JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PROFESSOR: Jo Kramer-Johansen er professor i akuttmedisin og jobber som lege på ambulanse i Oslo. Man skal gi førstehjelp helt til ambulanse kommer,  forteller han.

PROFESSOR: Jo Kramer-Johansen er professor i akuttmedisin og jobber som lege på ambulanse i Oslo. Man skal gi førstehjelp helt til ambulanse kommer, forteller han.

Øystein Windstad

«Fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning»

Da Åge Villi Kristiansen fikk pustevansker og hjertestans, prøvde de ansatte på bo- og servicesenteret der han bodde å redde ham. Men de avsluttet hjerte-lunge-redning før ambulansen kom.



24.08.2017
09:48
21.08.2023 17:14

oystein.windstad.no

yngvil@lomedia.no

– Man skal fortsette med hjerte-lunge-redning helt til ambulanse kommer, og det gjelder også på et bo- og servicesenter, fastslår professor i akuttmedisin og ambulanselege Jo Kramer-Johansen. Det er ledelsens ansvar at de ansatte får god kursing i hjerte-lunge-redning, understreker han. Budskapet på slike kurs er at de skal holde på til kvalifisert hjelp kommer.

– Om noen får et illebefinnende og ikke puster normalt, skal du ringe 113 og gi brystkompresjoner og munn til munn helt til ambulansen kommer, sier Kramer-Johansen.

Han uttaler seg på generelt grunnlag.

På Skoggata hadde personalet startet hjerte-lunge-redning da de oppdaget at Åge Villi Kristiansen fikk pusteproblemer og hjertestans. De holdt på i seks minutter, men avsluttet før ambulansen kom.

Ambulansefolkene koblet ham til hjertestarter da de ankom Skoggata. Da var det fortsatt hjerteaktivitet.

Etter at ambulansepersonellet hadde forsøkt å redde ham skrev de dette i journalen hans:

«Da vi ankommer har pleierne avsluttet hjerte-lunge-redning. Ingen er rundt pasienten», skrev ambulansepersonellet i sin journal etter at de hadde forsøkt å redde Åge Villi Kristiansens liv.

Åge fikk levende larver i såret

AVVIK: Åge Villi Kristiansen ble «fratatt sjansen til god vellykket gjenopplivning», skrev Sykehuset Østfold i sin avviksmelding.

AVVIK: Åge Villi Kristiansen ble «fratatt sjansen til god vellykket gjenopplivning», skrev Sykehuset Østfold i sin avviksmelding.

Faksimile

Sykehuset Østfold rapporterte det som et avvik

Åge Villi Kristiansen ble «fratatt sjansen til god vellykket gjenopplivning», skrev Sykehuset Østfold. Dette førte til at Sykehuset Østfold i Moss, som ambulansetjenesten er en del av, skrev en avviksmelding.

– Normalt pågår hjerte-lunge-redning til ambulanse ankommer med hjertestarter. Under normale omstendigheter vil det øke sannsynligheten for en vellykket gjenoppliving, svarer kommunikasjonssjef ved sykehuset Bjørn Hødal i en epost til FriFagbevegelse.

Han skriver videre at «sykehuset ikke kjenner pasientens medisinske tilstand før hjertestans, omstendighetene på stedet og vurderingene som ble gjort av personellet der».

Norlandia sender saken til Helsetilsynet

Sykehuset sendte det såkalte samhandlingsavviket til Moss kommune. Det betyr at de rapporterte om et brudd på rutinene og retningslinjene mellom sykehuset og kommunen. Kommunen har det overordnede ansvar for beboerne og pasientene på Skoggata bo- og servicesenter.

Sykehuset foreslo strakstiltak for Skoggata

I avviket foreslår Sykehuset Østfold «strakstiltak» for Skoggata bo- og servicesenter:

«Kursing i grunnleggende hjerte-lunge-redning, og gode rutiner i det».

Norlandia ga seg selv frist på to måneder til å gjennomføre kurs i hjerte-lunge-redning.

Sykehuset Østfold skrev videre som forslag til tiltak på Skoggata: Tilgang til hjertestarter på omsorgsboligen. Fem uker etter dødsfallet i fjor skrev kvalitetssjefen på Skoggata at de var i «dialog med Moss kommune angående innkjøp av hjertestarter.»

Man kan kjøpe hjertestarter hos for eksempel Røde Kors til under 13.000 kroner.

Dialogen endte med at de ikke kjøpte inn hjertestarter.

Moss kommune opplyser at ingen av bo- og servicesentrene i kommunen har hjertestarter.

Sykehuset Østfold meldte avviket gjennom Administrativt samarbeidsutvalg i Østfold. Moss kommune og Norlandia var saksbehandler av avviket. Sykehuset fikk senere beskjed fra samarbeidsutvalget om at avviket var lukket.

– Vår oppgave er å melde fra om det vi oppfatter som avvik, forklarer kommunikasjonssjefen ved sykehuset. Han opplyser at verken utvalget eller sykehuset har tilsyns- eller kontrollfunksjon.

Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia

– Inntil én av fire kan behandles med hjertestarter

Vi spør professor i akuttmedisin Jo Kramer-Johansen hvorfor det er viktig å holde på med hjerte-lunge-redning til ambulanse kommer. Han er også leder av rådet for hjerte-lunge-redning ved Oslo universitetssykehus.

– Kanskje så mange som en av fire pasienter har en hjerterytme som kan behandles med hjertestarter. Vi kan ikke se på utsiden av pasienten hvilke hjerterytme han eller hun har. Da må vi koble til en hjertestarter (defibrillator). Den kan hjelpe oss med å se hva slags hjerterytme de har. Utover det ser alle like døde ut, forteller ambulanselegen og fortsetter:

– Pasientene med en hjerterytmeforstyrrelse som kan behandles med hjertestarter, har mye større sjanse for å overleve. Da er det veldig dumt å ikke vente til man har gjort den undersøkelsen. Det er mye dette som ligger i formuleringen om at man skal holde på med hjerte-lunge-redning til kvalifisert hjelp kommer.

Professoren legger til:

– Noen ganger kan det være riktig å avslutte og noen ganger er det riktig å ikke starte. Pasientens alder, skrøpelighet og funksjonsnivå kan gjøre at sjansene for en vellykket gjenopplivning er så små at det er riktigere å sørge for en verdig avslutning.

Det kan for eksempel være pasienter som er kreftsyke på et sent stadium.

30-2: Professor Jo Kramer-Johansen viser hvor en skal sette hendene for å gi brystkompresjoner: -En bør også sette telefonen på høytaler slik at en kan snakke med 113 helt til ambulansen kommer, forteller anestesilegen. En skal gi 30 brystkompresjoner, fulgt av to innblåsninger i munnen. Taken skal være mellom 100 og 120 kompresjoner i minuttet.

30-2: Professor Jo Kramer-Johansen viser hvor en skal sette hendene for å gi brystkompresjoner: -En bør også sette telefonen på høytaler slik at en kan snakke med 113 helt til ambulansen kommer, forteller anestesilegen. En skal gi 30 brystkompresjoner, fulgt av to innblåsninger i munnen. Taken skal være mellom 100 og 120 kompresjoner i minuttet.

Øystein Windstad

Ledelsens ansvar at ansatte får kurs i hjerte-lunge-redning

Kramer-Johansen mener det er viktig at alle helseinstitusjoner har planer for hjerte-lunge-redning og at disse planene er godt kjente for de ansatte. Han understreker viktigheten av trening og kursing:

– På institusjoner med pasienter det åpenbart skal gjøres gjenopplivningsforsøk på, må de trene på hvordan de skal håndtere det som institusjon: Hvordan skal vi varsle, hvem gjør hva, hvem starter hjerte-lunge-redning, hvem sørger for at døra er åpen slik at ambulansepersonell kommer fram. Hvem varsler pårørende. Det må de ha en beredskapsplan for, forteller legen. Han mener dette er godt helse, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS):

– Det er ikke bare pasientene denne beredskapsplanen gjelder for. Det gjelder også for kollegaer, besøkende og pårørende. Dette er god HMS, forteller spesialisten på gjenopplivning. Kramer-Johansen mener ledelsen bør sikre tilstrekkelig kursing.

– Det finnes mange muligheter til å trene og det finnes mange som er godkjente instruktører som kan reise ut og holde kurs. På litt større institusjoner kan det være riktig at en av de ansatte kurses til å bli godkjent instruktør og kan holde kurs for de andre og være en ressursperson for beredskap. Ansvaret for HMS-arbeid faller på institusjonsledelse, men dette er også et medisinsk ansvar for den medisinsk-faglige ledelsen.

I videoen under forteller Reidun Johannes om hva hun opplevde da hun tok seg av broren, Åge Villy Johannesen hos Norlandia sitt bo- og omsorgssenter i Moss.

Se video

Nyttige tips om hjerte-lunge-redning

• Sjekk om den som har falt om er bevisstløs og ikke lar seg vekke.

• Hvis det er tilfelle, skal du ringe 113. Da får du hjelp til å sjekke om pasienten puster normalt.

• Er det ikke normal pust, vil 113 gi deg beskjed om å starte med brystkompresjoner.

• Det er lurt å sette telefonen på høyttaler slik at du kan snakke med 113 og gjøre brystkompresjoner samtidig.

• Fortsett med brystkompresjoner til ambulansen kommer eller til du ikke greier mer.

• Det er viktig å være på tråden med 113 hele tiden. Da får du veiledning hele tiden og kan få vite hvor lenge det er til ambulansen kommer.

• De siste anbefalingene om utførelse av hjerte- og lungeredning er å gi 30 brystkompresjoner etterfulgt av to munn til-munn innblåsninger og siden fortsette å veksle mellom brystkompresjoner og innblåsninger.

• Takten på brystkompresjonene skal være mellom 100 og 120 i minuttet og dybden skal være 5-6 cm.

• Dersom du ikke har lært å gi munn-til-munn, er det ok å gi kun brystkompresjoner inntil det kommer flere som kan hjelpe.

• Alle som har hjertestarter bør registrere den i det offentlige hjertestarterregisteret på www.113.no.

• Det nye registeret viser 113 og publikum hvor nærmeste hjertestarter er. Dersom det er flere livreddere, kan én hente hjertestarter mens de andre fortsetter hjerte- og lungeredning.

Trenger du kurs?

Sjekk nettsidene til Norsk resuscitasjonsråd og Norsk førstehjelpsråd.

24.08.2017
09:48
21.08.2023 17:14



Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende


Flere saker