Høyres landsmøte 2019:
Høyre er bekymret for de som faller utenfor i samfunnet
– For mange faller utenfor, mener Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) taler på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.
Fredrik Hagen / NTB scanpix
helge@lomedia.no
Kunnskaps- og integreringsministeren innledet til debatten om Høyres prinsipp-program på landsmøtet på Gardermoen.
– Vi må være oppmerksomme på utviklingstrekk som kan sette våre felles verdier under press, sa Jan Tore Sanner.
– En ting som bekymrer og opptar meg er at for mange faller utenfor. Noen fordi de av ulike grunner ikke har fullført en utdannelse, mangler grunnleggende norskkunnskaper, sliter med rus eller psykiske helseutfordringer eller ikke har den kompetansen som kreves i det moderne samfunnet, sa Sanner.
Les også: På sikt skal Norge inn i EU, mener Høyre-nestlederen
Alle muligheter
Høyres nestleder mener en av de viktigste oppgavene vi har som samfunn er å sørge for at alle får muligheter til å skaffe seg de ferdighetene og den kunnskapen som gjør at de blir inkludert i samfunnet og i arbeidslivet. Det gjelder enten du nettopp har kommet til Norge, eller om du har bodd her lenge.
– Dette, kjære landsmøte, er vårt viktigste svar på hva det er å være et moderne liberalt-konservativt parti: Vi skal investere i mennesker slik at flere kan leve selvstendige liv, slik at flere kan delta og bidra, sa han.
Sanner, som også er kunnskaps- og integreringsminister, vil ha en skole med muligheter for alle.
– En skole hvor det er talent, interesse og innsats som avgjør, ikke om du er gutt eller jente, om foreldrene dine er født i Somalia eller Norge, om de har kort eller lang utdannelse, eller om du bor i Vardø eller Oslo. Vi skal bekjempe forskjeller som elevene ikke kan gjøre noe med. Vi må løfte de som blir hengende etter, og skape en skole hvor alle opplever mestring og læring, sa Jan Tore Sanner.
Les også: Yrkesfagene skal styrkes i årene som kommer, lover Erna Solberg
Nei til tredeling av permisjon
Landsmøtet i Høyre sa nei til tredelingen av foreldrepermisjonen. Med andre ord går partiet inn for å fjerne pappapermen.
Dermed fikk permisjonsopprøret i Høyre til slutt gehør på landsmøtet etter å først ha tapt slaget om en snarlig revurdering av ordningen med 15 uker til far.
Setningen som ble vedtatt i prinsipprogrammet sier ingenting om når Høyres mål skal innfris.
Det er ikke ny Høyre-politikk. Partiet inngikk i 2014 et kompromiss med samarbeidspartiene Venstre og KrF om å redusere den til ti uker. Da fedrekvoten ble økt igjen til 15 uker fire år senere, var det bare KrF som stemte mot i Stortinget.
Landsmøtet vedtok ikke å forby tigging. Høyre mener alle mennesker har rett til å be om hjelp, også når det gjelder tigging.
I dag har kommunene hjemmel til selv å bestemme om de vil innføre tiggeforbud. Vedtaket i Høyre innebærer at partiet ikke lenger kan støtte slike forbud.
Landsmøte stemte også mot aktiv dødshjelp, blant annet etter at helseminister Bent Høie hadde tatt ordet og sagt at det ikke er legers jobb å ta liv.
– Staten skal ikke hjelpe noen med å dø, og Høyres svar for folk som har det vanskelig skal aldri være aktiv dødshjelp. Dette er et fundamentalt prinsipp, som vi må stå fast på, sa han.
Les også: Hadia Tajik: Statsministeren virket uinspirert i landsmøtetalen sin