Leif Martin Kirknes" />

Usikker på økonomi? Her er Jennys smarte tips

Jenny Lund mener man lærer for lite om økonomi på skolen. Hun har derfor skrevet «den ultimate økonomiguiden for unge».
Jenny Lund jobber med økonomi, har økonomi som hobby og er del av et økonomi-nettverk for kvinner på Facebook på fritiden.

Jenny Lund jobber med økonomi, har økonomi som hobby og er del av et økonomi-nettverk for kvinner på Facebook på fritiden.

Brian Cliff Olguin

leif.kirknes@lomedia.no

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Jenny Lund er utdannet innen økonomi, admini­strasjon og ledelse og har nylig gitt ut en bok om økonomi ment for ungdom.

Den har hun skrevet sammen med pensjonseksperten Beate Engelschiön i Statens pensjonskasse. 

De to mener skolen ikke går dypt nok inn i temaet.

– Det er greit å begynne tidlig med å få ting på stell. Ved å ha kunnskapen fra begynnelsen så blir det enklere å ta grep hvis man må, sier Lund, som er medlem i Handel og Kontor (HK).

Boka tar for seg alt fra arbeidskontrakt til Bitcoins, og sleipe triks som brukes i markedsføring. Teksten er «testet ut» på forfatternes eldste barn, som er i målgruppen. At økonomi skulle være et såpass hett tema når boka kom ut, hadde ikke Lund sett for seg. 

– Økonomi er jo alltid interessant! Men det er jo trøblete nå. Det er ikke alltid hyggelig med økonomi. Det kan være slitsomt for mange.

Leif Martin Kirknes

Her er Jennys sparetips:

• Få oversikt

Lund anbefaler folk som kjenner på økonomisk press i disse dager å se på sin egen situasjon, logge inn i nettbanken og få oversikt. I den prosessen ikke skamme seg over melk som eventuelt er unødvendig spilt, men se på om det kan kuttes ned på noe.

– Har man ikke oversikt, så bør man skaffe seg oversikt. Og da er de gode nyhetene at da har man sikkert også mulighet til å stramme inn. Da gjelder det bare å tørre å se på det i nettbanken, sier Lund.

Velg ut noen områder du kan stramme inn på. Men ikke gå «all inn» og ta alt i samme slengen. Det kan være demotiverende. Det er bedre å begynne smått og få en god følelse når du får det til, påpeker Lund.

Kanskje kan noe man har selges. Kanskje kan du vente med å kjøpe noe du hadde planlagt. Ikke legg for mye i hva slags fine ting naboen har, det kan være alle de flotte tingene hennes er kjøpt med lånte penger.

• Brukt eller lånt

Lund har selv hatt en stram oppvekst økonomisk sett, og derfor lært seg et og annet om perspektiv og prioriteringer.

I ungdomstiden fikk hun jobb i en bruktbutikk, og der kosta det en femmer for olabukser med hull i. Da ble plutselig olabukser i vanlige butikker fryktelig dyrt.

– Når man kjøper en bukse for fem kroner, får man plutselig råd til å dra på kafé flere ganger og være med venner, minnes Lund.

Se om du kan droppe å kjøpe ting for en periode. Pengene du sparer setter du på sparekonto. Kanskje kan du låne av noen du kjenner.

Ting vi bruker sjeldent er det ikke noe vits i å eie. Hør med familie eller venner før du kjøper. Hvis du absolutt må kjøpe noe, se om du kan få tak i det brukt.

Lån utstyr gratis fra Skattkammeret gjennom blant annet Kirkens Bymisjon. Det finnes alt fra telt og soveposer til skøyter og ski, så der kan du finne ting hele året.

Se om du er medlem i noen organisasjoner som tilbyr gratis aktiviteter, eller sjekk på nettet om det skjer noe der du bor.

• Hold igjen penger

Et snedig sparetips i disse lønnsoppgjørtider er å ta lønnsøkningen som etter hvert kommer rett inn på sparekonto.

– Ikke begynn å bruke de pengene hvis du absolutt ikke må. Hvis du setter de ekstra pengene på sparekonto, har du jo samme situasjon som før, men har også spart, sier Lund.

Det nærmer seg ferie. Ikke ta opp kredittkort-gjeld for å betale for ferien, råder Lund.

Sett opp budsjett og følg det: Tar pengene slutt, er det ikke rom for å bruke mer. Sett opp budsjett per ferieuke/måned eller reise. Snakk sammen om forventninger. Det er ikke sikkert barn/partner har behov for å gjøre så mange dyre ting. 

Det er lov å si nei. Både til seg selv, partner og barn.

Sjekk billige eller gratis ting å finne på. Noen kommuner og organisasjoner har gratis aktiviteter for barn, eller at familier med dårlig råd kan søke om å betale mindre. Alt trenger ikke å koste noe.

Dra på stranda og ta med matpakke, grill med venner hvor alle tar med egen mat, dra på gratis konsert, eller telt i skogen.

BRUKT: Du kan kjøpe ting som er brukt, foreslår Jenny Lund, her fotografert med medforfatter Beate Engelschiøn hos en bruktbutikk i Oslo

BRUKT: Du kan kjøpe ting som er brukt, foreslår Jenny Lund, her fotografert med medforfatter Beate Engelschiøn hos en bruktbutikk i Oslo

Brian Cliff Olguin

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse