JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på flere fast ansatte med nye regler for reise, kost og losji

Lettelsen i verftsmiljøene er stor over at det kom til enighet i tariffoppgjøret om et forslag for reise, kost og losji.
Randi Walderhaug Frisvoll tror det blir mer attraktivt å satse på faste ansatte nå, med store og positive ringvirkninger for lokalmiljøet.

Randi Walderhaug Frisvoll tror det blir mer attraktivt å satse på faste ansatte nå, med store og positive ringvirkninger for lokalmiljøet.

Håvard Sæbø

eline@lomedia has@lomedia.no

– Vi er veldig fornøyd med det som er oppnådd på reise, kost og losji. Daglig ser vi hvordan firmaer utnytter arbeidere og driver med rein sosial dumping. Derfor var det ekstemt viktig for verftsbransjen å få på plass dette. Hvis ikke hadde vi endt opp som byggebransjen i Oslo.

Det sier klubbleder på Rosenberg Worleyparsons i Stavanger, Roy-Inge Nilsen. Han er en av mange tillitsvalgte i verftssystemet som i dag er godt fornøyd med løsningen som kom på reisebetingelsene i meklingsinnspurten søndag.

Fellesforbundet fikk gjennomslag for å stoppe bedrifter som nekter reise, kost og losji

Mye sto på spill for Fellesforbundet i spørsmålet om vilkårene for utsendte medarbeidere foran årets oppgjør. Å komme fram til en løsning som ikke gjør det mye billigere å leie inn østeuropeiske arbeidere som selv må dekke reise, kost og losji (RKL) fordi de «ansettes» lokalt, framfor å satse på faste ansatte og lokale underleverandører, ble oppfattet som et være eller ikke være for Fellesforbundet.

Umulig med postkasseselskap

Rosenberg-klubblederen mener det nå ikke skal være mulig å slippe unna med postkassefirmaer oppretta for å slippe å betale ut reisedekning og losji.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rosenberg-klubbleder Roy-Inge Nilsen er lei av all sosial dumping de har sett tilreisende arbeidere bli utsatt for. Derfor er han glad for nye regler som gjør det vanskeligere å jukse.

Rosenberg-klubbleder Roy-Inge Nilsen er lei av all sosial dumping de har sett tilreisende arbeidere bli utsatt for. Derfor er han glad for nye regler som gjør det vanskeligere å jukse.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Vi har hatt mange eksempler på folk som bor i Polen og opplagt er pendlere, men som er ansatt lokalt og derfor ikke får det de har krav på. Det er et langt skritt i riktig retning at formuleringen om at arbeidere som er "inntatt på stedet" ikke skal ha dekket reise, kost og losji nå er ute av tariffavtalen, sier Nilsen.

Se alle sakene om tariffoppgjøret

Skryter av forhandlerne

Magasinet for fagorganiserte har snakket med flere klubbledere langs kysten som alle er fornøyde med RKL-løsningen. Troen på at det nå vil bli vanskeligere for bedrifter å slippe unna tarifforpliktelsene til å rekke arbeidernes utgifter til reise, kost og losji er stor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Richard Storevik ved Apply Leirvik roser forhandlerne for håndteringen av RKL.

Richard Storevik ved Apply Leirvik roser forhandlerne for håndteringen av RKL.

Håvard Sæbø

– Jeg er veldig imponert. Denne floken er løst på en fornuftig måte, sier klubbleder Richard Storevik ved Apply Leirvik.

– Det er veldig bra at man ikke lenger kan definere en postkasse som en bedrift, sier Aker Stord-klubbleder Amram Hadida.

– Jeg er glad for at vi nå får en tydelig presisering av hvordan reglene rundt reise, kost og losji skal tolkes. Det har vært så mange uklarheter rundt dette, at vi har hatt et svare strev med å følge opp og vite hva som til enhver tid er riktig, sier klubbleder ved Vard/Brattvåg, Randi Walderhaug Frisvoll.

Les dette intervjuet med Randi Walderhaug Frisvoll, en uvanlig verftstillitsvalgt

Mer attraktivt med fast ansatte igjen

Klubblederen ved Vard mener at innskjerpingen av RKL vil gjøre det mer attraktivt å ansette igjen. Hun håper at dette kan snu utviklingen som har gått mot færre og færre fast ansatte og en stor andel innleide. Hos Vard-verftet i Brattvåg har det i det siste vært få innleide, men når de får inn en ny båt i juni, vil de ha behov for mange innleide.

– Det er mange flinke i leiefirmaene, men de skaper ikke velferd på samme måten som faste. Innleide genererer ikke inntekt til lokalmiljøet. De får ikke lån til hus når de ikke vet om de har jobb den neste måneden, sier Walderhaug Frisvoll.

At det strammes inn, vil også føre til at det blir en mer rettferdig konkurranse verftene i mellom. Det vil bli vanskeligere å snike seg unna de ekstra kostnadene.

– Heldigvis har vi tillitsvalgte i Vard-konsernet et godt samarbeid, slik at vi kan diskutere når vi er i tvil. Ledelsen er også interessert i ryddige forhold, men utfordringen nå har vært at selv om den første underleverandøren er seriøs, så er det ikke sikkert at det er slik lenger ned i kjeden av underleverandører. Med flere faste, blir alt mye enklere og bedre for lokalsamfunnet, sier Walderhaug Frisvoll, som også har vervet som varaordfører i hjemkommunen Haram.

Følg Magasinet for fagorganiserte på Facebook

Blanda om AFP

Den store saken i det samordnede oppgjøret var avtalefestet pensjon (AFP). Flere klubbledere sier de har fått positive tilbakemeldinger på at færre nå skal miste AFP fordi de uforskyldt mister jobben eller blir syke rett før AFP-alder. Det innføres også et slitertillegg som skal sikre dem som må gå av tidlig bedre vilkår.

Klubbleder Ståle Johansen ved Kværner Verdal er positiv til et slitertillegg og at de som skal ha det ikke kan være i jobb.

– Men det følger jo ingen friske penger med her, det er en omfordeling. Pengene til slitertillegget kommer fra nedleggingen av ordningen med sluttvederlag, og det er jeg ikke glad for. Det er ikke noe positivt i å ta fra en gruppe som trenger det og gi til en annen, sier Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klubbleder Ståle Johansen ved Kværner på Verdal er ikke fornøyd med at sluttvederlagordningen legges ned for å finansiere slitertillegget.

Klubbleder Ståle Johansen ved Kværner på Verdal er ikke fornøyd med at sluttvederlagordningen legges ned for å finansiere slitertillegget.

Martin Guttormsen Slørdal

Richard Storevik er også skuffa over at det ikke ble oppnådd noe på kravet om at man skal tjene opp pensjon fra første krone til tjenestepensjonen.

– For ungdom og lavlønte er det trist. Jeg merker meg at det var et viktig argument for at vi skulle ha samordna oppgjør at dette skulle på plass, men ingenting skjedde, sier Storevik.

Få nyhetsbrevet vårt

Snaut til lavtlønte

I likhet med de fleste andre i verftsindustrien er ikke Johansen så opptatt av det sentrale kronetillegget på 1 krone timen, da det meste av lønnsøkninger i denne bransjen tas ut i lokale forhandlinger til høsten.

– Men det er klart at dette oppgjøret heller ikke løfter de lavtlønte noe videre, sier Johansen med henvisning til de 2,50 kronene ekstra enkelte grupper fikk i oppgjøret.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse