JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avhold i arbeiderbevegelsen

I arbeiderbevegelsens tidlige vekstfase på starten av 1900-tallet var avholdsbevegelsen en etablert og stor bevegelse.
På bildet er det Spjærøens ungsocialistiske forening på Hvaler, stiftet i 1910, som viser fram fanen sin.

På bildet er det Spjærøens ungsocialistiske forening på Hvaler, stiftet i 1910, som viser fram fanen sin.

Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek

I 1905 var medlemstallet i avholdsorganisasjonene rundt 190 000, LO (den gang Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon) hadde 39 000 medlemmer i 1907.

Begge bevegelsene økte i styrke, og for arbeiderbevegelsen var alkohol en faktor som kunne svekke det overordnede målet om et endret samfunn. Det var frie, sterke, nøkterne og disiplinerte arbeidere som var idealet arbeiderbevegelsen skulle bygges på.

Historie: Streikens historie er historien om hvordan Norge er blitt som det er blitt

Begge parter var enige om at alkoholpolitiske tiltak måtte settes inn i en videre samfunnspolitisk ramme, men det var også en skarp debatt om måtehold kontra avhold.

Arbeiderpartiet vedtok i 1911 at målet for framtida var totalforbud mot alkohol, som stod helt mot slutten av alkoholforbudet i 1927. Martin Tranmæl var en forkjemper for avholdssaken, og var allerede som 14-åring medlem i en avholdslosje. Senere stiftet han Arbeidernes avholdslag, som i dag heter Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund.

Warning
Annonse
Annonse