JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte må lære seg de nye innleiereglene i detalj, mener Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen (Sp) tror bemanningsbransjen leter etter smutthull i de nye innleiereglene. Han mener tillitsvalgte er nødt til å pugge paragrafer.
TYDELIG: Per Olaf Lundteigen (Sp) skulle gjerne sett mer tydelighet, presisjon og konkret retorikk i debatten omkring bemanningsbransjen. For dem som vil lese seg litt ekstra opp, tipser han om innstilling 131S, 132L og 355L hos Stortinget.

TYDELIG: Per Olaf Lundteigen (Sp) skulle gjerne sett mer tydelighet, presisjon og konkret retorikk i debatten omkring bemanningsbransjen. For dem som vil lese seg litt ekstra opp, tipser han om innstilling 131S, 132L og 355L hos Stortinget.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Bemanningsbransjens plass i norsk arbeidsliv? Det er at de skal formidle vikariater, og at de skal ha fast ansatte som utfører vikariater, sier Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet til EL og ITs Oslo-konferanse der tematikken tirsdag var nettopp bemanningsbransjen.

Lundteigen har god innsikt i hvorfor melkemarkedet reguleres. Blir det for mye melk, så faller melkeprisen veldig.

– På samme måte må vi selvfølgelig også regulere arbeidsmarkedet i de store linjene, så du tilstreber balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Rødts Marie Sneve Martinussen vil at selskaper skal frykte AML like mye som de frykter GDPR

Djevelen i detaljene

Han har gått inn for å være tydelig og konkret om tematikken, og vil gjerne utfordre andre politikere til å følge i samme fotspor. Det er for mye snakk rundt tematikken, mener Lundteigen.

– Hvordan skal vikarbehov løses uten bemanningsbransjen? Ved at en leier inn folk fra andre bedrifter, sier han.

Han er også klar på hvilke ulike paragrafer som gjelder i så måte, og mener det er svært viktig for fagbevegelsen å kunne disse paragrafene, både hva de inneholder og hvilket tall de har, for å kunne få et bedre fotfeste i den politiske debatten.

– Når jeg velger å være presis med tanke på paragrafer, så er det fordi dere er tillitsvalgte og «the devil lies in the details». Vi som folkevalgte og dere som tillitsvalgte må inn i debatten i større grad. Det er detaljene som avgjør hva som blir innholdet i organiseringen av arbeidslivet, sier han.

Arild Grande fra Ap ber venstresiden samle seg

KrF viktige

Ikke minst er det viktig å oppdatere seg på de nye reglene, som trer i kraft 1. januar 2019. Lundteigen mistenker at bemanningsbransjen allerede er i gang med å vri seg rundt innstrammingene som har blitt vedtatt, forteller han, og går kort gjennom endringene.

Blant annet er ansettelseskontrakter som «fast ansatt uten garantilønn» ulovlig fra januar.

Lovendringene, som regjeringen selv ikke er noen stor fan av, ble gjort mulig fordi opposisjonen fikk KrF på sin side, forklarer Lundteigen.

– Familieliv er viktig for KrF. Et familieliv krevet et godt arbeidsliv. Jeg tror det er derfor KrF ble med på innstrammingen og å stoppe regjeringens forslag om at bemanningsbransjen skulle ha en eksklusiv rett til å ansette midlertidig.

Allierte hos NHO

Han vil også trekke frem Byggenæringens Landsforbund (BNL) som en viktig støttespiller. Man må hegne om det samarbeidet med arbeidsgiversiden, mener han.

– BNL har vært en av deres sterkeste støttespillere i dette. Det er en gledelig allianse og var medvirkende til at vi fikk den konstellasjonen på Stortinget. Så ta godt vare på det, sier Lundteigen, som minner om at støtten fra BNL viser at det er delte meninger om bemanningsbransjen også hos NHO.

Selv er han i heftig duell med NHO Handel og Service og deres mangel på selvkritikk for ansettelseskontrakter med fast lønn uten garantilønn, sier han.

Kirsti Bergstø i SV stiller seg sterkt kritisk til økt samarbeid mellom Nav og bemanningsbransjen

(Saken fortsetter under bildet)

DEBATT: Arild Grande (Ap), Kirsti Bergstø (Sv) og Marie Sneve Martinussen (Rødt). Per Olaf Lundteigen (Sp) holdt også innlegg, men måtte videre før selve debatten startet

DEBATT: Arild Grande (Ap), Kirsti Bergstø (Sv) og Marie Sneve Martinussen (Rødt). Per Olaf Lundteigen (Sp) holdt også innlegg, men måtte videre før selve debatten startet

Leif Martin Kirknes

Kampen ikke over

Lundteigen forventer ikke full kraft i oppfølgingen fra regjeringen. Blant annet vil regelendringen, for å få ønsket effekt, kreve at Arbeidstilsynet kan følge opp med ordentlig kontroller og nødvendige sanksjonsmyndigheter fra januar, hvilket betyr at det må skje en endring i høst. Lundteigen tviler på at vi får sett noe til det når statsbudsjettet snart legges frem.

