JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Ansatte i bank og finans får minst 18.000 mer i året

LO og Finans Norge er enige i lønnsoppgjøret for de ansatte i bank- og finansnæringa.
ENIGE UTEN MEKLING: LO og Finans Norge ble likevel enige gjennom forhandlinger i årets oppgjør. Her er LO-delegasjonen på vei inn i de ordinære forhandlingene 3. mai.

ENIGE UTEN MEKLING: LO og Finans Norge ble likevel enige gjennom forhandlinger i årets oppgjør. Her er LO-delegasjonen på vei inn i de ordinære forhandlingene 3. mai.

Leif Martin Kirknes

lene.svenning@lomedia.no

alf@lomedia.no

LO og YS har blitt enige med Finans Norge i årets lønnsoppgjør. Rammen er som i tidligere oppgjør i år på 5,2 prosent.

I det sentrale finansoppgjøret er det nå enighet om en lønnsvekst på 2,65 prosent, men minst 18.000 kroner i generelt tillegg til alle. Resten skal tas ut lokalt gjennom forhandlinger og lønnssamtaler, opplyser Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).

Han ledet forhandlingene på vegne av LO. Bank- og finansansatte i LO er organisert i HK og Fagforbundet.

– For oss var det viktig å få ut mest mulig i de sentrale forhandlingene. Jeg skulle gjerne ønske at vi fikk ut mer, men slik ble det ikke, sier Beckham.

Tillegget gis fra 1. mai.

Cathrine Ertsås i Fagforbundet Post og finans var forhandlingsleder for Fagforbundet.

– Vi er glade for at dette oppgjøret viderefører en trend der mer fordeles av de sentrale partene. Vi skulle gjerne hatt mer, men er alt i alt fornøyde med at vi fikk et resultat i tråd med frontfagsrammen, sier Ertsås.

Hun betegner forhandlingene som krevende, og at det var stor uenighet om hvor mye av lønnsrammen som skulle gis sentralt, og hvor mye som skulle fordeles individuelt via en lokal pott.

– I en tid med høy prisvekst og renteoppgang har det vært viktig for LO å få til et godt generelt tillegg til alle, mens Finans Norge ønsket at mesteparten av fordelingen skulle skje lokalt. Det generelle tillegget som foreligger utgjør om lag 50 prosent av rammen. Dermed er det fortsatt mer å hente lokalt. Det er viktig at de tillitsvalgte deltar aktivt i de lokale forhandlingene og at kriteriene for fordeling sikrer at medlemmer som har hatt svak lønnsutvikling blir prioritert, sier Ertsås.

Både YS og LO brøt forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge 4. mai. Partene skulle til mekling 5. juni. Men slik gikk det ikke.

Det har vært kontakt mellom partene underveis, og det førte altså til en enighet før meklingen tok til.

– Finans Norge er fornøyde med å ha landet årets lønnsoppgjør. Vi har strukket oss langt. Løsningen gir et godt generelt tillegg til alle grupper, samtidig som det gir våre virksomheter et lokalt spillerom innenfor frontfagets ramme, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse