Barbro har jobbet på trykkeri, som maler og taxisjåfør. De siste 24 årene har hun vært sentralbordoperatør ved Haugaland Taxi. Nå ser 52-åringen og bestemoren fram til å gå av med pensjon den dag hun har råd til det.
André Kjernsli
Pensjon
Barbro hadde planer om å bli pensjonist som 62-åring. Så sjekket hun pensjonskalkulatoren
Med dagens tjenestepensjon har sentralbordoperatør Barbro Nærø ikke råd til å gå av med pensjon når hun blir 62 år. Handel og Kontor vil at arbeidsgiverne skal tvinges til å øke tjenestepensjonen.
katharina@lomedia.no
– Jeg hadde en plan om å gå av med pensjon da jeg fylte 62 år, men nå er det helt uaktuelt, sier Barbro Nærø.
Sentralbordoperatøren i Haugaland Taxi hadde sett fram til å slippe turnusjobbing og bruke tid sammen med sine to barnebarn og på motorsykkelen. Nærø elsker å kjøre på svingete vestlandsveier og være nær naturen. Å bli pensjonist på fulltid må hun trolig vente lengre til.
Vi er med når Nærø logger seg på pensjonskalkulatoren til Nav. Der huker hun av der det trengs og fyller inn de riktige tallene, blant annet at hun tjente 528.000 kroner i fjor. Det tar litt tid for datamaskinen å regne ut hva Nærø vil få i pensjon.
Men når tallene er klare, blir 52-åringen skuffet.
• 261.000 kroner er den årlige pensjonen Nærø vil få om hun går av ved 62 år etter dagens kroneverdi.
• 319.000 kroner er den årlige pensjonen Nærø vil få om hun går av ved 67 år etter dagens kroneverdi.
LO og Handel og Kontor (HK) mener pensjonen bør utgjøre to-tredjedeler av lønna. Dersom Nærø jobber til hun blir 67 år, vil hun få utbetalt 60 prosent av lønna si i pensjon. Men velger hun å gå av ved 62 år, blir pensjonsutbetalingene en halvering av lønna.
– Pensjonen jeg vil få er forferdelig lav etter et langt liv i arbeid, sier Nærø.
Allerede som 13-åring begynte hun å jobbe om sommeren i pakkeriet på trykkeriet hvor moren var kontordame. Da hun ble 17 år fikk hun fulltidsjobb samme sted. Etter hvert arbeidet Nærø som maler, og for 24 år siden begynte hun på sentralbordet i Haugaland Taxi. Når hun fyller 62 år, har hun jobbet i om lag 45 år.
– Helsa mi begynner å bli dårligere. Jeg har lyst til å gå av ikke altfor seint for å få noen fine år med relativt god helse, sier Nærø som er HK-medlem og tillitsvalgt ved Haugaland Taxi.
Mye delt: Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
To prosent av lønna
Pensjon består i hovedsak av tre elementer: Folketrygd fra staten, tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver og avtalefestet pensjon (AFP).
For Nærø er tjenestepensjonen en innskuddspensjon på to prosent av lønna hennes. Det er minimumssatsen som arbeidsgiver må betale etter at obligatorisk tjenestepensjon ble lovpålagt i 2006.
Før den tid var ikke arbeidsgivere nødt til å sette av penger til framtidig pensjon til sine ansatte, og det gjorde heller ikke Nærøs arbeidsgiver Haugaland Taxi, ifølge sentralbordoperatøren.
Mye lest: LO-veteran beklager og spår pensjonsopprør: – Visste ikke hva vi sa ja til
Pensjonsdebatt på LO-kongressen
I disse dager møtes 315 delegater på LO-kongressen for å meisle ut framtidas LO-politikk. Pensjon er et av temaene som skal diskuteres. Flere av forbundene vil øke minstesatsen.
HK har ikke tallfestet økningen, men det har Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. De vil øke minstesatsen til fire prosent.
Helt konkret betyr en minstesats på fire prosent at arbeidsgiveren til Barbro Nærø må sette av 21.120 kroner istedenfor dagens 10.560 kroner i året, som er to prosent av årslønna hennes i 2021.
– For meg har det ikke så mye å si, for jeg er 52 år, men for unge mennesker vil en økning i minstesatsen få stor betydning. Minstesatsen burde vært på minimum fire prosent, kanskje høyere, sier Barbro Nærø.
Haugaland Taxi har tariffavtale som betyr at ansatte som oppfyller kriteriene har rett på ekstrapensjonen AFP. For sentralbordoperatøren utgjør det 54.000 kroner i dagens pengeverdi om hun går av ved 67 år.
Men langt fra alle arbeidstakere har AFP. HK-Nytt har skrevet om bokhandelmedarbeideren Monica Martinsen som ikke får ekstrapensjonen AFP fordi hun jobber deltid.
Denne skaper debatt: Sykepleier Lajla (55) er rammet av uførefella. Nå står hun overfor et vanskelig valg
HK: – Det er grunnleggende urettferdig
Barbro Nærø deltar på LO-kongress som HK-delegat. Det gjør også Lena Reitan, 2. nestleder i HK. Hun skal innta talerstolen på kongressen og snakke om hvorfor det er så viktig å heve minstesatsen på pensjonssparing.
Reitan har medlemmene i ryggen når hun kjemper for dette. Mange av HK-medlemmene jobber innen detaljhandelen hvor de i gjennomsnitt har 2,4 prosent i innskuddspensjon, ifølge Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019.
Nyere tall fra Finans Norge viser at ved utgangen av 2021 hadde hele 24 prosent av arbeidstakere med innskuddsordninger den laveste satsen på 2 prosent i pensjonssparing hos sin arbeidsgiver.
– Hvorfor er det viktig å øke minstesatsen i pensjonsinnbetaling?
– Når en regner i prosent, blir det veldig lite for ansatte med lav lønn og mye for ansatte med høye lønninger. De med de høyest lønning har også vanligvis oppunder 7 prosent som er maksimum, sier Reitan.
– De med det laveste lønningene, har minstesatsen. Det merker HKs medlemmer, og det er grunnleggende urettferdig. Minimumssatsen må opp, fortsetter hun.
Mens arbeidsgiverne setter av en lav prosentsats i pensjon til sine ansatte, viser en gjennomgang av årsregnskapet at HK-medlemmenes sjefer får langt, langt mer i pensjon.
Gjennomsnittlig pensjonsinnskudd i ulike HK-bransjer
• Detaljhandel 2,4 prosent
• Tjenesteyting 2,8 prosent
• Medlemsorganisasjoner 4,9 prosent
• Lufttransport 5,5 prosent
• Finans og forsikring 5,8 prosent
Kilde: Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019
Gjennomsnittlig pensjonsinnskudd i ulike HK-bransjer
• Detaljhandel 2,4 prosent
• Tjenesteyting 2,8 prosent
• Medlemsorganisasjoner 4,9 prosent
• Lufttransport 5,5 prosent
• Finans og forsikring 5,8 prosent
Kilde: Actecans rapport Innskuddspensjon i ulike næringer fra 2019
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Offentlig ansatte frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB