JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Det kan bli storstreik i varehandelen. I dag får vi svaret

Flere store fagforeninger har anbefalt medlemmene å stemme nei til resultatet av meklinga mellom HK og Virke.
Det kan bli streik i varehandelen denne uka

Det kan bli streik i varehandelen denne uka

Jonas Fagereng Jacobsen

herman@lomedia.no

Tirsdag 28. mai går fristen for å stemme over det største lønnsoppgjøret i varehandelen ut.

– Vi har sendt plassfratredelse til Virke og Riksmekleren på et førsteuttak. Vi har sendt varselet så vi kan gå ut i streik så raskt som mulig etter fristen, sier HK-leder Christopher Beckham.

Hvis medlemmene stemmer nei til resultatet i uravstemninga, blir det altså streik.

Over 25.000 medlemmer

Det er tre ulike tariffavtaler mellom HK og Virke som nå er ute på uravstemning – landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten.

Landsoverenskomsten er klart størst med over 20.000 medlemmer og er normsettende i varehandelen. Totalt er det meldt plassoppsigelse for rundt 25.000 medlemmer på de ulike avtalene.

Det er flertallet på hver enkelt avtale som avgjør om medlemmene skal ut i streik. Blir det for eksempel et nei-flertall på kontoroverenskomsten, er det kun medlemmene på denne avtalen som går ut i streik.

Hvis det blir streik, vil over 4.000 medlemmer gå ut i streik i første omgang, opplyser HK. Det første streikeuttaket vil være nesten likt som det første uttaket som blei meldt før meklinga.

Resultatet

Dette blei HK og Virke enige om:

Generelt tillegg på 4 kroner i timen. Dette får alle.

Minstelønnssatsene økes så mye (inkludert det generelle tillegget og lønnsgarantitillegget)

• Lønnstrinn 1–4 økes med 6 kroner i timen.

• Lønnstrinn 5 økes med 9 kroner i timen.

• Lønnstrinn 6 økes med 12,45 kroner i timen.

Det skal innføres et ansiennitetstillegg for 10 og 15 år på samme arbeidsplass.

Søndagstillegget økes fra 110 til 115 kroner.

En kompetansereform i handels- og tjenestenæringa.

Klar for streik

At forbundet har sendt inn en plassfratredelse er en rein formalitet, forklarer Beckham. Da slipper forbundet å vente flere dager etter fristen før medlemmene kan gå ut i streik.

Men Oslo-Akershus HK, Trøndelag HK, Hedmark HK og Vestlandet HK har anbefalt medlemmene å stemme nei til lønnsoppgjøret.

Dette er noen av fagforeningene med flest medlemmer i HK.

– Resultatet er helt opplagt ikke bra nok. Vi har medlemmer som ikke klarer å leve av jobben sin, sa John Thomas Suhr, leder i Oslo-Akershus HK til HK-Nytt tidligere i mai.

For at uravstemninga skal gjelde, må minst halvparten av medlemmene på hver avtale avlegge sin stemme. Hvis under 50 prosent har stemt, går oppgjøret i utgangspunktet rett til godkjenning hos LO-sekretariatet.

– Trur du det ligger an til et neiflertall?

– Forbundet har anbefalt å stemme ja. Men jeg registrerer at flere store fagforeninger og klubber anbefaler medlemmene å stemme nei, sier Beckham.

Forbundsleder Christopher Beckham er klar for streik hvis medlemma stemmer nei til lønnsoppgjøret. Bildet er fra fjorårets streik i NHO-bedriftene.

Forbundsleder Christopher Beckham er klar for streik hvis medlemma stemmer nei til lønnsoppgjøret. Bildet er fra fjorårets streik i NHO-bedriftene.

Brian Cliff Olguin

Han forklarer at forbundet nå forbereder seg på begge utfall. Hvis det skulle bli streik, er forbundslederen klar til å være streikegeneral.

– Da tar jeg på meg den gule vesten og drar land og strand rundt for å stå sammen med medlemmene, sier Beckham.

Forbundslederen blir da både streikegeneral og forhandlingsleder.

– Sammen med forhandlingsutvalget, er det mitt ansvar å sørge for en enighet mellom oss og Virke hvis det skulle bli streik, avslutter Beckham.

Debatt: Stem nei til lønnsoppgjøret – hilsen klubben i Byggmakker

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse