Både bransjerådsleder for taxi i Norsk Transportarbeiderforbund, Roald Arentz (til venstre), som kjører taxi i Trondheim, Sissel Merete Busch som kjører taxi i Bodø og Ronald Johansen fra Harstad ser lyst på framtiden dersom taxioverenskomsten blir en del av AFP-ordningen neste år, slik det nå ligger en åpning for.
Roy Ervin Solstad
Taxisjåførene har ikke kunnet få AFP. Nå kan det gå mot en løsning
Mange taxisjåfører øyner nå håp om en ekstra pensjonsavtale.
res@lomedia.no
Avtalefestet pensjon (AFP) er en ekstra pensjonsordning for ansatte i privat sektor med tariffavtale. Den kan tas ut fra du fyller 62 år og er livsvarig, men man må kvalifisere til ordningen. Fram til nå har taxioverenskomsten, som den eneste av Transportarbeiderforbundets tariffavtaler, ikke vært omfattet av ordningen. Men det kan det bli en endring på allerede til neste år.
– Vi er enige om at vi skal se på innføring av AFP når myndighetenes utredning av ordningen er ferdig. Hvis det skjer før mellomoppgjøret i juni 2019, vil AFP bli en del av mellomoppgjøret, selv om det vanligvis kun diskuteres lønn i mellomoppgjør, sier Roald Arentz, leder i bransjerådet for taxi i Transportarbeiderforbundet.
Det er klart etter at Norsk Transportarbeiderforbund og Norges Taxiforbund mandag ble enige om en ny tariffavtale.
• To viktige endringer gjør at flere får AFP
Mellom fire og fem kroner
Taxioverenskomsten er en minstelønnsavtale, og de nye minstesatsene ble det også en økning på. I den delen av Norge som har regulerte takster, ble andelen sjåførene skal ha av innkjørt beløp økt med 1,0 prosentpoeng til 41,8 prosent. Det utgjør i gjennomsnitt 4,42 kroner økning i timen.
I de store byene som utgjør de uregulerte områdene der markedet setter sine egne takster ble økningen på i snitt 1,1 prosentpoeng til i gjennomsnitt 44,8 prosent. Kronemessig betyr det en økning på i gjennomsnitt kroner 4,60 per time.
– Selv om vi ikke fikk med oss Taxiforbundet på en minstelønnsgaranti for de som tjener dårligst, nemlig sjåførene som jobber kveld og natt i midtuka i storbyene, så opplever vi at Taxiforbundet har forståelse for at vi som lavtlønnsgruppe blir hengende etter andre grupper. Det økonomiske oppgjøret for oss ble også høyere enn det samordnede lavtlønnsoppgjøret mellom NHO og LO, påpeker han.
• Så mye må norske taxisjåfører jobbe for å få en anstendig lønn
Lik virkelighetsoppfatning
Ifølge Arentz uttrykte Taxiforbundet enighet i virkelighetsbeskrivelsen om arbeidstid som taxigruppa i Nordisk Transportarbeiderføderasjon avdekket gjennom sin undersøkelse i fjor.
– De var enige i at det jobbes mye, men de avviste likevel å gjøre noe med den provisjonsbaserte avlønningen til sjåførene, sier Arentz.
Også i år ble det stilt spørsmål til tallmaterialet fra Statistisk Sentralbyrå som skulle danne utgangspunkt for den økonomiske delen av tarifforhandlingene.
– Vi er enige om å se på de tallene fram til neste tariffoppgjør. Slik det er nå er lønn fra 12-timersskift delt på 7,5 timer. Det gir en gjennomsnittlig timelønn på litt over 180 kroner, men er ikke noe rett bilde av lønna til taxisjåførene, sier Arentz.
Partene var også enige om en protokoll-tilførsel som uttrykte bekymring for utviklingen der drosjeselskap deltar i offentlige anbud som medfører at sjåførenes lønns- og arbeidsvilkår blir bestemt av anbudsutsetterne, ikke av partene i taxi-bransjen.
Stort sett fornøyd
Transportarbeiderforbundet organiserer mellom 200 og 300 taxisjåfører, men også sjåfører som kjører for sentraler som har bundet seg til overenskomsten, samt de mange løyvehaverne som bruker taxioverenskomsten som mal, vil få økt lønn som følge av årets oppgjør.
Resultatet sendes nå ut til uravstemning der svarene skal overleveres til Norges Taxiforbund senest klokka 15 den 1. juli.
Arentz kommer i hvert fall til å stemme ja til oppgjøret.
– Selv om jeg er misfornøyd med at vi ikke fikk noe ekstra til de som kjører kveld og natt i midtuka i de store byene, så er jeg fornøyd med både økonomien og åpningen for AFP. Vi har ikke noe å skamme oss over i dette oppgjøret, avslutter Roald Arentz.
• Alle som vil skal kunne bli taxisjåfører
• Regjeringen varsler endringer i taxireglene – kan åpne for Uber
Hva er AFP?
De som arbeider i en bedrift med tariffavtale hvor AFP inngår kan ta ut avtalefestet pensjon – tidligst fra fylte 62 år. AFP er inkludert i tariffavtaler i både privat og offentlig sektor. Det er flere krav som må oppfylles for å benytte AFP. Det betyr at ikke alle kan ta ut AFP, selv om de jobber i en bedrift med AFP i privat sektor med tariffavtale.
I privat sektor kommer avtalefestet pensjon som et tillegg på toppen av Folketrygden og tjenestepensjonen.
Hva er AFP?
De som arbeider i en bedrift med tariffavtale hvor AFP inngår kan ta ut avtalefestet pensjon – tidligst fra fylte 62 år. AFP er inkludert i tariffavtaler i både privat og offentlig sektor. Det er flere krav som må oppfylles for å benytte AFP. Det betyr at ikke alle kan ta ut AFP, selv om de jobber i en bedrift med AFP i privat sektor med tariffavtale.
I privat sektor kommer avtalefestet pensjon som et tillegg på toppen av Folketrygden og tjenestepensjonen.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward