Landsmøtet 2021
– Hurdalsplattformen, den liker vi, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker
Blant sakene Skolenes landsforbund (SL) liker spesielt godt i regjeringserklæringa, er at regjeringen ønsker en tillitsreform i offentlig sektor.
FORBUNDSLEDEREN: Forbundsleder Mette Johnsen Walker oppfordret alle til å ta ordet i debatten på landsmøtet til SL ved åpningen i går.
Sidsel Valum
sidsel@lomedia.no
Landsmøtedeltakerne som er samlet i Sarpsborg fikk utdelt hurtigtester og måtte vise til negative koronatester før de fikk komme inn i landsmøtesalen ved åpningen av landsmøtet onsdag. Der startet arbeidet med å behandle 134 saker som omhandler tariffpolitikk, utdanningspolitikk og andre saker.
– Vi forventer gode debatter og gode vedtak som vi skal styre etter de neste fire årene. Det ligger mange gode forslag til vedtak her, sa Mette Johnsen Walker i sin appell til landsmøtet ved åpningen onsdag.
– Det viser et enormt engasjement fra delegasjonene, foreningene og klubbene, sa hun.
Oversikt: SLs landsmøte er i gang. Her er noe av det som skal skje
Forbund i vekst
– Vi er et forbund i vekst og vi har plass til mange flere. Skole-Norge fortjener et større SL. Sammen med LO skal vi skape en god fellesskole for alle. SL skal bidra til å gi medlemmene, grasrota, innflytelse og utvikle skole- og utdanningspolitikken og makt over lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår – som det står i kommunikasjonsstrategien vår – sa forbundslederen.
Hun viste til at det er lang tradisjon i LO for å satse på skole og utdanning og refererte til vedtak fra LO-kongressen i 1953:
«Skolen er den viktigste fellesarenaen vi har i Norge og skal ruste elevene til møte med et mangfoldig samfunns- og arbeidsliv og bidra til å redusere sosiale ulikheter.»
– Det viser at vi er en del av LO. LO er med oss i mange saker og vi har et godt samarbeid innad i LO, sa Mette Johnsen Walker.
Hektisk i utdanningspolitikken
SL står foran forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale som utløper 31. desember, og til våren er det et hovedoppgjør.
– Vi har mange saker som blander seg inn, som for eksempel Visma InSchool, et dataprogram som mange steder ser ut til å stå over avtaleverket, og det gjør det ikke. Husk på det. Vi har et avtaleverk som vi forholder oss til, det er viktig at sånne dataprogram ikke får overstyre avtaleverket vårt. Det er en kjempeviktig kamp, sa forbundslederen.
Av andre viktige saker, nevnte hun at SL jobber for at trafikklærerne skal få tariffavtale. Salen applauderte.
Aktuelt: Skoleelever skal ikke tvinges til å pendle langt. Regjeringen stopper nye inntaksregler
Håp til ny regjering
– Vi har et nytt stortingsflertall, det gir nye, gode muligheter. Hurdalsplattformen, den liker vi. Det er mye bra der. Det er ikke så mye som er ferdigsnekret i det programmet, men de inviterer partene i arbeidslivet inn for å jobbe med saken, sa Johnsen Walker.
Blant sakene SL liker spesielt godt i regjeringserklæringa, er at regjeringen ønsker en tillitsreform i offentlig sektor.
– Vi skal gi tilliten, tida og makten tilbake til dem som utgjør førstelinjen i velferdsstaten – deriblant lærerne. Det skal gjøres sammen med partene i arbeidslivet. Regjeringen vil innføre tillitsreform i skolen i dialog med partene, og det er klart, der skal vi være med! sa forbundslederen.
Hun viste også til at det står i Hurdalsplattformen at regjeringen vil gjennomgå kapittel 9A i opplæringsloven i dialog med partene i skolen.
– Partene i arbeidslivet er ofte nevnt i regjeringsplattformen, og det liker vi, folkens! sa hun.
Mye lest: Kunnskapsministeren ga lærere råd om hvordan snakke med elevene om 22. juli
Fullføringsreform og opplæringsloven
Det mangler ikke på utfordringer i skolepolitikken om dagen. Forbundsleder Mette Johnsen Walker nevnte reformer som er i ferd med å innføres eller som er på trappene, som Fullføringsreformen og Fagfornyelsen og at opplæringsloven er på høring og skal revideres.
– Hvordan vi skal bidra for at alt dette skal ha en rød tråd og at alt skal passe sammen? Vi samarbeider med LO når det for eksempel gjelder yrkesfag og yrkesfaglig fordypning, sa Johnsen Walker.
Hun oppfordret alle til å ta ordet i debatten på landsmøtet.