JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg er lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted, sier Ellen Hoenvoll.

– Jeg er lei meg for at min arbeidsplass er blitt et sånt drittsted, sier Ellen Hoenvoll.

Brian Cliff Olguin

Ellen mistet jobben etter 23 år i Elkjøp: – Det er møkk å bli behandla sånn

42-åringen beskriver nedbemanninga som å ha blitt sparket ned i et hull.10.03.2023
12:20
27.03.2023 09:58

katharina@lomedia.no

brian@lomedia.no

– Jeg er blant dem ved Elkjøp Jessheim som har jobbet lengst i kjeden. Derfor kom dette som et sjokk, sier Ellen Hoenvoll.

Kjøkkenkonsulenten holder den store koppen med beksvart Starbucks-kaffe med begge hender.

Hun husker tilbake til januar i år da hun fikk vite at arbeidsplassen hennes skulle nedbemanne grunnet sviktende salg.

– Jeg har vært lojal

42-åringen tok nyheten med knusende ro.

Hun hadde tross alt jobbet i Elkjøp i 23 år, vært avdelingsleder og blitt kåret til varehusets beste selger flere ganger.

At kuttene skulle ramme henne, hadde hun ikke forestilt seg i sin villeste fantasi.

Men så feil kunne hun ta.

– Jeg trodde jeg hadde trygghet. Jeg har vært lojal mot Elkjøp og gjort en god jobb.

– Nå føler jeg meg bare dum. At jeg ikke forsto at det var meg de var ute etter, sier hun.

Siden juni har Hoenvoll vært sykmeldt fra fulltidsstillingen i kjøkkenavdelingen i Elkjøp Jessheim. Hun sliter med angst og depresjon.

Måtte låne penger av foreldrene

Når bedrifter skal nedbemanne, må visse regler følges. Blant annet skal ansatte inviteres til individuelle drøftelsesmøter med ledelsen.

Hoenvoll deltok på et slikt møte 23. januar. Der og da ble den mangeårige Elkjøp-ansatte tilbud 200.000 kroner dersom hun sa opp selv.

Om ikke det var aktuelt, kunne hun velge mellom en 50 prosent stilling på lageret og i kassa ved Jessheim-filialen eller en fulltidsstilling i den nyåpnede butikken i Bamble, om lag tre timer i bil hjemmefra.

Helt uaktuelt, tenkte 42-åringen. Hun har et stort boliglån og må jobbe fulltid for å klare seg økonomisk. Og med en hjemmeboende sønn (20), er det heller ikke aktuelt å pendle eller flytte til Bamle i Vestfold og Telemark.

– Jeg ser ikke på det som ordentlige tilbud. Den siste tida har jeg til og med bedt mamma og pappa om penger for klare å betale på lånet mitt.

Brast i gråt

Da hun kom innafor døra hjemme etter drøftelsesmøtet med ledelsen, sank hun sammen og begynte å gråte.

– Det er møkk å bli behandlet sånn. Det er som om de har sparket meg ned i et hull, kastet meg til side som søppel.

42-åringen blir stille, blunker et par ganger og løfter pekefingeren til øyekroken som om hun forsøker å holde tårene tilbake.

Elkjøps HR-direktør Jan Erik Aaserød hevder at de tatt utgangspunkt i ansattes ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold i nedbemanninga. Les intervjuet med Aaserød lenger ned i artikkelen.

Matnyttig lesning: Dette må du vite om nedbemanning

Ser Elkjøp fra balkongen

Vel en uke etter drøftelsesmøtet, ringte en av sjefene til Hoenvoll på ringeklokka. 42-åringen fikk beskjed om å komme ned til utgangsdøra.

Hvis ikke, ville sjefen legge et brev i postkassa hennes. Hun gikk ned og tok imot brevet. Det var en skriftlig oppsigelse.

– Jeg sto der og skalv og tenkte «du kødder med meg». Og så fikk jeg blåst fra meg. Jeg var forbanna.

«Årsak til oppsigelsen er: Nedbemanning og omorganisering», står det svart på hvitt i oppsigelsen som ligger foran henne på kafébordet.

Fra balkongen hjemme hos Ellen Hoenvoll har hun utsikt til baksida av Elkjøp-bygget på Jessheim. Nærheten til jobben var avgjørende da hun kjøpte leiligheten for to år siden.

Før hun flyttet til Jessheim, bodde hun i Magnor og pendlet tre timer hver dag til og fra jobb. Til slutt ble det for slitsomt. Men nå er den en gang etterlengtede nærheten til jobben blitt en belastning.

Åtte årsverk ble borte i nedbemanninga ved Elkjøp Jessheim.

Åtte årsverk ble borte i nedbemanninga ved Elkjøp Jessheim.

