JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nattarbeid i varehandelen

Butikkansatte må fremdeles jobbe om natta

Men arbeidsgivere må ha en strengere vurdering av behovet, foreslår et utvalg.
Handel og Kontor (HK) mener at adgangen til nattarbeid og alenearbeid må begrenses. Nå har et regjeringsoppnevnt utvalg kommet med sine forslag. (Arkivfoto)

Handel og Kontor (HK) mener at adgangen til nattarbeid og alenearbeid må begrenses. Nå har et regjeringsoppnevnt utvalg kommet med sine forslag. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Ansatte i varehandelen er ikke omfattet av arbeidsmiljølovens bestemmelser om nattarbeid, som dreier seg om arbeid mellom klokka 21 og 06.

HK-Nytt har tidligere skrevet om ansatte på bensinstasjoner som blir trakassert av kunder om natta.

Handel og Kontor (HK) mener at adgangen til nattarbeid og alenearbeid må begrenses. Det var HK-leder Christopher Beckhams mandat da han ble med i et regjeringsoppnevnt utvalg som blant annet skulle vurdere endringer i regelverket for ansatte i varehandelen.

Torsdag 29. august la utvalget fram sin rapport for arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Utvalget, som Stortinget vedtok skulle settes ned etter et forslag fra SV, har hatt følgende mandat:

«Utvalget skal kartlegge omfanget av og innholdet i nattarbeid, søndag- og helligdagsarbeid og alenearbeid i varehandelen. Det skal også se på arbeid som nært tilknyttet varehandelen, som plukking av varer og utkjøring til kunder.

På bakgrunn av dette skal utvalget vurdere om det er behov for endringer i regelverk eller andre tiltak for å styrke arbeidstakernes vern og legge fram forslag i samsvar med dette».

Det skrev Arbeidsdepartementet i en pressemelding da utvalget ble satt ned i 2023.

Aktuelt: SV vil skjerme butikkansatte mot natt- og søndagsarbeid

Strengere praksis

Nå er altså arbeidet i utvalget ferdig. Dette er noen av utvalgets forslag:

• Utvalget konkluderer med at det er behov for en strengere praksis knyttet til bruken av nattarbeid i varehandelen, ved at det må vurderes konkret om slikt arbeid er nødvendig og hvor hensynet til vern av arbeidstaker må veies mot andre hensyn.

• Utvalget er bekymret for utviklingen innen netthandel med stort omfang av nattarbeid uten at det gjøres tilstrekkelige vurderinger av om dette faktisk er nødvendig. De ser behov for mer kunnskap om arbeidsorganisering, bruken av nattarbeid og søndagsarbeid i virksomheter som baseres på netthandel. 

• Det må lages en bransjespesifikk veileder som bedriftene i varehandelen kan bruke i sitt HMS-arbeid, særlig knyttet til alenearbeid.

• Utvalget anbefaler at Arbeidstilsynet styrkes, og gjennomfører flere tilsyn i varehandelen. I tilsynene må det rettes særlig oppmerksomhet mot alenearbeid om natten. 

• Arbeidsgivere i varehandelen må etterleve sine plikter til å gjennomføre drøftinger av nattarbeid med tillitsvalgte og ansatterepresentanter og til å ha verneombud i virksomheten. Tilsynet med dette må styrkes.

• Det må legges til rette for gode risikovurderinger i virksomhetene. Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt bør ta initiativ overfor partene i varehandelen for å gjennomføre et felles arbeid for å gjøre kjent og videreutvikle informasjon om hvordan gjennomføre gode og konkrete risikovurderinger.

• Utvalget foreslår at arbeidsgivers plikt til å tilby helsekontroller til arbeidstakere må utvides til også å gjelde deltidsansatte som hovedsakelig arbeider om natten. 

• Det må komme tydeligere fram i loven at retten til fritak fra nattarbeid også gjelder situasjoner med omsorg for barn med nedsatt funksjonsevne, syke personer i nær familie og ved graviditet.

Støtter forslag

– Det å vite nok om det som rører seg i en stor og viktig bransje som er i en voldsom endring er spesielt viktig. Vi må både ha en lov- og avtaleverk som henger med på endringene som skjer strukturelt. Dette er er verdifull kunnskap som vi tar med oss videre, sa arbeidsminister Tonje Brenna til HK-Nytt etter at hun hadde fått rapporten fra utvalget.

Hun peker særlig på to forslag.

– Det ene er at man foreslår å skjerpe tilsynet på en del ting. Det støtter jeg, det er klokt.

Arbeidsministeren viser også til forslaget om at bedriftene må gjøre konkrete vurderinger om det er nødvendig med nattarbeid.

– Halvparten har enten ikke gjort eller ikke gjort gode nok risikovurderinger knyttet til nattarbeid. Det sier noe om hvor lite man vet på den enkelte virksomhet før man tar en beslutning om å endre åpningstid eller hvordan man organiserer lageret nattestid. Det er et stort potensiale i å tenke forebyggende og å gjøre konsekvensvurderinger i forkant av endringer i virksomheten, sier hun.

Dissens

HK-leder Christopher Beckham er ett av medlemmene i utvalget. Han hadde med seg et klart mandat: At ansatte i handelen blir omfattet av arbeidsmiljøloven bestemmelser om nattarbeid. Men det foreslår ikke utvalget.

– Dette svarer ikke ut HKs mål, men det var så langt vi klarte å komme i utvalget, sier han til HK-Nytt.

Beckham peker på to av forslagene som spesielt viktige. Det ene er at bedriftene må vurdere konkret om nattarbeid er nødvendig.

– Jeg mener at det ikke er nødvendig med nattarbeid i netthandelen, sier han.

Det andre forslaget er å styrke Arbeidstilsynet slik at de kan gjennomføre flere tilsyn i varehandelen, med særlig oppmerksomhet mot alenearbeid om natta.

Beckham og Trond Vegard Sæle, nestleder i Negotia, ville gå enda lenger. De to har tatt dissens i utvalget og foreslår at det opprettes regionale verneombud i varehandelen. Dette er en ordning som finnes i flere andre bransjer.

Rapporten fra utvalget vil bli sendt ut på høring.

Utvalget har vært ledet av Ingrid Finboe Svendsen, tidligere direktør i Arbeidstilsynet. I tillegg til HK-leder Christopher Beckham har utvalget bestått av Trond Vegard Sæle, nestleder i Negotia, arbeidsgiverrepresentantene Sigbjørn Mygland fra NHO Service og Handel og Astrid Flesland fra Virke, i tillegg til Martine Pedersen, spesialist i arbeidsmedisin i Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Fakta om arbeids- og åpningstid

Åpningstidsloven regulerte butikkenes åpningstider. Mellom klokka 21 og klokka 06 skulle butikkene være stengt.

Arbeidsmiljøloven henviste til åpningstidsloven.

Da åpningstidsloven ble opphevet i 2003, fjernet en samtidig begrensningene på nattarbeid for ansatte i detaljhandelen.

HK vil innføre nye begrensninger på nattarbeid for butikkansatte.

Paragraf 10–11 i arbeidsmiljøloven handler om nattarbeid. Den sier at arbeid mellom klokka 21 og 06 er nattarbeid. Det «er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig».

Kilde: Fafo, Lovdata og HK

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse