JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– På onsdag hadde vi 40 prosent rabatt i butikken til familie og venner. Jeg skulle gå hjem klokka fem, men jobbet til kvart over sju. Jeg har ikke samvittighet til å forlate mine ansatte når det er mye å gjøre, sier Kristin Sælid.

– På onsdag hadde vi 40 prosent rabatt i butikken til familie og venner. Jeg skulle gå hjem klokka fem, men jobbet til kvart over sju. Jeg har ikke samvittighet til å forlate mine ansatte når det er mye å gjøre, sier Kristin Sælid.

Brian Cliff Olguin

Overtid og lønn

Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp

Som butikksjef får Kristin Sælid ikke ekstra betalt for å jobbe kvelder og helger.02.06.2023
07:00
08.06.2023 09:58

katharina@lomedia.no

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Jeg sitter hjemme med arbeidsoppgaver på fritida mi og jobber gratis for Voice, sier Kristin Sælid (56).

Hun elsker jobben som butikksjef ved Match Kuben i Hønefoss. Men hun misliker at hun ikke får betalt ekstra for alle arbeidstimene hun legger ned.

I snitt jobber Sælid fem timer ut over normal arbeidstid i uka. På ett år blir det 240 timer – eller 87.000 kroner omregnet i penger.

Ansatte skal nemlig ha vanlig timebetaling i tillegg til 50 prosent overtidsbetalt når de jobber utover normal arbeidsdag, ifølge tariffavtalen.

– Det hadde vært ålreit å få betalt for den ekstra innsatsen jeg legger ned for å drive en god butikk, sier Sælid som også er tillitsvalgt for Handel og Kontor (HK) i butikken.

Årsaken til at butikksjefen går glipp av 87.000 kroner i året, ligger i kontrakten hennes. Der står det at Sælid har en særlig uavhengig/ledende stilling, som innebærer at hun er unntatt bestemmelsene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven.

Hun har dermed ikke krav på overtidsbetalt eller tilleggsbetalt. 

56-åringen har jobbet med salg og i butikk i hele sitt arbeidsliv og har en årslønn på 471.000 kroner.

Holder lønningene nede

Kristin Sælid er langt fra den eneste. Alle de 209 butikksjefene i Voice-konsernet og et stort flertall av de ansatte ved hovedkontoret har ledende og/eller særlig uavhengige stillinger, forteller konserntillitsvalgt Morten Hermansen i Voice. Han representerer HK-medlemmene i konsernet.

Hermansen legger til at noen ansatte i enkelte måneder har arbeidet mellom 20 og 60 timer ut over normal arbeidstid uten å få ett øre ekstra betalt.

– Mange taper mye økonomisk ved å være unntatt bestemmelsene om overtid i arbeidsmiljøloven. Medlemmene lurer på om Voice-konsernet gjør dette for å holde lønnsutgiftene nede, sier han.

Hermansen mener at ingen av butikksjefene i Voice oppfyller kravene til å ha en ledende og/eller særlig uavhengig stilling.

Av totalt 1.500 ansatte i kjeden er 329 medlemmer av HK. 63 av 209 butikker har tariffavtaler.

Står på vaktplanen

Skal du være unntatt bestemmelsene om arbeidstid, må du oppfylle visse vilkår (se faktaboks). Du må blant annet styre din egen arbeidstid. Det lar seg vanskelig gjøre i Voice.

Ledelsen har sagt at alle butikklederne skal være en del av grunnbemanninga i butikken – akkurat som en vanlig ansatt, ifølge Hermansen.

– Noen butikkledere i de større butikkene trenger ikke å jobbe helger og kvelder, men de aller fleste må arbeide kvelder og lørdager uten ekstra betaling for å få vaktplanen til å gå opp, sier den konserntillitsvalgte.

– Ingen av butikksjefene i Voice oppfyller kravene til å ha en særlig uavhengig eller ledende stilling. De mangler myndighet til å påvirke, og sjefene pålegger dem oppgaver, sier Morten Hermansen.

– Ingen av butikksjefene i Voice oppfyller kravene til å ha en særlig uavhengig eller ledende stilling. De mangler myndighet til å påvirke, og sjefene pålegger dem oppgaver, sier Morten Hermansen.

Brian Cliff Olguin

Han sammenligner en butikksjef med en arbeidsleder, for eksempel på et lager.

