JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikea-tillitsvalgt er opprørt over påstander om bruk av fanger i møbelproduksjonen

Ikea vil ikke svare på spørsmål om hva slags kontroll de gjør i diktaturer.
Tillitsvalgt Kateryna Bilokin sier at de som jobber i Ikea håper selskapet ikke er skyldig i anklagene som kommer fram.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin sier at de som jobber i Ikea håper selskapet ikke er skyldig i anklagene som kommer fram.

Brian Cliff Olguin

leif.kirknes@lomedia.no

Ikeas underleverandører kan ha brukt straffanger i Belarus, tidligere kjent som Hviterussland, i produksjonen av enkelte møbler.

Kilden er gravejournalister i franske Disclose som har gjort undersøkelser rundt produkter påtrykt «Made in Belarus».

De mener å kunne spore konkrete Ikea-produkter til underleverandører som de mener er kjent for å benytte innsatte i konkrete fangeleirer i deler av produksjonen.

Ikea sier de tar påstandene svært alvorlig og undersøker dem.

HK-Nytt har spurt Ikea hvordan de kontrollerer arbeidsforholdene i diktaturer, men Ikea svarer ikke.

Krav til sjefen

De HK-tillitsvalgte reagerer med avsky på at Ikea kan være blant møbelkjedene som har underleverandører med koblinger til straffarbeid.

Det forteller Ikea-tillitsvalgt Kateryna Bilokin.

– Alle som bidrar til å lage tingene vi bruker fortjener et godt og verdig liv og en lønn å leve av, sier hun.

Hvis påstandene skulle vise seg å stemme, velger Bilokin å tro at Ikea må ha blitt villedet i Belarus, og at selskapet ikke bevisst har redusert sine produksjonsutgifter ved å bruke billig, uetisk arbeidskraft.

– Men jeg undrer meg over hva slags kontroll Ikea gjennomfører i land som er kjent for diktatur og korrupsjon, sier den tillitsvalgte.

Bilokin forventer at Ikea går grundig til verks for å granske bedriftens tilknytninger i Belarus. Hun forventer at det får konsekvenser for hvordan Ikea opererer i alle land framover.

Videre forventer hun at Ikea Norge ikke lar streben etter lave priser gå på bekostning av Ikeas andre verdier.

Ikea sier de undersøker

Fra hovedkontoret kom det i november en uttalelse om saken.

Der fortalte Ikea at de undersøker påstandene, men at de på daværende tidspunkt ikke hadde funnet bevis som indikerer at påstandene stemmer.

Ikea trakk seg ut av Belarus i juni 2022, ifølge meldingen.

Ikea er for øvrig ikke eneste møbelkjeden som har fått denne mistenksomhetens søkelyst over seg.

Krever innsyn

15. desember var det møte om saken på Ikeas norske hovedkontor på Slependen i Asker, der ledelsen deltok.

Til stede i møtet var også Ikea-tillitsvalgte Kateryna Bilokin og Rasmus Olsen fra støtteorganisasjonen Solibel (Solidaritet med Belarus), som arbeider for demokrati i Belarus.

Solibel har bedt om innsyn i blant annet Ikea Norges vurderinger av hvordan virksomheten forholder seg til menneskerettigheter og arbeidsforhold under produksjon av varer, med den nokså nye Åpenhetsloven som verktøy.

Administrerende direktør i Ikea Norge Carl Aaby ser det ikke naturlig å gå inn på detaljer fra møtet, opplyser kommunikasjonsavdelingen.

Ikea svarer ikke

HK-Nytt stilte spørsmålene under til Ikea, men har ikke fått svar:

• Hva slags kontroll gjennomfører Ikea i land som er kjent for diktatur og korrupsjon?

• Kan Norges-sjef Carl Aaby forsikre på vegne av Ikea Norge om at kostnadsbevissthet ikke skal gå på bekostning av Ikeas andre verdier?

– Verden må reagere

De som jobber i Ikea håper ikke selskapet er skyldig i anklagene, sier HK-tillitsvalgt Kateryna Bilokin.

Hun påpeker samtidig at etterforskningen gjennomført av organisasjoner og journalister, som har ført til denne avsløringen, er ekstremt viktig i kampen for en bedre og mer solidarisk fremtid for verdens arbeidere.

– Fagbevegelsens mål er å jobbe for arbeidstakernes rettigheter og et rettferdig samfunn, og ethvert regime som ser dette som en grunn til straff og forfølgelse bryr seg ikke om folk flest. Vi ber om at verdenssamfunnet reagerer og jobber aktivt med aktører i Belarus for å få til en endring, sier hun.

HK-Nytt har bedt Belarus' ambassade i Sverige om en kommentar til saken. De har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Rettssak mot krigskritikere

Det hører med til historien at det i disse dager starter en rettssak i Belarus mot flere av toppene fra fagforeningen BKDP (Belarusian Congress of Democratic Trade Unions), som har uttalt seg kritisk om den russiske krigen i Ukraina.

Fra før sitter en rekke mennesker koblet til fagforeninger og politisk opposisjon i fengsel i Belarus, ifølge organisasjonen Salidarnast, som er eksilorganisasjonen til BKDP, med hovedsete i Tyskland.

– Våre tanker går til medlemmer av fagbevegelsen som er fengslet i Belarus og deres nærmeste. Våre tillitsvalgte reagerer med rystelse og vantro, og ønsker å være til hjelp på alle måter de kan, fra fanemarkering til innsamling for hjelp til familier, sier Bilokin.

Onsdag ettermiddag er det markering foran Stortinget i sakens anledning.

Les også: Kateryna bekymrer seg for pappa i Kyiv

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse