Statnett, ABB:
Statnett-underleverandør er politianmeldt for grove brudd på arbeidstakeres rettigheter
Ifølge arbeiderne har de fått norsk lønn, men blitt tvunget til å tilbakebetale store deler av lønnen i hjemlandet.
LINJEBYGGING: Det er avdekket at en underleverandør av Statnett har krevd tilbakebetaling fra arbeidere.
Jan-Erik Østlie (illustrasjonsfoto)
leif.kirknes@lomedia.no
Det er Statnett selv som skriver om avdekkingen av grove brudd på arbeidstakeres rettigheter. De har fått informasjon om at en underleverandør av deres leverandør ABB har begått grove brudd på lønns- og arbeidsbetingelsene til arbeidere.
Tilbakebetaling
Arbeiderne som er rammet har mottatt korrekt lønn i Norge, men forteller at de har blitt avkrevd tilbakebetaling av store deler av lønnen når de har vært i hjemlandet når de har hatt fri eller vært på ferie, ifølge Statnett.
Arbeiderne skal også ha blitt truet med sanksjoner om lønna ikke ble etterbetalt. De har ikke fått lønnsslipp eller annen dokumentasjon på sin faktiske lønn.
Konserndirektør Håkon Boren i Statnett finner det uakseptabelt.
– Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi forutsetter selvsagt at alle våre leverandører sørger for at norsk lov og våre kontrakter blir fulgt, også av deres underleverandører. Vi legger til grunn at ABB tar ansvaret for å løse denne alvorlige situasjonen slik de har lovet. De har forpliktet seg til å sikre at arbeiderne får det de har krav på, og arbeiderne skal selvsagt ikke oppleve negative konsekvenser i kjølvannet av saken, sier han.
Ikke første gang
ABB avbryter samarbeidet med underleverandøren og har lovet at pengene skal tilbakebetales til arbeiderne og at arbeiderne skal tilbys jobb i en overgangsperiode. Men Statnett krever også at ABB kommer med en grundig redegjørelse for hvordan situasjonen har oppstått og hvordan de skal sikre at det ikke skjer igjen. ABB sier til Nettverk at de har politianmeldt udnerleverandøren.
Tidligere kontroller og intervjuer hos underleverandøren har ikke avdekket tilsvarende uregelmessigheter, og Statnett erfarer i etterkant at arbeiderne har blitt instruert fra sin ledelse om å holde munnen lukket.
– Dette er tredje gang i løpet av de siste årene at vi avdekker grove brudd på kravene til lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører til store internasjonale selskaper. Det er svært alvorlig og en uholdbar situasjon. Vi ser en utvikling hvor arbeidslivskriminaliteten blir stadig vanskeligere å avdekke og hvor det er en utfordring å komme dette til livs. Det trenger vi hjelp fra våre leverandører til å løse, sier Borgen.
Gang på gang
Forrige gang det var bråk med en stor leverandør var i starten av februar i år, og da var det Siemens som ble suspendert som leverandør av Statnett. Siemens' underleverandør ble tatt for noe tilsvarende i 2016, og Siemens hadde ikke ryddet opp på tilfredsstillende måte.
Ifølge Siemens den gangen, hadde de ryddet opp, men jobbet med å dokumentere ryddeprosessen. Suspensjonen ble fjernet i høst.
I september 2017 ble en annen underleverandør tatt med buksa nede. «Slavekontrakter», kalte EL og IT forholdende de bosniske arbeiderne som bygget strømlinjer til Norge, jobbet under. Den gangen opererte arbeidsgiveren med doble kontrakter, også da med blant annet tilbakebetaling av lønn. Det ble løst ved at Statnett-leverandør Valard ansatte montørene direkte under seg, samt forpliktet seg til å tilbakebetale lønn og rettshjelp for å fri seg fra sin «livstidskontrakt» med Valards underleverandør.
EL og IT-medlemmer
EL og IT besøkte brakkene i Rogalands-traktene mens saken pågikk, og vervet 20 bosniske energimontører på rappen. EL og ITs forbundsleder Jan Olav Andersen sa den gangen at de håper å organisere bredt innenfor denne typen utbygging av kraftlinjer.
Andersen har også foreslått at det må komme på plass endringer i anbudsreglementet med krav om at entreprenørene må ha egne arbeidere.