JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Raymond Johansen (Ap) på Youngstorget 1. mai.

Raymond Johansen (Ap) på Youngstorget 1. mai.

Jan-Erik Østlie

1. mai i Oslo:

Talerne på Youngstorget var samstemte i budskapet om «Nei til profitt på velferd»

Samstemte talere startet den rødgrønne kommunevalgkampen på Youngstorget 1. mai. Med rekordoppslutningen om toget og god stemning kunne ikke partiene på venstresida ønsket seg en bedre start.
01.05.2019
16:01
01.05.2019 16:01

TORGNY HASÅS

torgny@lomedia.no

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet, Marianne Borgen fra SV og Eivor Evenrud fra Rødt var ganske samstemte og stolte i talene sine over det de rødgrønne har fått til de fire årene de har styrt Oslo siden forrige kommunevalget.

p

Partitalernes budskap stemte godt med det som var LO i Oslos hovedparole for dagen: «Nei til økte forskjeller, budsjettkutt og velferdsprofitører – Stem rødgrønt».

Dobbelt historisk

Raymond Johansen er byrådsleder og Marianne Borgen er ordfører i Oslo, og førstekandidater for sine respektive partier. De styrer byen sammen med Miljøpartiet de grønne (MDG). MDG var ikke invitert til å holde tale. Det var derimot Rødt som ikke sitter i byråd, men som er støtteparti for byrådet.

– I år kan valgseieren bli dobbelt historisk, sa Johansen.

– I 2015 fikk vi, for første gang på nesten 20 år, tillit til å ta byen i en ny retning. Og i år kan vi, for første gang på nesten 50 år, bli gjenvalgt til å styre hovedstaden. Det har ikke skjedd siten Brynjulf Bull var ordfører, sa Johansen.

Bull gikk av som ordfører i 1975.

3000 kommunale barnehageplasser

Alle tre appellantene fra de politiske partiene tok for seg barnehageutbyggingen som har skjedd under de rødgrønne. I den rødgrønne perioden har det blitt bygd 3000 nye kommunale barnehager. Under det blå blå byrådet var det forbud mot å bygge kommunale barnehager.

Byrådslederen tok for seg hvordan høyresida hadde brukt eiendomssalg for å finansiere kommunen:

p

– De siste ti åra høyresida styrte denne byen, så solgte de eiendommer for 11 milliarder kroner. Nå er de samme eiendommene verd svimlende 28 milliarder.

Avkommersialisering

Han viste også til hvordan Oslo kommune har tatt kontroll over energiselskapet Hafslund, og hvordan inntektene derfra vil renne inn i generasjoner.

Jan-Erik Østlie

Både Johansen og Borgen viste til hvordan de har avkommersialisert driften av sykehjemmene.

– SV vil forby profitt på grunnleggende velferd nå, sa Borgen.

– I 2015 var seks av ti sykehjem i Oslo private. Jeg vil gjerne ha flere ideelle inn i eldreomsorgen. Men når kommersielle loser overskudd ut av landet til et skatteparadis – så sier jeg stopp, sa Johansen

Evenrud takket fagbevegelsen for støtten for å få velferdsprofittørene ut av barnehagene.

p

– Profitt og velferd hører ikke sammen, sa hun og høstet applaus.

«Oslomodellen» må bli nasjonal standard

Alle tre var også innom «Oslomodellen». Marianne Borgen uttrykte det slik:

– For å bekjempe sosial dumping har vi rød-grønne i Oslo sammen med fagforeningene og partene i arbeidslivet utviklet «Oslomodellen». Vi har tatt viktige grep, og vi ser at politikk virker.

Hittil har kommunen inngått kontrakter på over 240 prosjekter med krav til våre leverandører, om tarifflønn, lønn mellom oppdrag, strengere krav til bruk av lærlinger og fagarbeidere, og at norsk skal være språk hos nøkkelpersonell på arbeidsplassen.

Hun konkluderte med at «Oslomodellen», må bli Norges nasjonale standard.

Tog og fly

Før de lokale partitoppene slapp til, hadde leder av Lokomotivmannsforbundet, Rolf Ringdal og forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen appeller. Ringdal snakket om EUs jernbanepakke 4 som han mente ville gi EU råderett over jernbanen i Norge. Carlsen snakket om streiken blant SAS-flyverne. Det er ny mekling i gang hos Riksmekleren, mens Carlsen holdt 1. mai-appell.

p

– I dag streiker mer enn 1400 SAS piloter på 6 døgnet i en helt nødvendig kamp for å sikre fremtidige skandinaviske arbeidsplasser og et turnussystem som er forenlig med å ha familie og et sosialt liv. (…) På vegne av SAS pilotene vil jeg takke for overveldende støtte fra alle kanter av samfunnet, sa han.

Det var mange piloter som hadde funnet veien til Youngstorget og etter hvert toget. De ble møtt med applaus langs togruta.

Spansk valgkamp

På vegne av den spanske fagbevegelsen CCOO, holdt Cristina Faciaben Lacortet appell. Hun snakket om det spanske valget.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.05.2019
16:01
01.05.2019 16:01