker å stå i jobb også i offentlig sektor, sa Jon Georg Dale (FrP) i debatten.