Statsbudsjettet 2023
Regjeringen vil ha flere heltidsstillinger – bevilger 15 millioner kroner
Regjeringen vil øke andelen heltidsansatte i arbeidslivet og setter av 15 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år.
FORNØYD MED BUDSJETTET: Christopher Beckham er glad for at regjeringen setter av midler til å øke andelen heltidsstillinger.
Leif Martin Kirknes
katharina@lomedia.no
Torsdag la regjeringen fram neste års statsbudsjett. De har foreslått å bruke 15 millioner kroner på forsøksprosjekter for å øke andelen heltidsansatte og redusere bruken av deltidsansatte i arbeidslivet. Prosjektet skal gå over tre år.
– Dette blir veldig spennende. Nå skal vi setter oss ned med arbeidsgiverorganisasjonene og se på hvilke prosjekter vi skal igangsette, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK).
Halvparten av alle arbeidstakere i varehandelen jobber deltid, og nesten halvparten av dem igjen ønsker å jobbe mer, ifølge en fersk rapport fra Tankesmien Agenda. Mange butikkansatte er fagorganisert i HK.
– I varehandelen er den store andelen deltidsstillinger et stort problem. Målet til HK er at alle skal ha en lønn å leve av og en arbeidstid å leve med. Ingen kan leve på en 30-prosentstilling, sier Beckham.
Mjøs Persen: – Heltid er viktig
Tildelingen av midlene skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet. Ordningen vil administreres av Nav, skriver regjeringen i en pressemelding.
– Heltid er viktig både for de enkelte arbeidstakerne og i et samfunnsøkonomisk perspektiv, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i pressemeldingen.
Forsøksprosjektet vil gi økt kunnskap og læring om deltid og heltid i arbeidslivet.
– For å redusere andelen som jobber deltid, må vi ha mer kunnskap om hva som faktisk virker, skriver Mjøs Persen.
For å styrke retten til heltid og styrke deltidsansattes fortrinnsrett, har regjeringen foreslått en endring av arbeidsmiljøloven om at hovedregelen i arbeidslivet er at folk skal ansettes på heltid. Det er flertall på Stortinget for lovendringen, som er ventet å bli vedtatt i høst.
Les også: Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet
Savner tiltak for grensehandel
I forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet hadde HK forventet at regjeringen satte ned et utvalg som skulle se på tiltak for å begrense nordmenns handling i Sverige.
– Jeg er skuffet, så vidt jeg har fått med meg har ikke regjeringen forslått noe på grensehandel, sier Christopher Beckham i HK.
Han er bekymret for hvilke konsekvenser manglende tiltak vil ha.
– Dersom vi hadde handlet mindre i Sverige, ville det skapt masse fulltidsstillinger i norske butikker langs svenskegrensa. Det erfarte vi under pandemien da grensa var stengt, sier Beckham.
Ifølge Statistisk sentralbyrå la nordmenn igjen 2,2 milliarder kroner på dagsturer over grensen bare i løpet av april, mai og juni i år.
– En større andel av disse pengene kunne blitt brukt i Norge, og vært med å sikre flere norske arbeidsplasser. Vi har etterlyst handling fra regjeringen lenge, skriver Beckham i en pressemelding.
HK-lederen gleder seg over at fagforeningsfradraget skal økes til 7.700 kroner. Regjeringen har doblet fradraget på to år. Fagorganiserte kan spare inntil 847 kroner i 2023 på dette konkrete tiltaket.
Les også: Høytlønte må betale 95.000 kroner mer i skatt. Slik påvirker endringene deg
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.