Han mener dessuten at kollektiv søksmålsrett soleklart må gjeninnføres.

14.12 2-knipa

Paragraf 14.12 ledd 2 i arbeidsmiljøloven, som gir tillitsvalgte rett til å inngå avtale om innleie, er et tveegget sverd. Den ser Sp som en låvedør for bemanningsbransjen inn i norsk arbeidsliv, så den vil de ha vekk.

Men der er ikke fagbevegelsen enig, som snarere ser det som et nyttig verktøy i sin verktøykasse.

Lundteigen ber om at politiske partier som heller vil forby bemanningsbransjen med lov, i det minste legger frem forslag om dette i Stortinget. Så langt har han ikke sett noe formelt Stortingsforslag om dette.

– Det skal være en sammenheng mellom vår agitasjon og våre forslag. Ellers blir det ingen frykt, sier han.

I Trondheim praktiseres innleie mellom elektroselskapene i stedet for innleie fra bemanningsbransjen

Dette er Oslo-konferansen

Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Bemanningsbransjen: – Problemer som oppstår knyttet til bemanningsbransjen skyldes vel så ofte innleier som bemanningsbedriften

NHO Service og Handel har også foreslått å etablere en offentlig godkjenningsordning for bemanningsbedrifter. Det har de ikke fått politisk gehør for.

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

FAGSJEF: Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service og Handel, Even Hagelien, mener ikke det er større innslag av useriøsitet i bemanningsbransjen enn arbeidslivet generelt, selv om man medregner uorganiserte bemanningsselskaper.

– Vi oppfatter ikke at innslaget av useriøsitet er større i bemanningsbransjen enn i andre bransjer. Vårt inntrykk er at problemer som oppstår knyttet til bemanningsbransjen vel så ofte skyldes innleier som bemanningsbedriften, sier han.

Bemanningsselskapene organisert i NHO står for rundt 80 prosent av bemanningsbransjens omsetning. Det er likevel et faktum at det er en god del uorganiserte norske og utenlandske aktører i markedet, ifølge Hagelien.

– For å bidra til økt seriøsitet samt større oversikt over markedet har vi foreslått å etablere en offentlig godkjenningsordning for bemanningsbedrifter. Dette har vi hittil ikke fått politisk gehør for, sier han.

Inngangsport

Hagelien er kritisk til de vedtatte innstramminger. Det er utfordringer med innleie i bygg og anlegg. Men det er urimelig og skadelig å lage begrensninger som rammer hele arbeidslivet, mener NHO Service og Handel.

– Det rammer også bemanningsbransjens rolle som inngangsport til arbeidslivet. Husk at 40 prosent av de ansatte i bemanningsbransjen i dag kommer fra ledighet. Vi frykter at taperne blir de som har størst utfordringer med å komme inn i arbeidslivet. I fremtiden vil bemanningsbedrifter, på bakgrunn av den risiko de påtar seg, måtte være mer selektive på hvem de kan gi sjansen, sier Hagelien.

Han synes også innskrenkningen av adgangen til å avtale lokalt om tidsbegrenset innleie er problematisk.

– Å gi en enerett til bedrifter som har tariffavtale med forbund som har innstillingsrett er konkurransevridende. Det strider dessuten med organisasjonsfriheten og underslår det faktum at svært mange seriøse bedrifter har tariffavtaler med mindre forbund eller lokale tariffavtaler, forklarer han.

Greit med innleie mellom produksjonsselskap

Innleie mellom produksjonsbedrifter har han ingen ting i mot så lenge det skjer etter regelboka.

– Det er helt i orden at det skjer innleie mellom produksjonsbedrifter ettersom det kan forhindre at ansatte blir permitterte. Det er imidlertid sterkt uheldig at en del virksomheter kamuflerer innleie som skulle gått etter reglene for bemanningsbransjen som innleie fra produksjonsbedrift, sier Hagelien.

– Ansettes personell for å leies ut er det ingen grunn for at man skal kunne benytte reglene om utleie fra produksjonsbedrifter bare fordi man også driver produksjonsbedrift i en eller annen form.

Innenfor områder hvor innleie fra produksjonsbedrifter kan være aktuelt er bemanningsbransjens rolle å skaffe personell raskt og normalt i situasjoner hvor det ikke er tilgjengelig personell i nærområdet, forklarer han.

– Dette er ikke en rolle som produksjonsbedrifter kan ta uten å bli bemanningsforetak, påpeker Hagelien.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er Oslo-konferansen

Konferansen er arrangert i regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.