JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Skolenes landsforbund:

Anne Finborud var SL-leder i åtte år. Her er hennes råd til landsmøtet

Sterke krefter arbeider for å svekke den sentrale lønnsdannelsen. – Ødelegger vi det kollektive lønnsoppgjøret ødelegger vi samtidig skolen og det offentlige, mener Anne Finborud.
Tidligere SL-leder Anne Fonborud frykter for den kollektive lønnsdannelsen.

Tidligere SL-leder Anne Fonborud frykter for den kollektive lønnsdannelsen.

Sidsel Valum

helge@lomedia.no

Anne Finborud (66) gikk formelt av som SL-leder på del en av landsmøtet, som ble arrangert digitalt i april.

Under del to har hun fortsatt både stemmerett og talerett. Og hele landsmøtet har vært en stor hyllest til Anne Finborud, som har vært en del av ledelsen i forbundet i 14 år, og forbundsleder de siste åtte. Også Terje Moen, som har vært hennes nestkommanderende de siste åtte årene, er hyllet for sin innsats.

– Dere har gitt SL et ansikt utad. Takk for den fantastiske jobben dere har gjort, og støtten dere har gitt tillitsvalgte både sentralt og lokalt, er gjennomgangstonen.

På landsmøtet i april: Mette Johnsen Walker (57) er valgt til ny forbundsleder i Skolenes landsforbund

– Ta opp kampen

På landsmøtet innledet hun også om forbundets tariffpolitiske program. Anne Finborud mener SL-medlemmene må ta kampen på lærerværelset, overfor kolleger og venner for å styrke den sentrale lønnsdannelsen.

– Det er så mange krefter som truer det sentrale kollektive lønnssystemet vårt, sa Anne Finborud, og adresserte både Norsk Lektorlag og Akademikerne i så måte.

I 2016 fikk Akademikerne et nytt lønns- og forhandlingssystem i staten. Akademikernes avtale innebærer at forhandling om lønn ikke lenger skal skje sentralt for alle som jobber i staten.

Denne utviklingen må ikke skje i kommunal sektor også. Her må LO bli en kamporganisasjon, mener Finborud.

– Sentrale og kollektive avtaler styrker arbeidsfellesskapet i offentlig sektor og hundrer at lønnsforskjellene øker, sier hun.

Skolenes landsforbund: Dette skjer på landsmøtet

– Kan ødelegge alt

Norsk Lektorlag ønsker lokal lønnsdannelse. Frykten er at også Utdanningsforbundet og Unio vil følge etter.

– Det er et hav mellom oss og lektorlaget i spørsmålet om lønnssystemet vårt. En individuell lønnsdannelse vil ødelegge både skolen og hele den offentlige sektor, mener Anne Finborud.

– Dette gjelder selve lærersjela, sier hun.

Den tidligere forbundslederen kom naturlig nok innom frontfaget også. På landsmøtet har hun hørt flere lærere som har vært eitrende forbanna på frontfaget, men som har kommet på bedre tanker og støtter dette fullt ut.

Landsmøtet 2021: – Hurdalsplattformen, den liker vi, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker

Små lønnsforskjeller

Men det holder ikke bare å si at «frontfaget er det rette» mener Finborud.

– Du må bestemme deg for hvorfor du liker frontfaget. De som ikke liker og som motarbeider frontfaget skaper et bilde som ikke er bra. For å beholde de små lønnsforskjellene i Norge og for å kjempe for at lederlønningene må justeres ned er vi helt avhengig av frontfaget, mener Anne Finborud.

Blant de viktigste sakene på landsmøte, er blant annet kravene om at adjunkt med tillegg og lektorer, som har like mange studiepoeng, skal likestilles lønnsmessig.

• Det må være opp til den enkelte lærer om de ønsker stipend eller vikarordning ved videre- og etterutdanning.

• Lærerne skal få tilbake en gradvis reduksjon av undervisningsplikten fra 56 år og en ytterligere reduksjon med fem prosent etter 62 år.

• SFO skal ikke være en utvidelse av skoledagen og skal være gratis.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse