Arbeidstidsforhandlinger for lærere
– Lærerne må få mer kontroll over sine arbeidsoppgaver
Tillitsreform i offentlig sektor og mer kontroll til lærerne over deres arbeidsoppgaver, er blant kravene fra Skolenes landsforbund (SL) som forbundsleder Anne Finborud overleverte 19. oktober.
HAR LEVERT KRAV: Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund overrakte krav ved oppstart av høstens arbeidstidsforhandlinger.
Sidsel Valum
– SL har levert et krav i fire punkter. Vi representerer fire LO-forbund som ønsker en tillitsreform i offentlig sektor og vi mener det er nær sammenheng mellom det og arbeidstidsavtalene, særlig når det gjelder lærerne, sa forbundsleder Anne Finborud, i en kort orientering om starten på høstens arbeidstidsforhandlinger til Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund.
Vil fjerne tidstyver
– Den overordnede tanken til vårt landsstyre er at lærerne skal få mer kontroll på innholdet i arbeidsoppgavene. Vi har for mange oppgaver som forstyrrer og som stjeler fokus bort fra elevene. I tillegg ønsker vi å få bort den sjette planleggingsdagen, sa Anne Finborud.
Ved forhandlingsstart ble det nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra partene, som på den ene siden er KS og den andre siden lærerorganisasjonene Lektorlaget, Skolelederforbundet, Skolenes landsforbund (SL) og Utdanningsforbundet. Arbeidsgruppa skal nå gå igjennom alle kravene. Skolenes landsforbund forhandler på vegne av de fire LO-forbundene SL, Musikernes fellesorganisasjon (MFO), Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO).
• Venstre vil lovfeste retten til kvalifiserte lærere
En viktig avtale for lærerne
– Avtalen om arbeidstid i skolen er den viktigste særavtalen for våre medlemmer, og vi vet at arbeidsgiver presser på for å svekke forhandlingsretten på arbeidstidsspørsmål. Taper fagbevegelsen kampen om arbeidstid, blir den betydelig svekket, sier Anne Finborud i en pressemelding fra SL.
I samme pressemelding kommenterer forbundslederen kommenterer det første tilbudet fra KS slik:
– Det legges tydelig opp til et krav om enda mer binding av tid til felles arbeid. Tid til enda flere timer med felles møter. KS har ønsker om tid til profesjonsfaglig samarbeid. Denne tiden er det lett å se vil gå på bekostning av den enkelte lærers tid til for- og etterarbeid. Den enkelte lærer vil også i en omstillingsperiode i forhold til nye læreplaner ha behov for minst like mye egentid til eget arbeid opp mot undervisning, sier Finborud.
Det er avsatt tid til forhandlinger 1. og 4. desember.
Uenighet om arbeidstidsavtalen for lærerne utløste lærerstreiken i 2014. Den gjeldende arbeidstidsavtalen utløper 31. desember.
• Jenter plages mer av skolestress enn gutter
• Lover omkamp i Stortinget om lærertetthet og avskilting av lærere
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside