Lønnsoppgjøret 2022
Det kan bli streik i Ikea og Oda fra 18. juni
Riksmekleren må hjelpe Handel og Kontor og NHO Service og Handel i lønnsoppgjøret for de ansatte i blant annet møbelgiganten Ikea.
Tormod Ytrehus
lene.svenning@lomedia.no
Fredag kveld forlot Handel og Kontors (HK) forhandlingsdelegasjon NHOs lokaler uten at de hadde blitt enige i lønnsoppgjøret for drøye 2.200 HK-medlemmer omfattet av Handelsoverenskomsten. Disse medlemmene jobber i Ikea, Oda, Clas Ohlsson, Felleskjøpet, Sparkjøp og en rekke andre bedrifter i varehandelen.
– HK var opptatt av å videreutvikle Handelsoverenskomsten for å møte morgendagens arbeidsliv. Men partene kunne ikke finne sammen i de store spørsmålene. Vi så derfor ingen annen utvei enn å bryte, sier Christopher Beckham til HKs nettsider.
HK-Nytt har vært i kontakt med NHO Service og Handel, men arbeidsgiverorganisasjonen ønsker ikke å kommentere forhandlingene.
Nå må partene få hjelp av Riksmekleren for å komme til enighet. Meklingen skal foregå 16. og 17. juni. Kommer de ikke til enighet, kan det bli streik fra lørdag 18. juni.
HK hadde med seg en rekke krav til forhandlingene. Forbundet ønsket seg blant annet egne bestemmelser om lønn for lageransatte og full lønn under sykdom og foreldrepermisjon.
MOTPARTER: NHO Service og Handels forhandlingsleder Sigbjørn Mygland og HK-leder Christopher Beckham (med ryggen til) møttes til forhandlinger i forrige uke. De ble ikke enige.
André Kjernsli
Ny avtale
Handelsoverenskomsten er av relativt ny dato. Den ble opprettet i 2020, etter at NHO Service og Handel fikk stadig flere medlemmer i varehandelen. Det er Virke som er den største arbeidsgiverorganisasjonen i denne bransjen, men NHO Service og Handel har tatt opp konkurransen.
– NHO ønsker å vokse i de områdene HK er store. Jeg ser dette som starten på vår satsing på varehandelen, sa Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel til HK-Nytt da avtalen ble inngått.
På tampen av 2021 meldte møbelgiganten Ikea overgang fra Virke til NHO Service og Handel. Det betyr at de ansatte måtte bytte tariffavtale fra Landsoverenskomsten med Virke til Handelsoverenskomsten med NHO Service og Handel.
Da det ble kjent, pekte Tormod Aarum, klubbleder på Ikea Furuset og nestleder i konsernklubben, på at det var flere ting i Handelsoverenskomsten de ansatte ønsket å gjøre noe med. Det dreide seg om kompensasjon for skiftarbeid, innflytelse over arbeidstida og lønna for lagerarbeidere.
Det har nå blitt tema i årets lønnsoppgjør.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.