Brian Cliff Olguin

– Jeg elsket den utsikten. Jeg pleide å tulle med kollegene mine og sendte røyksignaler til dem. Nå har jeg alltid gardinene for. Jeg gleder meg heller ikke til grillsesongen på balkongen.

– Ansatte har følelser

Ved nedbemanning i bedrifter med tariffavtaler, står ansiennitetsprinsippet sterkt. Det betyr at de som har jobbet lengst får beholde jobbene sine.

13 Elkjøp-filialer har tariffavtaler som gir ansatte med lang fartstid et sterkere vern. Ved varehuset i Jessheim er det ingen tariffavtale.

Åtte årsverk er blitt borte ved Elkjøp Jessheim i nedbemanninga, opplyser Elkjøp. I hele Elkjøp er om lag 200 ansatte berørt av prosessen.

Hoenvoll vet om flere kolleger med lang fartstid i Elkjøp som også har mistet jobbene sine.

– Det mest rettferdige at de som sist ble ansatt, går først. Mange av dem som jobber i Elkjøp er 18–19 år og bor på gutterommet. De har råd til å miste jobben, men mange av dem har fått fortsette.

I 23 år har Hoenvoll trivdes i Elkjøp. Hun har blitt kalt mamma Ellen fordi hun brydde seg, bakte kaker og boller på jobben til kolleger, forteller kjøkkenkonsulenten. Men nå er det nok. 42-åringen vil ikke tilbake til elektronikkjeden.

– Jeg pleier ikke stikke meg fram, men gjør det nå. Det er fordi jeg ikke vil at flere skal oppleve dette. Jeg vil ikke at folk skal ha en sånn arbeidsplass. Nå må Elkjøp rydde opp.

– Vi ansatte er mennesker med følelser.

Mye lest: Da Isabelle skulle få lønna si, fikk hun beskjed om at hun skyldte arbeidsgiveren penger

– Jeg prøver å ikke være bitter, men det er ikke lett, sier Ellen Hoenvoll.

– Jeg prøver å ikke være bitter, men det er ikke lett, sier Ellen Hoenvoll.

Brian Cliff Olguin

Elkjøp svarer på kritikken

Elkjøps HR-direktør Jan Erik Aaserød innrømmer at nedbemanninga har vært krevende.

– Det har vært tøft for de av våre ansatte som ble berørt og krevende for selskapet å ta en avgjørelse som har vært helt nødvendig for å sikre en bærekraftig økonomi, flere tusen arbeidsplasser og vår posisjon som markedsleder, skriver Aaserød i en epost.

Han hevder at nedbemanninga er gjennomført i tråd med Elkjøps framgangsmåter.

– Våre prosedyrer har blitt fulgt grundig i denne omstillingsprosessen med en helhetsvurdering av ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, skriver Aaserød i en epost til HK-Nytt.

Han legger til at det vil være tilfeller hvor ikke ett av kriteriene teller mest alene, men i sammenheng med hverandre ut fra ulike behov i skiftplanen og i takt med kundetrafikken.

– Vi har under denne prosessen måttet sikre at vi har nok medarbeidere, med riktig sammensetning av kompetanse, på jobb på dagtid, kvelder, i helger og i høysesong, skriver han.

HK-Nytt har sendt Elkjøp-ledelsen alle påstandene som Hoenvoll har framsatt, men de har valgt å ikke kommentere dem ut over det du kan lese i denne artikkelen.

Ellen Hoenvoll er opprørt over at hun som har jobbet i Elkjøp i 23 år har mottatt en oppsigelse og hevder at kolleger med kortere ansiennitet får fortsette i jobben.

Jan Erik Aaserød svarer på kritikken med å fortelle at ansatte har fått tilbud om deltidsstillinger ved Elkjøp Jessheim og fulltidsstillinger ved en av de andre butikkene.

– I prosessen er det butikker hvor ansatte har takket nei til en lavere stillingsbrøk, som ved den aktuelle butikken i denne saken, skriver HR-sjefen.

Mye delt: Da Isabelle skulle få lønna si, fikk hun beskjed om at hun skyldte arbeidsgiveren penger

Tre uker etter intervjuet ringer Ellen Hoenvoll. Hun har store nyheter: Nå er det endelig. Hun har inngått en sluttavtale med Elkjøp og har bestemt seg for ikke å gå videre med saken. Og så har hun fått jobb som tilkallingsvikar ved et hotell i nærheten.

Elkjøps overskudd de siste tre årene

2022: 398 millioner kroner

2021: 473 millioner kroner

2020: 359 millioner kroner

Kilde: proff.no

10.03.2023
12:20
27.03.2023 09:58

Elkjøps overskudd de siste tre årene

2022: 398 millioner kroner

2021: 473 millioner kroner

2020: 359 millioner kroner

Kilde: proff.no
Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Jan-Erik Østlie

LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Tormod Ytrehus

Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse