JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsministeren vil ikke innfri krav fra LO: – Permitteringslengden blir uendret til august

Hvis arbeidsmarkedet ikke blir bedre, vil statsministeren forlenge permitteringslengden til 52 uker. Men det vil ikke regjeringen avgjøre før i begynnelsen av august.
– Hvis arbeidsmarkedssituasjonen er som nå, vil vi utvide permitteringslengden, sier statsminister Erna Solberg.

– Hvis arbeidsmarkedssituasjonen er som nå, vil vi utvide permitteringslengden, sier statsminister Erna Solberg.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Tidligere denne uka sendte LO og NHO et brev til regjeringen og Erna Solberg, der de ba om at permitteringslengden ble utvidet til 52 uker – en dobling fra dagens 26-ukerslengde.

LO og NHO frykter masseoppsigelser om kort tid hvis ikke regjeringen utvider permitteringsperioden uten lønnsplikt til 52 uker. Det biter imidlertid ikke på statsminister Erna Solberg. Hun avkrefter også at regjeringen ikke klarer å avklare dette spørsmålet.

– Det er ikke sant at vi ikke har avklart dette. Det har vi gjort for lenge siden. Permitteringslengden blir som den er til vi skal ta en ny avgjørelse i begynnelsen av august, sa Erna Solberg da hun fredag fikk det politiske pressekorpset i hagen til sin tradisjonelle sommer-pressekonferanse.

At LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det ikke holder fordi det er for sent, bryr hun seg altså ikke om.

LO og NHO har sendt brev til Erna – krever at permitterte må få dagpenger i 52 uker

Stopp-punktene

– Vi skal ha et samarbeid med partene i arbeidslivet om dette. Finansministeren skal møte partene i begynnelsen av august for å snakke om situasjonen på arbeidsmarkedet og hvilke type ordninger som skal videreføres. Permitteringsregimet er forlenget til 31. oktober. Vi er helt klare på at hvis arbeidsmarkedssituasjonen er som nå, at det er ingen bedring, så vil vi utvide permitteringslengden, sier Erna Solberg.

– Men vi har disse stopp-punktene på veien. Kostnaden med å ha folk på den type ordninger er stor. Vi skal komme tilbake til dette. Mange sier at vi burde avklart dette allerede nå. Vi har avklart at hvis arbeidsmarkedet er slik som i det er i dag, vil lengden bli utvidet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen reagerer på dette:

– Dette holder ikke. Det må sendes et klart og entydig signal fra regjeringen nå om at permitteringsordningen blir utvidet til 52 uker. Hvis ikke risikerer vi at deler av næringslivet vil agere som vi har advart mot, med potensielt mange oppsigelser som resultat, sier LO-lederen ti FriFagbevegelse.

– Allerede nå er det innkalt til drøftingsmøter og satt i gang prosesser rundt dette. Vi får tilbakemeldinger om dette daglig fra våre tillitsvalgte, og Erna Solberg og regjeringen har ikke tid til å vente og se dette an. Det er en farlig og defensiv holdning i den situasjonen mange permitterte er i nå. Det er flertall for å utvide permitteringsordningen på Stortinget, signalet til næringslivet og arbeidstakerne må komme klart og tydelig nå, så kan man eventuelt gjøre det formelle vedtaket over sommeren, poengterer han

På spørsmål om statsministeren har vært uenig i noen av de tiltakene som har vært satt inn mot covid-19 svarte hun:

– Jeg vet ikke om jeg har vært uenig i noe, jeg. Det å være statsminister er slik at du faktisk har en god innflytelse over de vedtakene som blir vedtatt. Det er det fine med å denne jobben også. Så er det viktig å si at vi har vært opptatt av summen av alle tiltak. Det kan godt tenkes at et eller annet tiltak ikke burde vært gjennomført slik som det ble gjort eller kunne vært gjort på en annen måte. Det skal vi lære av etter hvert. Men det vi har vært nødt til å sørge for er at folk møtte færre folk, at folk holdt seg hjemme når de var syke og at de møtte færre folk. Det er summen av tiltakene; hjemmekontor, skoler som ikke var åpne, barnehager hvor folk ikke leverer. Alt dette har bidratt til at møtepunktene blir færre, svarer Erna Solberg.

Støre med bønn til Erna: – Du må forlenge permitteringstiden nå

Tettere smittesporing

– Noe av det som er undervurdert i vurderingen av Norge i forhold til mange andre land: Vi har drevet mye tettere smittesporing enn i mange andre land. Vi har brukt karantene mye mer enn andre land har gjort. Det har vært med på å gi veldig stor effekt. Men er veldig inngripende og kostnadskrevende. legger hun til.

Statsministeren brukte også anledningen til å skryte av trepartssamarbeidet.

– Det har vært veldig viktig. Ikke minst i forhold til kontantstøtteordningen til bedriftene hvor vi hadde et tett samarbeid både med fagbevegelsen og næringslivets organisasjoner for å finne måter man kunne styre en slik ordning på. Den var også raskt oppe og gikk. Samtidig har vi fått aksept for at vi ikke har klart å lage noen skreddersøm, sier Erna Solberg.

På spørsmål om ordningene som har vært satt inn har hatt forventet effekt, mener statsministeren blant annet at permitteringsreglene har ført til mer permittering, ikke mindre permitteringene enn ventet.

– Ordningen har vært veldig gunstig både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Men samtidig har det bidratt til at vi har hatt kjøpekontrakt og at det har andre betydninger, legger hun til.

Ledigheten kan bli en viktig del av neste års valgkamp. Det tror også statsministeren.

– Det å skape jobber og sikre at folk kommer i arbeid kommer til å bli en viktig del av valgkampen neste år. Det håper jeg også, sier Erna Solberg.

Annonse
Annonse