– Butikklederne har ikke tid til å utføre lederoppgaver fordi de må selge klær. De er å anse som butikkmedarbeidere med et utvidet ansvar til å lære opp personell, sette opp vaktplaner og finne erstatning ved sykdom, sier Hermansen.

Kristin Sælid kjenner seg igjen i den beskrivelsen. Hun står på vaktplanen og jobber fast annenhver lørdag og ved sykdom når hun ikke klarer å skaffe andre til å steppe inn.

Alle helst vil hun bli ferdig med arbeidsoppgavene på dagtid, men ofte rekker hun det ikke. Butikksjefen stempler seg inn og ut som en vanlig medarbeider.

– Når det koker i butikken, kan ikke jeg sitte på bakrommet og drive med timelister eller andre administrative oppgaver for å komme à jour, sier butikksjefen.

Jobbe i ferien: Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften

Voice avviser kritikken

Ole Kristian Lindseth, HR & Kommunikasjonsdirektør i Voice Norge, mener at det er riktig at mange av de ansatte er unntatt reglene om arbeidstid.

– Det ligger konkrete, individuelle vurderinger bak de tilfellene hvor stillingene ved hovedkontoret kategoriseres som særlig uavhengige. Det samme gjelder ledende stillinger i butikkene våre, skriver han.

Ole Kristian Lindseth, Voice Norge

Ole Kristian Lindseth, Voice Norge

Voice Norge

Lindseth forteller at de følger rettspraksis som slår fast at ansatte kan ha en ledende stilling samtidig som de også jobber ute i butikken.

– Vi står trygt i våre vurderinger. I tilfellene der det har vært uenighet, har vi gjennomført en grundig prosess hvor tillitsvalgte og den enkelte ansatte har vært involvert, skriver han.

Sparer lønninger

Konserntillitsvalgt Morten Hermansen er ikke i tvil. Alt koker ned til penger.

531.240 kroner var snittlønna til en butikkavdelingsleder i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Men i Voice tjener de mindre, mellom 470.000 og 490.000 kroner i året, viser tall medlemmene har gitt til HK-klubben.

En butikkansatt tjente i snitt 436.800 kroner i 2022, ifølge SSB. Det gir en lønnsforskjell på et sted mellom 33.000 og 53.000 kroner i året mellom en vanlig butikkansatt og en leder.

Den konserntillitsvalgte har snakket med butikksjefer som enkelte måneder har tjent mindre enn en vanlig butikkmedarbeider som har jobbet mye overtid, kvelder og helger og fått betalt deretter.

Ansatte ved hovedkontoret jobber også en god del kvelder og helger uten ekstra betaling, forteller Hermansen.

– Mange vil ha overtidsbetalt, men de tør ikke ta det opp fordi de er redde for negative og ubehagelige konsekvenser, sier han.

Ole Kristian Lindseth i Voice har fått tilsendt påstandene om at ansatte har ledende eller særlig uavhengige stillinger for å holde lønnsutgiftene nede, noe han ikke vil kommentere.

Kommunikasjonssjefen stusser over at ansatte er redd for å ta opp kritikkverdige forhold.

– Vi vil selvfølgelig følge opp de alvorlige påstandene som fremsettes her. Er tillitsvalgte kjent med kritikkverdige forhold, ønsker vi en konstruktiv dialog om de konkrete problemene, skriver han.

LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing

Kontakt Arbeidstilsynet

En som vet mer enn de aller fleste om hva som kjennetegner særlig uavhengige eller ledende stillinger, er tidligere LO-advokat Alexander Cascio. I dag jobber han i advokatfirmaet Fremmer.

Cascio anbefaler ansatte som er usikre på om de virkelig har en særlig uavhengig eller ledende stilling om å spørre sjefen om bedriftens begrunnelse for dette.

Om de fortsatt er i stuss etter samtalen, kan de involvere HK.

Å be Arbeidstilsynet om en vurdering, er også en mulig framgangsmåte.

– Tilsynet er strenge og vil ofte involvere seg i saker som gjelder arbeidstid, særlig der det er mer systematiske brudd på reglene i en virksomhet, sier han.  

Cascio legger til at reglene for særlig uavhengig og ledende stillinger er strenge, og at mange som blir fortalt at de har en slik stilling egentlig ikke oppfyller vilkårene i loven.

Det samme slår Arbeidstilsynet fast.

Faglig sekretær Jonny Simmenes i HK er redd for at dette gjelder mange medlemmer som er butikksjefer og ledere.

Advokat Alexander Cascio. 

Advokat Alexander Cascio. 

Ole Palmstrøm

– Det er ikke tilstrekkelig å føye «sjef» eller «leder» i tittel for å unnta en stilling fra arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid, sier Simmenes.

Morten Hermansen har fulgt Alexander Cascios oppskrift. Sammen med noen butikkledere i kjeden har han snakket med Voice-ledelsen og HK.

For to år siden varslet de også Arbeidstilsynet. Men ingenting har hjulpet.

– Jeg vurderer om jeg skal ta kontakt med Arbeidstilsynet igjen, sier konserntillitsvalgt i Voice.

Har du en særlig uavhengig eller ledende stilling i kontrakten, men mener at det ikke er riktig? Vil du dele din historie, ta kontakt med HK-Nytt.

Sjekkliste

Hvor selvstendig eller sjef er du?

Svarer du nei på flere av spørsmålene under, har du trolig ikke en særlig uavhengig stilling.

• Kan du bestemme når du skal jobbe?

• Kan du bestemme tidspunkt for avspasering og ferie?

• Kan du bestemme hvordan arbeidet skal utføres?

• Kan du prioritere arbeidsoppgavene dine?

• Har du mye frihet i stillingen din?

• Har du et høyere lønnsnivå enn andre ansatte?

Tilleggsspørsmål om ledende stilling:

Svarer du nei på flere av spørsmålene over og under, har du høyst sannsynlig ikke en ledende stilling.

• Har du budsjett- og resultatansvar? 

• Har du personalansvar? 

• Kan du delegere, pålegge overtid og organisere andres arbeidsmengde? 

• Har du en overordnet og ansvarsfull stilling?

• Kan du lede uten sterke føringer fra kjedekontoret eller lignende?

Kilde: Alexander Cascio

Overtid og unntak

Jobber du mer enn 37,5 timer i uka, skal du har overtidsbetalt, ifølge tariffavtalen mellom HK og Virke. Har du ikke tariff­avtale, går grensa ved 40 timer, ifølge arbeidsmiljøloven.

Overtidstillegget skal være på minst 40 prosent av lønna, ifølge arbeidsmiljøloven kapittel 10–6. Tariffavtalene gir som oftest rett til et større tillegg.

Disse bestemmelsene i arbeidsmiljøloven gjelder ikke for ansatte i ledende eller særlig uavhengige stillinger, ifølge arbeids­miljøloven kapittel 10–12.

02.06.2023
07:00
08.06.2023 09:58

Sjekkliste

Hvor selvstendig eller sjef er du?

Svarer du nei på flere av spørsmålene under, har du trolig ikke en særlig uavhengig stilling.

• Kan du bestemme når du skal jobbe?

• Kan du bestemme tidspunkt for avspasering og ferie?

• Kan du bestemme hvordan arbeidet skal utføres?

• Kan du prioritere arbeidsoppgavene dine?

• Har du mye frihet i stillingen din?

• Har du et høyere lønnsnivå enn andre ansatte?

Tilleggsspørsmål om ledende stilling:

Svarer du nei på flere av spørsmålene over og under, har du høyst sannsynlig ikke en ledende stilling.

• Har du budsjett- og resultatansvar? 

• Har du personalansvar? 

• Kan du delegere, pålegge overtid og organisere andres arbeidsmengde? 

• Har du en overordnet og ansvarsfull stilling?

• Kan du lede uten sterke føringer fra kjedekontoret eller lignende?

Kilde: Alexander Cascio

Overtid og unntak

Jobber du mer enn 37,5 timer i uka, skal du har overtidsbetalt, ifølge tariffavtalen mellom HK og Virke. Har du ikke tariff­avtale, går grensa ved 40 timer, ifølge arbeidsmiljøloven.

Overtidstillegget skal være på minst 40 prosent av lønna, ifølge arbeidsmiljøloven kapittel 10–6. Tariffavtalene gir som oftest rett til et større tillegg.

Disse bestemmelsene i arbeidsmiljøloven gjelder ikke for ansatte i ledende eller særlig uavhengige stillinger, ifølge arbeids­miljøloven kapittel 10–12.
Mest lest

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.

Martin Guttormsen Slørdal

Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.

Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono

Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.

Martin Guttormsen Slørdal

Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Kommentar

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Fjern den nye kakseskatten

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).

Tormod Ytrehus

Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker

Debatt

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.

Ole Palmstrøm

Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge


Flere saker