Jonas Gahr Srøre vil bringe innvandring på partiets dagsorden. Han er i Sverige på kongress med nestleder Hadia Tajik.
Helge Rønning Birkelund
Støre: – Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen
Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke at Frp skal ha enerett på å diskutere innvandringspolitikk.
helge@lomedia.no
STOCKHOLM: – Vi kan ikke av taktiske grunner la være å diskutere temaer som folk diskuterer. Innvandringspolitikk er den viktigste saken for høyrepopulister i alle land. Vi gjør en taktisk feil om vi ikke snakker om det. Da gjør vi det til deres sak. Vi kan ikke bli gissel for Frp i Norge, Sverigedemokraterna i Sverige eller Det danske folkepartiet i Danmark, sa Jonas Gahr Støre da han mandag åpnet den 25. Arbeiderkongressen i Stockholm.
Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO i hele Norden er samlet under ett tak i to dager for å utforme ny politikk. Jonas Gahr Støre overlater ledervervet i Samak til den svenske statsministeren, Stefan Löfven.
• LO spår pensjonssmell for sliterne
Åpningstale med brennbart innhold
I sin åpningstale kom Jonas Gahr Støre inn på innvandringspolitikken, som for tiden er under press.
Arbeiderpartiets søskenparti i Danmark, går inn for en innskjerping av muligheten til å få asyl i landet. Ifølge forslaget skal det ikke være mulig å søke asyl ved grensen eller ved landets største asylmottak, melder Danmarks Radio. I stedet skal asylsøkerne sendes til et tredje land, for eksempel i Nord-Afrika, hvor det skal opprettes mottakssenter som skal drives av dansker. Der skal personene som har søkt asyl oppholde seg mens søknaden behandles.
Til gjengjeld kan partiet tenke seg at Danmark tar imot kvoteflyktninger fra FN igjen. Antallet skal også kunne være flere enn 500 per år som ble tatt imot i Danmark før det ble att stopp sist høst.
Mette Frederiksen er leder for de danske sosialdemokratene, og gjør det godt på meningsmålingene. Hun kan bli landets neste statsminister.
Mener asylinstituttet kan bryte sammen
– Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen. Vi må slå ring om internasjonale konvensjoner. Men det må gjelde alle land. Noen land tar enorme belastninger, men det er også mange som ikke gjør det. Konvensjonene må gjelde alle land. Vi må finne gode europeiske løsninger. Vi må hjelpe i nærområdene og hjelpe FN. Men veien for å ta imot mennesker på flukt må være en strategi med kvoteløsninger. Da vet vi hvem som kommer, når de kommer og hvor de skal, mener Jonas Gahr Støre.
– Vi må stille krav, og stille opp. Hvis vår kontroll ved grensene er høy, går viljen til integrering opp. Hvis kontrollen på grensen går ned, blir tilliten mindre. Vi kan ikke være konservative i forhold til innvandringspolitikken, la han til.
Slik kommenterer Ap-lederen det danske flyktningeutspillet.
– Det er et interessant forslag som vi skal studere nøye. Jeg vet at Mette Frederiksen er en kunnskapsrik politiker på dette området, sier Jonas Gahr Støre til frifagbevegelse.no.
– Det er ting der jeg er klart enig i. Betydningen av sterkere støtte til FNs Høykommisær for flyktninger, betydningen av å ta imot flere kvoteflyktninger i stedet for at asylsøkere skal komme til grensen og betydningen av sterkere støtte til de landene som tar den største byrden med flyktningestrømmen. Så er det spørsmålet om mottak utenfor Europa, som har vært drøftet på flere hold blant annet for å hindre at folk legger ut på en lang og farefull reise. Blant annet har den franske presidenten foreslått det, i liket med vår egen UDI-direktør. Jeg vil ikke avvise ideen, men det krever et bredere europeisk samarbeid. Det vil være krevende i en konfliktfylt region å gjennomføre det alene for et lite europeisk land alene, sier Jonas Gahr Støre til frifagbevegelse.no.
Han avviser altså ikke ideen som en del av et internasjonalt samarbeid. Men han mener ikke dette er noe Norge bør gå inn for alene, slik Mette Frederiksen mener Danmark kan gjøre.
• LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet ved valget
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norsk Industri-sjefen om utenlandskabler: – Mange har sviktet, også vi
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Martin Guttormsen Slørdal