JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelse

Familiebedrift legger ned etter 40 år. Celina er en av 26 som mister jobben

Butikken Dags Marked avvikler og skylder på høye strømregninger. Virke frykter flere nedbemanninger i varehandelen i vinter.
Celina (22) må snart ut på arbeidsmarkedet. – Jeg er ung og håper det taler til min fordel, sier hun.

Celina (22) må snart ut på arbeidsmarkedet. – Jeg er ung og håper det taler til min fordel, sier hun.

André Kjernsli

andre.kjernsli@lomedia.no

Tåka henger tjukk over Horten Handelspark der Dags Marked har en av sine fire gjenværende butikker.

Inne i det romslige lokalet henger det tilbudsplakater som annonserer opphørssalg. Butikken begynner så smått å tømmes for varer. Bak disken står to blide damer klare til å hjelpe kundene.

En av dem er Celina Antonsen Elvestad. Hun begynte å jobbe hos Dags Marked for snart tre år siden.

– Opprinnelig jobbet jeg i Holmestrand-butikken, men den stengte for godt i august i år, forteller hun.

Mens 22-åringen er helt i begynnelsen av arbeidslivet, er kollegaen Nina Solberg med sine drøyt 30 år hos Dags Marked en skikkelig veteran.

Begge to berømmer måten eieren av butikkjeden har håndtert nedleggingen. De fikk muntlig beskjed for fem-seks uker siden. Alle de 26 ansatte ble oppsagt og informert om hvor lang oppsigelsestid de hadde. Så var det bare å begynne forberedelsene til opphørssalg.

– Vi fikk også beskjed om at vi kunne gå på dagen dersom vi fikk oss ny jobb, forteller Elvestad.

Ikke liv laga

I høst besluttet Arve Dag Hanssen, medeier og daglig leder i bedriften som faren stiftet i 1983, at det ikke var liv laga lenger.

54-åringen har selv jobbet i Dags Marked siden han var 15 år.

– Det er dette jeg har gjort i livet, det har vært mitt kall. Vi skulle vært 40 år neste år og følte vi hadde snudd skuta etter noen tøffe år. Det er klart det er trist, forteller han til E24.

Årsaken til at eieren nå har valgt å kaste kortene og avvikle er økte kostnader. Etter en omstrukturering i 2019, der antall butikker ble redusert fra ti til fire, leverte kjeden overskudd de to neste årene.

Men butikkjeden tåler ikke de økte kostnadene som har kommet dette året.

Egenkapitalen er for lengt borte, og eieren velger å avvikle framfor å risikere en konkurs som vil kunne påføre leverandørene store tap.

Etter snart 40 års drift er det kroken på døra for den populære butikkjeden.

Etter snart 40 års drift er det kroken på døra for den populære butikkjeden.

André Kjernsli

– En krevende vinter

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er bekymret for at flere handelsbedrifter vil lide samme skjebne som Dags Marked.

– Vi er svært bekymret for den situasjonen mange bedrifter nå står i. Den enorme usikkerheten rundt strømprisen gjør det svært vanskelig for mange å planlegge for hva som blir en krevende vinter, sier konstituert administrerende direktør i Virke, Mille Haslund Mellbye.

– Våre medlemsundersøkelser viser at mange bedrifter i Sør-Norge nå enten planlegger for, eller har gjort nedbemanninger som følge av de økte strømprisene. Mange av våre medlemmer prøver å kutte det de kan av strømforbruk, men sliter fortsatt med å opprettholde normal drift, sier hun.  

Vil endre strømstøtten

Mellbye mener hensikten med strømstøtten bedriftene får er god. Men:

– Den gir bedrifter hjelp med å betale strømregningen, samtidig som den oppfordrer til energieffektivisering. Likevel ser vi at prissituasjonen har endret seg dramatisk siden da ordningen ble utarbeidet, og mange frykter nå at de må nedbemanne. Vi mener ordningen må sees på igjen og i lyset av den prissituasjonen vi har i dette øyeblikket, sier hun.  

Virke har foreslått å justere beregningsgrunnlaget for strømstøtten. For å få støtte under dagens ordning stilles det krav til at minst 3 prosent av første halvårs omsetning må ha gått til strøm.

Med dette vil relativt få bedrifter få tilgang til støtte. Det var først i månedene juli, august og september at strømprisene virkelig ble kritisk for mange bedrifter.

– Vi mener at ved å heller se på strømintensitet i disse månedene vil man kunne gi hjelp til flere bedrifter slik at de kan holde på ansatte uten å sprenge kostnadsrammen regjeringen har satt, sier Virke-direktøren. 

Flere konkurser

Ifølge analyseselskapet Dun Bradstreet har mer enn 13.000 personer mistet jobben etter konkurs hittil i år.

Antallet konkurser har økt hver måned i 2022, bortsett fra i april. I oktober er økningen på 16,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Det har også blitt flere tomme vinduer i lokalene butikker i oktober. Detaljhandelen har en konkursøkning på hele 44,8 prosent, selv om det ikke er denne bransjen som er hardest rammet.

– Det er flere bedrifter som ikke klarer de økte kostnadene, spesielt på strøm. Når det er stor økning i antallet bedrifter som går konkurs, kan det lett bli en smitteeffekt hvor den ene konkursen drar flere med seg, skriver Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Endret handlemønster

Til tross for at Dags Marked i Holmestrand nettopp har åpnet for dagen kommer det kunder innom med jevne mellomrom.

Flere av dem er faste kunder som gir uttrykk for at de synes det er synd at butikken snart blir borte.

Butikkmedarbeider Nina Solberg mener at det er flere årsaker til at butikkjeden ikke lenger er levedyktig.

– Handlemønsteret til folk endrer seg, flere og flere handler på nett. Det er greit at kundene sier de vil savne oss, men når de velger å handle via andre kanaler, går det til slutt ikke lengre, sier butikkveteranen.

Hun ser seg fornøyd med butikkarrieren. Nå vil hun jobbe som assistent på skole, og er allerede i gang med sine første vakter.

Så snart butikkene tømmes blir de stengt for godt.

Så snart butikkene tømmes blir de stengt for godt.

André Kjernsli

Vil fortsette i bransjen

Solberg synes synd på sin yngre kollega, men gir henne samtidig de beste skussmål og sier at de som får Celina på lag er heldige.

Celina Antonsen Elvestad har ikke har fått en pangstart på arbeidslivet. Hun har ikke fått sluttdatoen hos Dags Marked, men regner med å ha sin siste dag i butikken i slutten av november. Men hun satser på å finne seg ny jobb snart.

– Jeg er ung, det tror jeg taler til min fordel. Og jeg vil gjerne fortsette å jobbe i butikk. Møtet med kundene er noe jeg setter stor pris på, sier hun.

Elvestad har avtalt møte med Nav i begynnelsen av november. Der håper hun å få noen gode råd, samt informasjon om hvilke rettigheter hun har.

– Og så er jeg glad for at jeg fortsatt bor hjemme og ikke har et stort boliglån hengende over meg. Jeg tror dette ordner seg, sier hun.

Mamma sa: – Meld deg inn i HK

Celina Antonsen Elvestad kom til Dags Marked fordi hun ikke trivdes hos sin tidligere arbeidsgiver, en butikk i dagligvarebransjen. I forbindelse med jobbskiftet meldte hun seg inn i Handel og Kontor (HK).

– Det var mamma som ville at jeg skulle organisere meg etter den dårligere erfaringen jeg hadde hos forrige arbeidsgiver. Moren min er også medlem i HK, sier hun.

Nina Solberg har aldri vært organisert i en fagforening.

– Hadde jeg vært ung i dag hadde jeg organisert meg på flekken. Det sier jeg til alle de unge jeg snakker med. Skulle det skje noe er det godt å stå sammen med andre, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse